Genel

Vakıflar: Azınlıklara yaklaşık 200 iade yapılacak!

Yönetmelikle yapılacak başvuruların çerçevesi ve istenecek belgeler de belirlenecek. Kararname gereği 3. kişilere devredilenlerle ilgili Maliye Bakanlığı rayiç bedel tespit edecek bedel de Vakıflar Genel Müdürlüğü ya da Hazine tarafından ödenecek

Azınlık mallarının iadesi yankı uyandırırken Resmi Gazete'de yayımlanan kararnamenin uygulamasına ilişkin bir yönetmelik çıkarılacak.

Cemaatlere yapılacak iade ile ilgili son karar 15 üyeli Vakıflar Meclisi 'nde verilecek.

Radikal 'e konuşan Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, rayiç bedeldeki temel kriterleri ‘taşınmazın bulunduğu yerdeki emlak vergi değerleri ', ‘alım ve satımlarla ilgili rakamlar ' ve ‘kamulaştırma yapılmışsa bunun bedelleri ' şeklinde açıkladı.

Ertem, başvuruda 2008 'de istenen belgeleri isteyeceklerini belirtirken, “Ama bize yaptıkları müracaatlarda ister tapu kayıtları getirsin ister getirmesin, tapudan o bilgileri biz alırız. Daha önce reddettiklerimiz bu mahiyette yerler değil. Bize müracat ediyorlar Fatih 'te bir dükkan diye. Ya da ada parsel numarası veriyorlar. Bu tür başvurularda bizim işin içinden çıkmamız mümkün değil. Bize araştırma yapmamızı sağlayacak herhangi bir veri verilsin biz onu kabul ediyoruz ” diye konuştuk.

2008 'deki düzenleme sonrası 1410 müracaat olduğunu 181 'ine olumlu, 347 'sine olumsuz cevap verildiğini anlatan Ertem, 890 müracaatın da yeterli belge yok diye reddedildiğini söyledi. Ertem, kararname kapsamındaki başvuruların 2008 'deki yasa kapsamına girmediği için reddedilen 327 başvurudan yapılmasını beklediklerini belirtti. Genel Müdür, bugünkü kararname kapsamına girebilecek başvuru sayısını 200 civarında tahmin ettiklerini söyledi.

Tuzla Kampı değerlendirilecek

Ertem, Tuzla Yetimhanesi 'yle ilgili soru üzerine “Eğer bağışlayana dönmemiş olup mülkiyeti bizde olsaydı iadesi yapılacaktı. Hazine satmış olsaydı yine rayiçinden parasını ödeyecektik. Ama vatandaş kendisi satmış, parasını kendisi almış. Artık bu kanun kapsamında bir değerlendirme yapmadık. Yine de müracaat olursa değerlendireceğiz ” dedi. Ertem, Galata Rum İlkokulu 'nun ise iade edileceğini söyledi.

Yurgagül şžimşek / RADİKAL