Kent Haberleri

Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin büyük başarısı!

Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi, sağlık alanındaki başarısıyla 2 yılda D grubundan A grubuna yükseldi. Hastanenin bu başarıyı nasıl yakaladığının sırrını Başhekim Öktem anlattı...

Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi, sağlık alanındaki başarısıyla 2 yılda D grubundan A grubuna yükseldi.


Hastane başhekimi Özcan Öktem, düzenlediği basın toplantısında, iki yıl önce devraldıkları Van Bölge Eğitim ve Araşırma Hastanesinin, Sağlık Bakanlığı'nın belirlediği idari, mali ve tıbbi kriterlere göre 588 puanla D grubunda yer aldığını belirterek, aradan geçen süre zarfında hastanenin başarı puanını 846'ya çıkarıp en üst seviye olan A grubuna yükselttiklerini söyledi.


Kentte 5 Eylül 2011 tarihinden itibaren hasta kabulüne başlayan ve 23 Ekim ile 5 Kasım 2011'deki depremleri yaşayan hastanede, göreve geldiklerinde 3 damarın tıkalı olduğunu anlatan Öktem, tıkalı damarların açıldığını ifade etti.


Öktem, insanları dinlemeden çözüm üretmenin mümkün olmadığını bildirerek, göreve geldikleri günden itibaren Sağlık Bakanlığı'nın belirlediği kriterlere uymaya özen gösterdiklerini kaydetti.


Bakanlığın yeni yöneticilik sisteminde, yöneticilere ve idarecilere her dönem karne verildiğini ve karnesi başarısız idarecilerin "idarecilik sözleşmesi"nin feshedildiğini anımsatan Öktem, şöyle konuştu:


"Bu kapsamda hastane yönetimi olarak iki yılda başarı puanını 846'ya çıkardık ve hastaneyi A grubuna yani en üst seviyeye yükselttik. Hastanemizi devraldığımızda 20 milyon lira borç vardı. Fakat şu anda borcumuz sıfır düzeyde. Ayrıca 20 asansörden sadece bir ikisi çalışıyordu. Van'da asansörlerin sıkıntısını giderecek usta bulamıyor ve yedek parça sıkıntısı yaşıyorduk. Hastalar da haklı olarak tepkilerini gösteriyordu. İlk yaptığımız iş asansörlerin bakımı oldu. İkinci sıkıntımız logarların tıkanıklığıydı. Bu nedenle hastaneyi su basıyordu. Bunun için çalışma başlattık ve sorunu çözdük. Diğer bir sorun su sorunuydu. Su sorununu da çözüme kavuşturduk."


-"100 üzerinden 98 puan aldık"


Depremden sonra bölge hastanesi bünyesinde kadın doğum, çocuk ve yüksek ihtisas hastanelerinin hizmet verdiğini, bu nedenle de hastanenin oldukça yoğun olduğunu vurgulayan Öktem, yoğunluktan dolayı hastalara kaliteli hizmet veremediklerini dile getirdi.


Öktem, 2013 yılının ocak ayında kadın doğum birimi için yeni bir bina kiralayıp hizmet kalitesini artırdıklarına değinerek, konuşmasına şöyle devam etti:


"Ayrıca çocuk birimi için ayrılan yer ve yatak sıkıntısından dolayı çocuk birimini de İpekyolu Devlet Hastanesine devrettik. Hastanemizin hizmet kalitesini artırarak 2013 yılı Sağlıkta Hizmet Kalite Standartları değerlendirmesinde 100 üzerinden 98 puan aldık. Hastane çalışanlarının çocukları için kreş açtık. Nükleer tıp birimi olmadığı için hastaları il dışına sevk etmek zorunda kalıyorduk ve bu sorunu çözmek amacıyla bakanlığın desteği ile nükleer tıp birimini açtık. Özellikle soba zehirlenmeleri gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan hiperbarik o2 tedavisini hizmete açarak bölgenin büyük bir eksikliğini giderdik."


Görüntüleme ünitesine 16 kesit tomografi, 6 direktgrafi ve EEG cihazı alarak röntgen ve tomografi çekim sürelerini kısalttıklarının altını çizen Öktem, şu anda EEG, EMG ve tomografi sonuçlarının aynı gün, MR'ın ise en fazla bir haftada verildiğini bildirdi.


Bölgesel Yanık Ünitesi ve yoğun bakımlarda kapasite artırımı yapıldığına da işaret eden Öktem, şunları kaydetti:


"Kapalı psikiyatri servisi ve çocuk izlem merkezi (ÇİM) kuruldu. Okuyan Hastane Projesi kapsamında kütüphane açılarak hasta ve çalışanların boş vakitlerini kitapla değerlendirmeleri sağlandı. Kimyasal Biyolojik Radyoaktif Nükleer (KBRN) Ünitesi kuruldu. Engelli Dostu Hastane Projesi kapsamında, engellilere yönelik düzenlemeler yapıldı. Toplum ve Ruh Sağlığı Merkezi hastanemiz bünyesine katıldı. Yaptığımız bir araştırmada kentte 5 bin civarında madde bağımlısı olduğunu tespit etmiştik. Hastane bünyesinde AMATEM'i açarak madde bağımlılığından kurtulmak isteyenlerin derdine çare olduk. Bu bölgede bir ilk."


Öktem, günlük 20 bin kişinin giriş çıkış yaptığı hastanenin kent merkezine uzak olması nedeniyle bazı hastaların mağdur olduğunu aktararak, bunun önüne geçmek için kent merkezinde semt polikliniği kurmayı planladıklarını sözlerine ekledi.


AA