Genel

Vakıflar Kanununa Geçici Madde Eklenmesine Dair Kanun Teklifi!

TBMM'ye sunulan Vakıflar Kanununa Geçici Madde Eklenmesine Dair Kanun Teklifi kapsamında Hatay'daki cemaat vakıflarının tasarrufu altındaki taşınmazların, tapuda bu vakıfların adına tescil edilebilmesi amaçlanıyor.

Vakıflar Kanununa Geçici Madde Eklenmesine Dair Kanun Teklifi TBMM'ye sunuldu. Komisyonda görüşmeleri devam edem kanun teklifi kapsamında Hatay'daki cemaat vakıflarının tasarrufu altındaki taşınmazların, tapuda bu vakıfların adına tescil edilebilmesi amaçlanıyor.

GENEL GEREKÇE 
Cemaat (azınlık) vakıfları, Türkiye'de yaşayan ve Türk yurttaşı olan, Ermeni, Yahudi ve Rumlar tarafından Osmanlı Hukuk düzeni içinde kurulan, Lozan Antlaşması gereğince 2762 sayılı Vakıflar Yasası'yla tüzel kişilik kazandırılan dini ve hayri kurumlardır. 

Söz konusu cemaat vakıflarının beyan ettikleri veya sonradan edindikleri taşınmazların tapuya tescillerinde yaşanan sorunları çözmek için ilk defa 2003 yılında AB uyum yasaları kapsamında 4771 ve 4778 sayılı kanunlar çerçevesinde düzenleme yapılmıştır. Cemaat vakıflarının tasarruflarında bulunan nam-ı müstear veya nam-ı mevhumlar adına kayıtlı taşınmazlar ile mal edinememe gerekçesi ile Hazine ile Vakıflar Genel Müdürlüğüne geçen taşınmazların vakıfları adına iadesi için de 2008 yılında yürürlüğe giren 5737 sayılı Vakıflar Kanununun Geçici 7. Maddesi düzenlenmiştir. Ve son olarak malik hanesi açık olan taşınmazlar, kamulaştırma, satış ve trampa dışındaki nedenlerle Hazine, Vakıflar Genel Müdürlüğü, belediye ve il özel idaresi adına kayıtlı taşınmazlar, kamu kurumları adına tescilli olan mezarlıkları ve çeşmelerin vakıfları adına tapuya tescilleri ile Cemaat vakıfları tarafından satın alınmış veya cemaat vakıflarına vasiyet edildiği veya bağışlandığı halde, mal edinememe gerekçesiyle Hazine veya Vakıflar Genel Müdürlüğü adına tapuda kayıt edilen taşınmazlardan üçüncü şahıslar adına kayıtlı olan taşınmazların rayiç bedelinin vakıfları adina ödenmesi gibi sorunların çözümü için 5737 sayılı Vakıflar Kanununa 27.08.2011 tarihinde geçici 11. madde eklenmiştir. 

5737 sayılı Vakıflar Kanunun Geçici 7 ve 11'inci maddelerinden yararlanabilmek için getirilen temel şart “1936 beyannamesine kayıtlı olmak“tır. Bu nedenle 1939 yılında Türkiye'ye katılan Hatay’daki cemaat vakıfları açısından 1936 beyannamesi şartını yerine getirmek olanaksızdır. Nitekim Hatay’daki cemaat vakıflarının 5737 sayılı Kanunun 7 ve 1l'inci maddeleri çerçevesinde yaptığı tüm başvurular 1936 beyannamesi olmadığı gerekçe gösterilerek reddedilmiştir. Dolayısıyla Mezkur Kanunla ilgili bahsedilen düzenlemeler, Hatay'daki cemaat vakıfları ile Türkiye'deki diğer cemaat vakıfları arasında eşitsizlik yaratmaktadır. 

Kanun teklifi ile ortaya çıkan eşitsizliği ortadan kaldırmak maksadıyla 1939 yılında Türkiye'ye katılan Hatay'da yerleşik cemaat vakıflarının taşınmazlarının “1936 beyannamelerinde kayıtlı olma şartı” aranmaksızın tescil sorunlarının çözümü öngörülmektedir. 

MADDE GEREKÇELERİ 

Madde 1- 1939 yılında Türkiye'ye katılan Hatay ilindeki cemaat vakıflarının taşınmaz sorunlarının “1936 beyannamelerine kayıtlı olma” şartı aranmaksızın çözümü noktasında düzenlemeye yer verilmektedir. 
Madde 2- Yürürlük maddesidir. 
Madde 3- Yürütme maddesidir. 

VAKIFLAR KANUNUNA GEÇİCİ MADDE EKLENMESİNE DAİR KANUN TEKLİFİ 
Madde 1- 20/02/2008 tarihli ve 5737 sayılı Vakıflar Kanununa aşağıdaki geçici madde eklenmiştir. 
“GEÇİCİ MADDE 14- Hatay'daki cemaat vakıflarının; 
a) Halen tasarruflarında bulunan nam-ı müstear veya nam-1 mevhumlar adına tapuda kayıtlı olan taşınmazları, 
b) Cemaat vakıfları tarafından satın alınmış veya cemaat vakıflarına vasiyet edildiği veya bağışlandığı halde, mal edinememe gerekçesiyle halen; Hazine veya Genel Müdürlük ya da vasiyet edenler veya bağışlayanlar adına tapuda kayıtlı olan taşınmazlari, 
d) Malik hanesi açık olan taşınmazları, 
e) Kamulaştırma, satış ve trampa dışındaki nedenlerle Hazine, Vakıflar Genel Müdürlüğü, belediye ve il özel idaresi adına kayıtlı taşınmazları ile kamu kurumları adına tescilli olan mezarlıkları ve çeşmeleri, 
tapu kayıtlarındaki hak ve mükellefiyetleri ile birlikte bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren onsekiz ay içinde müracaat edilmesi halinde, Meclisin olumlu kararından sonra, ilgili tapu sicil müdürlüklerince cemaat vakıfları adına tescil edilir. 
Hatay'daki Cemaat vakıfları tarafından satın alınmış veya cemaat vakıflarına vasiyet edildiği veya bağışlandığı halde, mal edinememe gerekçesiyle Hazine veya Genel Müdürlük adına tapuda kayıt edilen taşınmazlardan üçüncü şahıslar adına kayıtlı olanların Hazine ve Maliye Bakanlığınca tespit edilen rayiç değeri Hazine veya Genel Müdürlük tarafından ödenir. 
Bu maddenin uygulanmasında 1936 Beyannamesine kayıtlı olma şartı aranmaz." 
Madde 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer. 
Madde 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.