Vakıflar'ın restore ettiği eserlerin toplu açılışı yapıldı
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Güvenlik güçlerine saldıranlar, bu yola, bu topraklara nifak tohumu ekmeye çalışanlar beyhude bir çaba içindedir" dedi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Güvenlik güçlerine saldıranlar, bu yola, bu topraklara nifak tohumu ekmeye çalışanlar beyhude bir çaba içindedir" dedi.
Başbakan Erdoğan, Vakıflar Genel Müdürlüğünce restorasyonları tamamlanan vakıf eserlerinin Yenikapı Mevlevihanesi'nde düzenlenen toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada, birkaç haftadır terör örgütünün karakollara, güvenlik güçlerine yönelik kalleşçe saldırılar düzenlediğini belirterek, "Öncelikle şehit evlatlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Ailelerimizin, milletimizin başı sağ olsun" diye konuştu.
"Güvenlik güçlerine saldıranlar, bu yola, bu topraklara nifak tohumu ekmeye çalışanlar beyhude bir çaba içindedir" diyen Erdoğan, Türkiye topraklarında nifak ve fesat yeşermeyeceğini belirtti.
Bu saldırıları, Türkiye'deki iç siyasi gelişmelerle bağlantılı provokatif saldırılar olarak gördüğünü ifade eden Erdoğan, "Aziz milletimin, bu ülke üzerinde karanlık güçlerin nasıl oyun oynadıklarını görmelerini özellikle rica ediyorum" dedi.
Önceki gece yarısı TBMM'nin, Türkiye'nin geleceği adına hayati öneme sahip bir Anayasa değişikliğini gerçekleştirdiğini ifade eden Erdoğan, şunları kaydetti:
"14 gündür sabah 4, 5 ve 6'lara kadar çalıştık. Dediler ki 'Bizi geceleri uykusuz bıraktınız'. 'O kadar önemli görev icra ediyoruz ki gerekirse 24 saat uykusuz kalacağız' dedik. Bu sıradan bir olay değildir ama onlar uykusuz bıraktığımızı söylediler. İyi de siz zaten devamlı uyuyorsunuz. Bizim çalışmamız, üretmemiz lazım. Cumartesi tatil, pazar tatil, 5 günün içinde salı, çarşamba, perşembe meclis. O da saat 3'te başlar, akşam 8'de biter. Ne oluyor, 'görev yaptık'. Yok öyle 25 kuruşa simit. Çok çalışacağız. Türkiye'nin ilerlemesine, kalkınmasına, demokratik müreffeh ülke olmasına engel olan prangaları kırıp atma adına TBMM üzerine düşen görevi yaptı. Şimdi son sözü millet söyleyecek, siz söyleyeceksiniz. Türkiye için bu son derece anlamlı süreci kendi kirli emelleri doğrultusunda yönlendirmek isteyenleri, halka gitmekten korkan, halka korku salmak isteyenleri de millet sağduyusuyla bir kez daha bertaraf edecektir."
AA
---
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, her toplumun bir medeniyet dokusu olduğunu, bu medeniyet dokusunun aynı zamanda o toplumun değerlerinin göstergesi olduğunu belirterek, "Bizler, insan ve insana sevgiyi, her şeyin merkezine koyan bir düşünce dünyasının, bir gönüller medeniyetinin mirasçısıyız. Bizim atalarımızdan devraldığımız medeniyet, vakıf medeniyetidir" dedi.
Bakan Arınç, Vakıflar Genel Müdürlüğünce restore edilen vakıf eserlerinin Yenikapı Mevlevihanesi'nde düzenlenen toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada, Mayıs ayının ilk haftasının, Vakıflar Haftası olduğunu hatırlatarak, "Bu haftayı ecdadımızdan miras kalan vakıf kültürü anlayışını ve bilincini yaşatmak, aynı zamanda gençlerimize intikal ettirmek için yurdumuzun her köşesinde törenler düzenledik" dedi.
İstanbul'un, inanç ve kültür tarihinde önemli bir yeri Yenikaapı Mevlevihanesi'ni yeniden İstanbullularla buluşturacaklarını belirten Arınç, şöyle konuştu:
"Her toplumun bir medeniyet dokusu vardır. Bu medeniyet dokusu, aynı zamanda o toplumun değerlerinin göstergesidir. Bizler, insan ve insana sevgiyi her şeyin merkezine koyan bir düşünce dünyasının, gönüller medeniyetinin mirasçısıyız. Atalarımızdan devraldığımız medeniyet, bir vakıf medeniyetidir. Bizim vakıf medeniyetimizin temel taşlarını sevgi, barış ve dayanışma oluşturur. Daha batı toplumlarının yeni yeni keşfetmeye başladığı sivil toplum kavramını bizim ecdadımız binlerce yıl önce keşfetmiş, dil, din, ırk, milliyet ayrımı gözetmeksizin insana hizmeti kendine amaç edinmiştir."
Bu bilinçle, iktidara geldikleri 2002 yılından itibaren bir seferberlik coşkusuyla, geçmişten devraldıkları vakıf eserlerini ele aldıklarını anlatan Arınç, şunları kaydetti:
"Vakıf eserlerini bir bir tespit edip restore ettirmeye başladık. Bu süre içinde Cumhuriyet tarihinin en büyük restorasyon çalışmalarını tamamlayarak, vakıf anlayışımızın ve mirasımızın devamlılığını sağladık. Yine tarihi bir anı birlikte yaşıyoruz. Birçok medeniyetin beşiği olan İstanbul, aynı zamanda vakıflar medeniyetinin de başkentidir. Zamana meydan okuyan birer şaheser niteliğindeki camileri, su kemerleri, kiliseleri, ahşap evleriyle bir açık hava müzesi olan İstanbul, hepimizin göz bebeğidir. İstanbul'a yaptığımız her işi duygularımızla ve yüreğimizle yapıyoruz. İstanbul'un neredeyse her kilometre karesine bir vakıf düşmektedir."
1996-2002 yılları arasında İstanbul'da sadece 5 eserin onarılabildiğini belirten Arınç, 2002-2009 yılları arasında 229 adet eserin restorasyonunun yapıldığını, 80 adet eserin onarımının da devam ettiğini söyledi.
Mısır Çarşısı, Beyazıt Camisi, Cankurtaran Mescidi, Şeyh Zengi Tekkesi, Selamet Han, Zeynep Sultan Camisi, Merzifonlu Karamustafa Paşa Mescidi gibi yapıların projelerinin hazırlandığını bildiren Arınç, "Ecdat yadigarı bu eserlerin bakımı bizim sorumluluğumuzdur. Bu hizmetleri yapmak bizim hükümetimize nasip oldu. İstanbul'a ne yapsak azdır" dedi.
Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt da Yenikapı Mevlevihanesi'nin tarihi hakkında bilgi verdi.
AA