Vakıflar korumasındaki Özbekler Tekkesi soyuldu!
Reklamcı Ali Taranın ve Ahmet Ertegünün büyük dedelerinin şeyhlik yaptığı tekkeye giren hırsızlar, ilk tespitlere göre 3 adet elyazması Kuran ve çok sayıda tezhipli ferman çaldılar
Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından bakımı yapılarak koruma altına alınan ve 300den fazla paha biçilemez tarihi eserin bulunduğu Üsküdardaki Özbekler Tekkesine geçtiğimiz cumartesi gecesi kimliği belirsiz hırsız ya da hırsızlar girdi. Tadilat halindeki tekkeye mescit bölümündeki pencerenin demir parmaklıklarını keserek giren hırsızlar, ilk belirlemelere göre 3 adet el yazması Kuran-ı Kerim ve çok sayıda tezhipli ferman alıp kaçtı.
POLİS İZ SÜRÜYOR
Geçmişte, reklamcı Ali Taran ve Ahmet Ertegünün dedelerinin şeyhlik yaptığı tekkedeki hırsızlık olayı, pazar sabahı ortaya çıktı. Durum hemen polise bildirildi. Üsküdar İlçe Emniyet Müdürlüğü ile Mali Şube ve Hırsızlık Şube ekipleri olaya el koydu. Güvenlik kamerası bulunmayan tekkeye giren hırsızların izi sürülürken Vakıflar Genel Müdürlüğü de tarihi eserlerin sayımına başladı. Sayımdan sonra başka eserlerin çalınıp çalınmadığı da ortaya çıkacak.
SAKAL-I ŞERİFİ ALMADILAR
İlk incelemede hırsız ya da hırsızların, tekkede bulunan Sakal-ı Şerifi de gördükleri ancak anlamadıkları için almadıkları belirlendi. Ayrıca Şeyh Ethem Efendinin pergeli ile ebrularının da alınmadığı tespit edildi.
GÜVENLİK KAMERASI YOK
Üsküdarda, Vakıfların korumasındaki Özbekler Tekkesine geçen cumartesi demir parmaklığı kesip giren hırsızlar 3 el yazması Kuran ile tezhipli fermanları çaldı. Güvenlik kamerası olmayan tekkede soygun sabah fark edildi.
Kuvayı Milliyeye katılmak isteyenlerin merkezi olmuştu
Özbekler Tekkesi, 1755te Maraş Valisi Abdullah Paşa tarafından kuruldu. 19. Asırda Sultan Abdülmecid ve Abdülhamid tarafından restore ettirildi, büyütüldü ve tam teşekküllü bir dergh hline getirildi. Tekke, Orta Asyadan İstanbula gelenlerin konakladıkları bir yer olmasının yanı sıra, İstanbulda pek bilinmeyen ve Orta Asyaya mahsus Ahmed Yesevî sistemini de temsil etti. Tekkenin altıncı şeyhi, dönemin önemli ebrucularından Mehmet Sadık Efendi oldu. Daha sonra ise hezrfen yani bin fen sahibi diye bilinen oğlu İbrahim Edhem Efendi şeyh olarak tekkenin başına geçti. Tekkede 49 yıl şeyhlik yapan İbrahim Edhem Efendi, burayı bir ilim ve sanat merkezi haline getirdi. Tekkelerin 1925te kapatılmasından önceki son şeyhi olan At Efendi ile Özbekler Tekkesi, Millî Mücadele tarihinde önemli bir yer edindi.
Kuvayı Milliyeye katılmak isteyen çok sayıda milliyetçi, Anadoluya Özbekler Tekkesini merkez olarak kullanan gizli direniş teşkiltı tarafından gönderildi. Özbekler Tekkesini kullanarak Anadoluya gidenler arasında İsmet İnönü, Mehmed kif Ersoy, Celleddin rif Bey, Ali Fuad Cebesoyun babası İsmail Fazıl Paşa ve Halide Edip Adıvar ile eşi Adnan Adıvar da bulunuyor.
Ahmet Ertegünün aile mezarlığı da bu tekkede
Özbekler Tekkesindeki aile mezarlığında dünya müzik endüstrisinin en önemli isimlerinden Ahmet Ertegün ile ağabeyi Nasuhi Ertegünün, Atatürk ile İnönü döneminin Washington Büyükelçisi olan babaları Münir Ertegünün ve büyükbabaları evkaf nazırlarından Mehmet Cemil Beyin de kabirleri bulunuyor.
Habertürk