02 / 05 / 2024

Vakıflar'ın belediyeye beddualı itirazına veto!

Vakıflar'ın belediyeye beddualı itirazına veto!

Vakıflar İstanbul 1. Bölge Müdürlüğü'nün dualı, beddualı imar itirazına Vakıflar Genel Müdürü Dr. Adnan Ertem el koydu. Ertem, 'Plana yapılan itiraz doğru. Ancak Vakıf dua ve bedduasının dilekçeye yazılması yanlış olmuş. Arkadaşlarımızı uyardım' dedi



Vakıflar İstanbul 1. Bölge Müdürlüğü'nün İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik, dua ve beddualı itiraz dilekçesi şaşkınlık yarattı. AKŞAM'ın 'Bedduamız ektedir, arz ederim' manşetiyle duyurduğu haberin ardından Vakıflar Genel Müdürü Dr. Adnan Ertem olaya el koydu. Ertem, 'Vakıflar Bölge müdürleri ve teşkilat çalışanlarının görevleri arasında vakıfların mallarının korunması, mallarla ilgili gelir getirici çalışmalar yapmak vardır. Kanuna göre kamu kurum ve kuruluşları, koruma imar planlarını düzenlerken vakıf kültür varlıklarıyla ilgili hususlarda Genel Müdürlüğün görüşünü almak zorundadır.

GÖREVİNİ YAPTI AMA...

Genel Müdürlüğe ve mazbut vakıflara ait taşınmaz mallarla ilgili olarak belediyelerle diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca yapılan uygulama imar ve parselasyon planlarının, askıya çıkarılmadan önce Genel Müdürlüğe bildirilmesi zorunludur. Mazbut vakıf taşınmazlarında akar niteliğini koruyacak şekilde imar düzenlemesi yapılır. Bölge müdürü bu yetkiyi kullanmıştır. Bahçelievler'de bulunan araziyle ilgili yapılan plan tadilatına Bölge Müdürü arkadaşımızın itiraz etmesi görevidir. Ancak dua ve bedduanın itiraz dilekçesine yazılması yanlış olmuştur. Arkadaşlarımızı yazışmalarda hassas olmaları konusunda uyardım' dedi.

KİRASI YILLIK 252 BİN LİRA

Bahçelievler'deki arazinin yarısı, 3 yıllık tartışmanın ardından yeşil alan olarak planlara işlenmişti. Müdürlük ise itiraz etmiş, dilekçeye vakıf duası ve bedduasını da ekleyip Meclis üyelerinden buna göre karar almalarını istemişti. Müdürlüğün araziye yapılması planlanan iş merkezinden yıllık 252 bin lira kira elde etmesi bekleniyordu. Yatırımcının merkezi 22 yıl sonunda vakıflara devredeceği öğrenildi. Plan Belediye Meclisi'nden bu şekilde geçmeyince yatırımcı da zarar etti.

Vicdanımız rahat beddua bize işlemez

Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Fahrettin Kayhan: Yıllardır özel vakıflara arazi tahsis ediliyor, imar planları yapılarak devasa inşaat hakları veriliyor. 1.Bölge Müdürlüğü de bunları görünce böyle bir hakkı kendisinde görüyor. Bu araziyle ilgili plan tadilatına da karşı çıkmıştık. Daha önce okul alanı olarak planlanmış okul olsun. Araziyi satacaklar, alışveriş merkezi yükselecek. İnsanların nefes alacağı yer kalmadı. Bedduası bizi etkilemez çünkü yeşil alanın imara açılmasını istemiyoruz.

Haddini de kastını da aşmış

Beddualı itiraz İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde tartışma konusu oldu. Bedduayı hiçbir Meclis üyesi üzerine almadı. Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Ergün Turan 'Yazışmaların bir üslubu var. Bölge Müdürü arkadaş devlette olmayan bir dili kullanmış. Kastını da haddini aşan bir şey. Bu arazi ile ilgili kararı veren Meclis 300 tane seçilmiş ve bu hassasiyetlerin tamamını bilen insanlar bunlar. Arkadaşımızın yaptığı doğru değil 'dedi.

Zebanili dilekçe twitter'i salladı

Vakfın, dualı-beddualı talebi dün günboyu sosyal medyada da çokça tartışıldı. İşte bazı ilginç yorumlar:

- Literatüre 'resmi beddua'yı da kazandırdık, vatana millete

hayırlı uğurlu

olsun :)

- Damardan yaklaşmış VGM

- Nasıl bir mantıksa 'Bedduamız ektedir, arz ederim'

- Takvim mi şaştı, bugün 1 Nisan mı Çok acayip haberler dolanıyor gastelerde

- Hakkını beddua ile arayan vakıf yöneticilerini tebrik ederim, darısı Ayasofya'nın başına 'Bedduamız ektedir' arz ederim

- Sabahtan beri gülüyorum

- Kapitalist vakıf olmuşlar, belediye okul yapayım demiş yok demişler, park yapayım yok demişler, neymiş ticaret merkezi yapılacakmış, belediye iyi etmiş.

Ercan Sarıkaya / AKŞAM


Geri Dön