Dekorasyon

Vakıflar, tarihi eserleri bir bir onarıyor

Aralarında Piyale Paşa Cami, I. Mahmut Kütüphanesi'nin de bulunduğu 88 tarihi eser restore ediliyor

YILLARDIR bakımsızlık ve ilgisizlik nedeniyle yok olmaya yüz tutan kentin tarihi ve kültürel simgeleri İstanbul 2010 Kültür Başkenti kapsamında hummalı bir çalışmayla restore ediliyor. Vakıflar Genel Müdürlüğü, kentteki 88 tarihi yapıyı restore ediyor. Türkiye genelinde 2003-2008 yuları arasında toplam 3 bin 363 tarihi eseri restore ederek kültür yaşamına kazandıran Vakıflar, "istanbul'da çeşitli eklemelere, özgün yapısına uygun olmayan müdahalelerle günümüze kadar gelen ve herhangi bir olumsuzluk halinde müdahale edilmesi için projeleri dahi olmayan" Süleymaniye, Fatih, Valide Sultan, Nur-u Osmaniye, Humbarhane, Ertuğrul Tekke camilerinin projelerini yaptırdı.

ASLINA UYGUN ONARILIYOR
Genel Müdürlük, bu eserlerin, özgün yapılarına kavuşturulması için onarımlarını  gerçekleştiriyor. Kurumun Mısır Çarşısı, Hünkar Kasrı, Ahi Çelebi Camii, Piyale Paşa Camii, Mihrimah Sultan Camii ve I. Mahmut Kütüphanesi gibi nadide yapılar dahil olmak üzere, restore ederek Kültür Başkenti'ne kazandıracağı eser sayısı 88'i buluyor. Vakıflara ait tarihi yapıların restorasyonları, uzman personel ve 5 kişilik bilim kurulu gözetiminde yapılıyor. Yetkililer, restorasyon çalışmaları için bütçeden herhangi bir katkı almadıklarını, çalışmalarının tamamının kurumun öz kaynaklarıyla yapıldığını açıkladı. Sadece 2010 yılında Türkiye genelinde 750 eserin onarım ve restorasyonu yapılacak.

OBM'de söyleşiler devam ediyor
yapılacak söyleşide, Konstantinopolis /İstanbul'daki siyasi iktidar ile Anadolu arasındaki ilişkiler farklı bir yaklaşımla ele alınacak. Osmanlı Bankası Müzesi binasının restorasyonu nedeniyle, müzenin 2009 - 2010 dönemindeki bütün etkinlikleri, İTÜ Taşkışla binasında gerçekleştirilecek.

 OSMANLI Bankası Müzesi'nin Voyvoda Caddesi Toplantıları kapsamında düzenlendiği İstanbul Söyleşileri, Dr. Sara Nur Yıldız'ın "İmparatorluğun Başkenti: Dekadans ve Zulmün Merkezi Olan Konstantinopolis' başlıklı konuşmasıyla devam ediyor. 11 Kasım Çarşamba günü saat 18.30'da Piyale Paşa Camii de, Vakıflar Genel Müdürlüğü'hün restore ettiği tarihi yapılar arasında.
Gazete Habertürk