Kent Haberleri

Validebağ Korusu'ndaki inşaat protesto edildi!

Validebağ Korusu, bir yıl aradan sonra yine yeşil alan tartışmasına sahne oluyor. Mahkeme kararlarına rağmen korudaki inşaat malzemelerinin kaldırılmadığını söyleyen gönüllüler, koruda nöbet tutmaya başladı.

Üsküdar Validebağ Korusu’nun hemen yanındaki alanda geçen yıl cami inşaatının başlatılması tartışma yaratmıştı. İnşaata karşı çıkan çevre sakinleri, günler süren protesto gösterileri yapmıştı. Üsküdar Belediyesi ise cami inşaatının koruyla ilgisinin olmadığını açıklamıştı. Aradan aylar geçti, cami inşaatı tamamlandı. Fakat önceki gün Validebağ, yeni bir tartışmaya sahne olmaya başladı. Mahkeme kararına rağmen korudaki inşaat malzemelerinin kaldırılmadığını söyleyen Validebağ Gönüllüleri, imza kampanyası düzenleyip koruda nöbet tutmaya başladı.


VARDİYALI NÖBET

Kullanım hakkı Milli Eğitim Bakanlığı’nda bulunan korunun bir kısmının betonlaşmaya açılacağı söylentisi vatandaşları yine alarma geçirdi. 12 saat esasına göre vardiyalı nöbet tutan Validebağ Gönüllüleri’ne çevreciler de destek veriyor. Ağaçlara astıkları afiş ve dövizlerle koruya karşı duyarlılığı artırmayı hedefleyen gönüllüler, korudaki doğal yaşamın bozulmasına izin vermeyeceklerini söylüyor. Validebağ Korusu’nun betonlaşma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirten Validebağ sakinleri de şu açıklamayı yaptı: “Korunun ve çevresinin betonlaştırılmasını istemiyoruz. Bu civarda oturan bizlerin beklentisi, doğal, yeşil, temiz, sakin bir çevrede yaşamaktır. Basit ama haklı talebimizden vazgeçmeyeceğiz.”


‘AĞAÇ İSTİYORUZ’

Gönüllü Özge Edman da, “Biz mermer üstünde oturmak istemiyoruz. Ayaklarımız çamur olabilir. Ağaçların altında oturmak istiyoruz.. Doğal halini seviyoruz. Bunun için de 12 gündür nöbet tutuyoruz” diye konuştu. Validebağ Korusu 354 bin metrekare alanıyla Karacaahmet Mezarlığı’ndan sonra Anadolu Yakası’nın ikinci büyük yeşil alanı olarak biliniyor. Korunun özel statüsü bulunuyor. Mülkiyeti Hazine’ye, kullanımı Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) ait.


İMZA TOPLUYORLAR

Korudaki inşaat malzemelerinin kaldırılmasını isteyen Validebağ Gönüllüleri, “Validebağ yeşil kalsın” diyerek imza kampanyası başlattı.


İSKİ, baraj havzalarına 55 bin fidan dikti

İSTANBUL Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), bu yıl mutlak koruma altındaki baraj havzalarına 55 bin fidan dikti. Çalışmalar kapsamında 2015 yılında toplam 54 bin 749 fidan dikimi gerçekleştirildi. Ömerli, Büyükçekmece ve Darlık baraj havzalarında gerçekleşen çalışmalarda akasya, çınar, fıstık çamı ve ıhlamur gibi birçok ağaç türü kullanıldı. Dikilen fidanların bakım ve sulama işlemleri de yapılıyor.


Habertük 



Haber Zaman Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Yapılaşmaya açılacağı iddialarıyla gündeme gelen Anadolu yakasının ikinci büyük yeşil alanı Validebağ Korusu'ndaki inşaat malzemelerinin kaldırılmaması vatandaşların tepkisine sebep oluyor. Yargı kararlarına rağmen korunun betonlaşma tehdidi altında olduğunu öne süren semt sakinleri, Validebağ'da nöbet tutmaya başladı.


Anadolu yakasının en önemli doğal yaşam alanı olarak gösterilen Validebağ Korusu bir yıl aradan sonra yine betonlaştırma tartışmalarına sahne oluyor. Validebağ Gönüllüleri, korudaki betonlaşmanın önüne geçmek için nöbete başladı.


Mülkiyeti hazineye, kullanım hakkı ise Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB) ait olan ve Karacaahmet Mezarlığı'ndan sonra Anadolu yakasının en büyük yeşil alanı olan Validebağ Korusu, 1999 yılında 1. derece doğal sit alanı ilan edildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi daha önce iki kez MEB'e korunun kendilerine tahsis edilmesi için başvurdu. Bu başvurular reddedildi. Bu yıl yapılan başvurunun sonucu ise henüz bilinmiyor.


Korunun bir kısmının betonlaşmaya açılacağı söylentisi vatandaşları yine ayaklandırdı. Üsküdar'da ikamet eden bir grup gönüllü betonlaşmayı engellemek için korudaki ağaçların altında nöbete başladı. Her sabah koruya gelerek olup biteni gözlemleyen çevreciler arasında her yaştan insan dikkat çekiyor. Her gün 12 saat boyunca nöbet tutan Validebağ sakinlerine çevreciler ve vatandaşlar da destek veriyor. Ağaçlara astıkları afiş ve dövizlerle koruya karşı duyarlılığı artırmayı da hedefleyen gönüllüler bütün ihtiyaçlarını da burada karşılıyor. Korudaki meyve ağaçlarından da faydalanan çevreciler doğal yaşamın bozulmasına izin vermeyeceklerini söylüyor.


75 yaşında yeşil alan için nöbet tutuyor


Nöbet tutanlar arasında 75 yaşındaki Esma Ellialtı dikkat çekiyor. İlerlemiş yaşına rağmen saatlerce ağaçların başında nöbet tutan Ellialtı, “Bölgenin yeşil kalmasını istiyorum. Doğayı ve ağaçları çok seviyorum. Buraya yazık etmesinler. Ağaçlarımızı ellemesinler. İnşaat ve betonlaşma istemiyoruz.” dedi. Çocukluğunun Validebağ Korusu'nda geçtiğini belirten Faruk Yege de “Burası, doğal varlıklarının kent yaşamında en doğal, en şeffaf ve en güzel yeşil alanıdır. Bölgenin betonlaşmasına izin vermeyeceğiz.” diye konuştu.


Özge Edman ise şunları kaydetti: “Yasa dışı inşaat yapma konusundaki bu ısrarın nedenini anlamıyoruz. Çünkü bu alanda yapılmak istenen inşaatın kamu yararıyla ilgisi yoktur. Ticari amaçla kullanılan alan büyütülerek sadece daha fazla rant sağlanmaya çalışılmaktadır. Yapılan inşaat yapılaşmanın önünü açacaktır. Beklentimiz; doğal, yeşil, temiz, sakin bir çevrede yaşamaktır. Basit ama haklı talebimizden vazgeçmeyeceğiz.”


Nuri SOYLU/Zaman




Haber Cumhuriyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


İstanbul'da Anadolu yakasının önemli doğal yaşam alanlarından Validebağ Korusu bir yıl aradan sonra yine betonlaştırma tartışmalarına sahne oluyor. Mahkeme kararlarına rağmen korudaki inşaat malzemelerinin kaldırılmaması çevrecileri ayağa kaldırdı. Çevreciler nöbete başladı. Eyleme 75 yaşındaki Esma Teyze de destek veriyor. 


Cumhuriyet