Kent Haberleri

Vahit Kiler'in başlattığı Piyer Loti tepesi-İdris-i Bitlisi polemiğinde Sapphirre çıkışı!

AK Parti Bitlis Milletvekili Vahit Kiler, bir gazetecinin 'İstanbul'da yaptırdığınız gökdelene Sapphire ismini koydunuz' demesi üzerine ''İki dilde de rahat anlaşılsın diye' yanıtı verdi

AK Parti Bitlis Milletvekili Vahit Kiler, 'Piyer Loti tepesinin adı İdris-i Bitlisi olarak değiştirilsin' teklifini duyurmuştu. Kiler, 'Tepe ve köşkün adı 1934'e kadar 'İdris-i Bitlisi'ydi. Belgeleri hazırlayarak, belediyeye gerekli başvuruyu yapacağız. İdris-i Bitlisi Türk tarihi açısından da çok önemli bir isim. Ülkeye bu kadar yararı bulunan birinin o tepeden adı neden çıkarılır' demişti... İşte Kiler'in önerisi sonrası dün yaşananlar:


Çalınmış bir hakkı geri almak istedik

Önerinin sahibi AK Parti Bitlis Milletvekili Vahit Kiler, Piyer Loti isminden rahatsız olmadıklarını belirtti. Kiler, 'Tarihçilerimizden buranın 1934'e kadar İdris-i Bitlisi Tepesi olarak geçtiğini öğrenince bu anlamda rahatsız olduk. Osmanlı'ya büyük katkıları olan devlet adamının isminin değiştirilmesinden rahatsız olduk' dedi. Kiler, kanun teklifi sunmayacağını, kararı İstanbul Büyükşehir'in vereceğini, Büyükşehir ve Eyüp belediyelerine başvuracaklarını belirtti.        

Kiler, İdris-i Bitlisi'ye Alevi kesimden tepki olduğunun belirtilmesi üzerine, 'Alevi kesime zarar verdiğine dair hiçbir resmi belgede isnat bulamadım. Bunu tepki olsun amacıyla gündeme getirmedik. Masumane, Bitlis'li vatandaş olarak geçmişte çalınmış bir hakkı geri alma konusunda girişimde bulunduk'' diye konuştu. Öneriye, Kiler'in kardeşi Ümit Kiler'den de destek geldi. Kiler, twitter'dan şu görüşü paylaştı: Mesele Pierre Loti isminin yabancı olması değil. 1934'de İdris-i Bitlis'i isminin degişmesi tartışılıyor.