Kent Haberleri

Validebağ Korusu imar planları hazır!

Mega kent İstanbul’un senelerdir yapılaşma tehdidi altında olan Üsküdar Validebağ Korusu için İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan koruma amaçlı imar planları askıya çıkarıldı. 

Çalışmalarına devam eden İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Planlama Müdürlüğü tarafından hazırlanan Üsküdar Validebağ Korusu'nun koruma amaçlı imar planları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylandı ve askıya çıkarıldı.

Sözcü'den Özlem Güvemli'nin haberine göre, mega kent İstanbul'un nefes alma noktaları arasında yer alan Üsküdar'daki 1. derece doğal sit alanı olan Validebağ Korusu için hazırlanan plan değişikliği ile 403 bin 740 metrekarelik alanda fonksiyon dağılımı yapıldı. Validebağ Korusu'nun yüzde 93.60'ı yani 377 bin 938 metrekarelik bölümü ‘Ekolojik Niteliği Korunacak Alan’ olarak işaretlendi. Bu bölge aynı zamanda 1. derece doğal sit alanını da kapsıyor.

1 derece sit özelliğine sahip olan bölümün büyüklüğü 376 bin 927 metrekare. Bu alanın 1,26 hektarlık bölümünü de korunması gerekli tescilli yapılar oluşturuyor. 8 bin metrekarelik bölüm, yapı yasaklı ‘İSKİ dere koruma bandı’, bin 170 metrekarelik alan da Belediye Hizmet Alanı (İSKİ) şeklinde belirlendi.

TEK KATLI TAKILIP SÖKÜLEBİLİR YAPILAR

Açıklanan plan notlarına göre koruda kentsel tasarım peyzaj projeleri ile belirlenmek üzere halka açık rekreasyon amaçlı park ve doğal gezinti-yürüyüş alanları ile göçmen kuşlar için konaklama alanları bulunacak. Bu fonksiyonlara yönelik olmak koşuluyla planlama alanının tamamında toplam 100 metrekareyi geçmeyen takılıp sökülebilir bir katlı binalar inşa edilebilecek.

Koruda kapalı otopark ve yeraltı otoparkı inşa edilemeyecek. Planlama alanında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından ağaç tespiti yapılarak Tabiat Varlıkları Koruma Komisyonu onayına sunulacak ve korunması gereken ağaçlar da belirlenecek.

MAHKEMENİN İPTAL GEREKÇELERİ DİKKATE ALINDI

Eski İstanbul Büyükşehir Belediyesi yönetimi tarafından 2009'da hazırlanan imar planlarına açılan dava sonucu İstanbul 3. İdare Mahkemesi söz konusu planın iptaline karar vermişti. Bu süreçte Validebağ Korusu'nun büyük bölümü plansız hale gelmişti. Plan açıklama raporunda, mahkemenin iptal kararı almasına sebep olan konular dikkate alınarak yeni plan hazırlandığı belirtildi.

Planın temel amacının; Validebağ Korusu'nun yarattığı hassas ekosistemin, hızlı şehirleşme, nüfus artışı gibi faktörlerin olumsuzluklarından etkilenmemesi ve modern şehir  yaşamı ile uyum içerisinde kullanılabilmesini sağlamak olduğu belirtildi. Plan ile koruma-kullanma dengesinin sağlanmasının hedeflendiği bildirildi.

Hazırlanan raporda “Validebağ Korusu 1. Derece Doğal Sit Alanı ve çevresini kapsayan alan, topoğrafyası ve endemik bitki örtüsü ile insanların yaşamak için özlem duydukları doğal yapıya sahip ancak, yerleşim alanlarının arasında sıkışmış ender bölgelerden birisidir. Bu alanda, bütüncül bir plan olmadan kontrolsüz bir şekilde gerçekleştirilen uygulamalar alanın bozunumuna yol açmaktadır. Planı kararları ile alanın ‘bozunmasının' önüne geçmek ve bütüncül bir plan anlayışı ile alanın ‘korunmasını' sağlamak hedeflenmiştir” ifadelerine yer verildi.

9 TESCİLLİ ESER VAR

Planlama alanı içinde 9 adet tescilli eser bulunuyor. Validebağ Korusu içerisinde; Öğretmenler Evi ve Kültür Merkez olarak kullanılan “Adile Sultan Kasrı”, İzci Evi Müzesi olarak kullanılan “Abülaziz Av Köşkü”, harap bir vaziyette olan “Posta Güvercinliği Binası”, “İzci Okulu” olarak kullanılan eski ahır binaları, “Haydarpaşa Lisesi”, “Mustafa Necatibey Öğretmen Huzurevi”, “Öğretmenler Hastanesi ve ek binaları, “Validebağ Sanatoryumu”, “Anadolu Sağlık Meslek Lisesi”, “Çocuk Prevantoryumu”'nun dışında otopark, tenis kortları, çay bahçeleri ve büfeler bulunuyor.

Validebağ Korusu'nun büyük bölümü hazine mülkiyetinde ve Milli Eğitim Bakanlığı'na tahsisli. Geri kalan kısım da Marmara Üniversitesi, belediye ve İSKİ mülkiyetinde.

 

Validebağ Korusu 1/5000  ölçekli imar planı askıda!