27 / 11 / 2024

Vakıflar, yurt dışındaki tarihi eserlere de sahip çıkıyor!

Vakıflar, yurt dışındaki tarihi eserlere de sahip çıkıyor!

Vakıflar Genel Müdürlüğü, yurt dışındaki vakıf kökenli eserlere de sahip çıkıyor.İtalya 'dan 7 kişilik ekiple geldiği Enez ilçesindeki Fatih Camisi 'nde incelemelerde bulundu...




 Vakıflar Genel Müdürlüğü, yurt dışındaki vakıf kökenli eserlere de sahip çıkıyor.

İtalya 'dan 7 kişilik ekiple geldiği Enez ilçesindeki  Fatih Camisi'nde incelemelerde bulunan Vakıflar Genel Müdür Yardımcısı Ali Hürata, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Vakıflar Genel Müdürlüğü olarak kültür varlıklarıyla ilgili danışmanlık hizmeti aldıklarını söyledi.

Fatih Camisi'nin de İtalyanlardan danışmanlık aldıkları bir eser olduğunu belirten Hürata, şöyle konuştu:

"Amacımız, Türkiye 'deki restorasyon çalışmaları üzerine kalite noktasında neler katılabilir, bunun arayışı içindeyiz.  Bu konuda bizden biraz daha deneyimlidirler diye düşünüyoruz. Bunun için de fikir alışverişi, bilgi alışverişi, teknik anlamda biz onlara ne katabiliriz, onlar bize ne katabilir, çabamız, budur. Aynı zamanda kendi bünyemiz içinde teknik kadrolarımızı eğitmek. Ayrıca ülkemizde bu alanda faaliyet gösteren firmaları İtalyan firmalarıyla buluşturup ortak çalışmalarla restorasyon kalitesini arttırmak istiyoruz."

 

- "Bu eserler bize emanet"

 

Hürata, nerede yok edilen bir kültür varlığı varsa onu güçlendirme ve geliştirme çabası içinde olduklarını söyledi.

Eserden hiç kalıntı olmasa bile belgesi ve kayıtlarıyla o eseri ihya etmeye çalıştıklarını aktaran Hürata, şöyle devam etti:

"2008 yılında kanunumuz değişti. Ecdadın at koşturduğu, ayak bastığı her coğrafyada kökeni vakıf olan eserler bize emanet. Bu emaneti gelecek kuşaklarımıza taşımakla yükümlüyüz. Bosna'dan başladık, Manastır'da devam ediyoruz. Bayram öncesi de Kosova'daydık. Bu bir bayrak yarışı, yarın çocuklarımız gelecek. İnşallah onlar da gelecek kuşaklara değerli varlıkları aktaracaklar."

Hürata, tarihi kültür varlıklarının yok olması durumunda hayatın anlamsızlaşacağını, insanların kendisini köksüz bir ağaç gibi hissedebileceğini vurguladı.

Tarihi eserlerin yaşama anlam kattığını dile getiren Hürata,  "Arşivimizin en önemli belgeleri bunlar. Kaybedilmemesi gerekir " diye konuştu. 


AA


Geri Dön