30 / 04 / 2024

Vakıflar, Saraybosna İsa Bey Hamamını restore ettiriyor!

Vakıflar, Saraybosna İsa Bey Hamamını restore ettiriyor!

Vakıflar Genel Müdürlüğü, ilk kez, Osmanlı coğrafyasında inşa edilmiş, ancak bugün Türkiye sınırları dışında kalmış bir vakıf eserini restore edecek



15. yüzyılda Saraybosnada inşa edilen vakıf eseri İsa Bey Hamamının restorasyonu için bir süredir devam eden ön çalışmaların ardından hazırlanan restorasyon protokolü düzenlenen törenin ardından imzalandı.

Bosna Hersek İslam Birliğinin Merkezinde düzenlenen imza törenine, Vakıflar Genel Müdür Yardımcısı Ali Hürata, Bosna Hersek Reis-ül Uleması Dr. Mustafa Ceriç, Bosna Hersek Vakıflar Genel Müdürü Senaid Zaimoviç, Saraybosnanın Stari Grad Belediyesinin Başkanı İbrahim Hacibayriç ve diğer yetkililer katıldı.

İmza töreninde konuşma yapan Reis-ul Ulema Ceriç, İsa Bey Hamamının Avrupanın eski hamamlarından biri olduğunu hatırlatarak, İsa Bey İshakoviçin de Saraybosnanın kurucusu olarak bilindiğini dile getirdi.

Ceriç, "Bu yüzden İstanbul,  Ankara  ve Türkiyeden gelen dostlarımızın, Saraybosnanın en eski binalarından ve en eski hamamı olan İsa Bey Hamamının restorasyonunu yapacağı için çok mutluyum" dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmezin Bosna Herseke olan ilgisine işaret eden Ceriç, "Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ve Türkiyenin buraya gösterdiği ilgi sayesinde bu kadar değerli işler yapılıyor" diye konuştu.

Saraybosnadaki Careva Camisinin yanında bulunan İsa Bey Hamamının restorasyonu ile bu şehrin yaklaşık 500 yıllık özlemine kavuşacağını diyen Ceriç, hamamın eski haline kavuşması ile Saraybosnanın tarihi zenginliklerinin birinin daha geri kazanılmış olacağını dile getirdi.

İSA BEY HAMAMI, YILLARIN YORGUNLUĞUNU ÜZERİNDEN ATACAK

Törende konuşma yapan  Vakıflar Genel Müdür Yardımcısı Ali Hürata, İsa Bey Hamamının yılların yorgunluğu üzerinden atması ve eski haline kavuşması için Vakıflar Genel Müdürlüğü olarak gereken tüm çalışmaları büyük titizlikle yürüttüklerini kaydetti.

Bosna Hersek Vakıflar Genel Müdürü Senaid Zaimoviç ise, İsa Bey Hamamının restorasyonu ile Bosna Hersekin tarihi, kültürel ve turistik zenginliklerin artacağını anlatarak, restorasyonun ardından hamamda 817 metre karelik alanında, hamam, kafeterya ve teknik destek odaların bulunacağını anlattı.

Zaimoviç, hamam üzerindeki çalışmalarına ise 2012 yılının yaz aylarında başlanabileceğini de sözlerine ekledi.

Yapılan konuşmaların ardından, Vakıflar Genel Müdür Yardımcısı Ali Hürata ile Bosna Hersek Vakıflar Genel Müdürü Senaid Zaimoviç arasında protokol imzalandı ve projenin tanıtımı yapıldı. İmza törenin ardından Reis-ul Ulema Ceriç ve Vakıflar Genel Müdür Yardımcısı Ali Hürata birbirine hediye verdi.

Ali Hürata, "Yıllardır gönülden kopmadık. Ayrı coğrafyalar ama kalpler hep bir. Ecdadın ayak izleri ve onun bıraktığı bu birbirinden değerli eserlerle ilgili birşey yapabilmek için bir adım atmanın huzurunu yaşıyoruz" dedi.

Bürokratik hayatında en önemli imzayı bu protokolun imzalanmasında attığını ifade eden Hürata, "İnşallah bu adımdan sonra diğer adımlar da gelecek diye düşünüyoruz. Balkanlarda Osmanlının bıraktığı 1500e yakın eser var. Bosna Hersek en çok eser barındıran ülke. Bu manada tabii ki başlangıç noktasının Bosna Hersek olması da manidardır" diye konuştu.

Hürata, "Bu projemizle inşallah uzunca yıllar inkıtaya uğramış bir sürecin sonuna geldik diyebiliriz. İki ülkenin Vakıflar Kurumları karşılıklı, arada herhangi bir kurum olmaksızın İsa Bey Hamamının restorasyon işi ile ilk ortak çalışmasını yapacak" ifadesini de sözlerine ekledi.

Vakıflar Genel Müdürlüğü 2003ten bugüne kadar Türkiyede 4 bine yakın vakıf eserini kapsamlı şekilde onardı. Türkiye genelindeki restorasyon çalışmalarına aralıksız devam eden Vakıflar Genel Müdürlüğü, ilk kez Türkiye sınırları dışında kalan bir vakıf eserini onarıma alıyor.

İSA BEY HAMAMI

Saraybosna ve Yeni Pazarın kurucusu olarak bilinen İsa Beyin vakfı olan İsa Bey Hamamı 1462 yılında inşa edilmiş, 1889 ile 1891 yılları arasında büyük hasar görmüştü. Bosna savaşı sırasında (1992-1995) önemli ölçüde zarar gören İsa Bey Hamamı, Saraybosnanın en eski hamamı olmasının yanı sıra Avrupanın da en eski hamamları arasında yer alıyor.

AA


Geri Dön