Vakıfbank kentsel dönüşüm için ne kadar kredi ödemesi yapıyor?
Bankalar tarafından krediler hakkında art arda açıklama yapılmasının ardından vatandaşlar bankaların hangi konuya ne kadar kredi verdiğini araştırmaya başladı. Peki Vakıfbank kentsel dönüşüm için ne kadar kredi sağlıyor. Detayları haberimizde... Depremin de etkisiyle kentsel dönüşüme girmek isteyen vatandaşlar hangi bankanın ne kadar kentsel dönüşüm kredisi verdiğini sorguluyor
Özel bankalar tarafından kredi yarışına girilmesinin ardından vatandaşlar da hangi bankanın ne kadar kredi ödemesi yaptığını araştırmaya başladı. Depremin de etkisiyle kentsel dönüşüme girmek isteyen vatandaşlar hangi bankanın ne kadar kentsel dönüşüm kredisi verdiğini sorguluyor. O bankalar arasında Vakıfbank da yer alıyor. Peki Vakıfbank ne kadar kentsel dönüşüm kredisi veriyor. Detaylarıyla haberimizin içerisinde.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından faiz desteği sağlanan kentsel dönüşüm kredileri için gayrimenkulün riskli alanlarda veya riskli yapı olarak teknik raporlarla tespit edilmiş olması gerekmektedir. Bu yardım ve desteklerden faydalanmanın şartı, riskli yapı olarak belirlenen binanın anlaşma ile tahliye edilmesidir.
Hak sahiplerine kullandırılacak faiz destekli kredi tutarı en fazla 1.250.000 TL olup, birden fazla bağımsız bölüme sahip olan hak sahipleri için toplamda en fazla 3.000.000 TL olabilecektir. Kentsel dönüşüm konut kredilerinde azami vade 10 yıl, bireysel işyeri kredilerinde ise 7 yıldır.
VakıfBank, kentsel dönüşüm konut yapım kredisi için yıllık %8,4 ve bitmiş konut kredisi için yıllık %7,2 oranında faiz desteği sağlamaktadır. Bireysel işyeri kredilerinde ise yıllık %4,8 oranında faiz desteği sunulmaktadır.
Kentsel dönüşüm kredisi kullanacak müşteriler, ödemelerini eşit taksitli veya bitmiş konut (edindirme) kredilerinde 12 ay, yapım kredilerinde ise 24 ay sadece faiz ödemeli olarak gerçekleştirebilir. Bu destekler sayesinde, afet riski altındaki yapıların dönüştürülmesi süreci hızlanacak ve daha güvenli yaşam alanları oluşturulacaktır.
Kentsel Dönüşüm Kredisinden Yararlanacak Kişiler:
Konutlarını yeniden inşa etmek isteyen hak sahiplerine,
Riskli yapılarda en az 1 yıl oturan kiracı veya sınırlı ayni hak sahiplerine,
Konutu riskli yapı olarak tespit edilen ve farklı bir konut almak isteyen maliklere.
Riskli alan: Zemin yapısı veya üzerindeki yapılaşma sebebiyle can ve mal kaybına yol açma riski taşıyan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı veya İdare tarafından AFAD’ın görüşü de alınarak belirlenen ve Bakanlığın teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca kararlaştırılan alanı ifade eder.
Riskli yapı: Riskli alan içinde veya dışında olup ekonomik ömrünü tamamlamış olan ya da yıkılma veya ağır hasar görme riski taşıdığı ilmî ve teknik verilere dayanılarak tespit edilen yapıyı ifade eder.