Ekonomi

Vakıfbank'ın 2023’ün ilk çeyreğinde elde ettiği kâr dudak uçuklattı!

Türkiye’nin en büyük bankalarından VakıfBank 2023’ün ilk çeyreğinde 4 milyar 503 milyon TL net kat elde etti. VakıfBank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih: "İlk üç ay için mali sonuçlarımız da bankamızın güçlü konumunu bir kez daha ortaya koydu" ifadelerini kullandı. Aynı dönemde VakıfBank'ın nakdi kredileri yıllık yüzde 69 oranında yükselişle 1,1 trilyon TL’ye ulaşırken, aktif toplamı ise yıllık yüzde 64 oranındaki yükselişe 1,8 trilyonu aştı

VakıfBank tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamaya göre, nakdi ve gayri nakdi krediler aracılığıyla Türkiye ekonomisine sağladığı finansman desteği yıllık bazda yüzde 60 oranında yükselerek 1,4 trilyon TL oldu. Aynı dönemde VakıfBank'ın nakdi kredileri yıllık yüzde 69 oranında yükselişle 1,1 trilyon TL’ye ulaşırken, aktif toplamı ise yıllık yüzde 64 oranındaki yükselişe 1,8 trilyonu aştı.

Bu sayede, bankanın nakdi krediler ve toplam aktifler için pazar payları sırasıyla 2022’nin aynı dönemindeki seviyeleri olan yüzde 11,7 ve yüzde 10,9 oranından, yüzde 12,8 oranına ve yüzde 11,5 oranına çıktı.

İşte detaylar...

İLK ÜÇ AYDA 4 MİLYAR 503 MİLYON TL NET KÂR ELDE ETTİ

VakıfBank, hakim ortağı Türkiye Varlık Fonu’yla beraber yapılan ve sermaye rasyoları üzerinde yaklaşık 284 baz puanlık pozitif etki bırakan 32 milyar TL’lik tahsisli sermaye artırımı işlemi ile öz kaynaklarını daha da kuvvetlendirdi.

6 Şubat’ta meydana gelen deprem felaketinin yaralarını sarmak ve bölgedeki vatandaşlara destek olmak için bu senenin ilk çeyreğinde toplam 12 milyar TL bağış yapan banka 2023’ün ilk üç ayında 4 milyar 503 milyon TL net kâr elde etti.

TL MEVDUATLAR ÇEYREKLİK BAZDA YÜZDE 22 ARTTI

VakıfBank, ana fonlama kalemi olan mevduat kanadında da başarılı bir dönemi geride bıraktı. Bankanın toplam mevduatları ilk üç aylık bazda yüzde 11 oranında ve yıllık bazda yüzde 83 oranında yükselişe beraber 1,3 trilyon TL seviyesine çıktı. Aynı zamanda, TL mevduatları ise ilk üç aylık bazda yüzde 22 ve yıllık bazda yüzde 139 oranında yükselerek 829 milyar TL seviyesine ulaştı.

VakıfBank, yaklaşık 184 milyar TL’ye erişen kur korumalı mevduat hesapları ürün grubuyla ve etkin bilanço yönetimiyle de TL kanadında aktif-pasif vade farkını azaltmayı sürdürdü.

Merkez Bankası Eski Başekonomisti Kara: ‘Döviz rezervleri erimeye devam ediyor’

Yapı Kredi Worldcard’ı olanların hesabına tam bu kadar para yatacak!

BİM’den peş peşe indirim atağı! Katlanır ayaklı masa 260 TL’ye, kablosuz kulaklık 190 TL’ye çakıldı!