26 / 12 / 2024

Van depreminde yıkılan binalar kentsel dönüşüme alınacak mı?

Van depreminde yıkılan binalar kentsel dönüşüme alınacak mı?

Van'da 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde yaşanan depremlerin üstünden 3 yılı aşkın bir zaman geçti. Kentte ağır hasarlı binaların yıkımı hala devam ediyor..



Van'da 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde yaşanan depremlerin üstünden 3 yılı aşkın bir zaman geçti. Kentte ağır hasarlı binaların yıkımı hala devam ediyor. Van depremi ile hızlanan ve tüm Türkiye'yi içine alarak devam eden 'Kentsel Dönüşüm' tartışması ise bugünlerde bir kez daha gündem olmuş durumda. Konuyla ilgili görüştüğümüz İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Van Şube Başkanı Kamuran Turgut, " 'Kentsel Dönüşüm' ranta dönüşmemeli" diyor. 'Kentsel Dönüşüm' projesinin faydalarının da olduğunu belirten Turgut, devletin deprem görmüş Van halkına bu konuda yardımcı olması gerektiğini belirtti.


"SONUÇ ALAMADIK"

Van'da deprem sonrası ağır hasarlı ve riskli binalarını yıkan veya AFAD tarafından yıkılanlar için vatandaşların kentsel dönüşüm imkanlarından yararlanamadığı ve bu haksız uygulamanın giderilmesi amacıyla yakın bir tarihte Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'yi makamında ziyaret ettiklerini belirten Turgut, hala bir sonuç alamadıklarını ifade etti.

'Kentsel Dönüşüm' Projesi çerçevesinde ruhsat harçlarında sağlanan muafiyet ve kredi borçlanmalarından faiz yükünün bir kısmının devlet tarafından karşılandığını dile getiren Turgut, şunları söyledi:

"Kentsel Dönüşüm Projesi çerçevesinde vatandaşlarımız ruhsat, tapu ve noter harçlarından muaf tutuluyorlar. Ayrıca devlet her bir daire için 100 bin TL kredi veriyor. Ancak bir vatandaş en çok 500 bin TL kredi alabiliyor. Verilen kredi faizinin ise bir kısmını devlet bir kısmını ise yine vatandaş ödüyor. Bu konuda aslında Devletin faizsiz kredi vermesi gerektiğini savunuyoruz. Eğer imardan dolayı binanıza fazla kat geliyor ve kat karşılığı bir müteahhit ile inşaatınızı yaptırıyor ve kentsel dönüşüm kredisine ihtiyacınız yok ise devletten kira yardımı talebinde bulunabiliyorsunuz. Bir vatandaş 18 ay boyunca aylık 650 TL kira yardımı alabiliyor. Ama biz bunların hepsinin yetersiz olduğu görüşündeyiz. Çünkü depremden dolayı evi hasar görmüş vatandaşlar gerçekten mağdur durumdalar. Bu nedenle bu kredi faizlerini ödeyemezler. Ayrıca Van'da deprem sonrası ağır hasarlı ve riskli binalarını yıkan veya AFAD tarafından yıkılanlar da 'Kentsel Dönüşüm' kapsamına alınmadı. En büyük mağduriyet de burada yaşanıyor. Çünkü 'Kentsel Dönüşüm' Projesi Van depreminden hemen sonra yasalaştı ve şimdi de İstanbul'da uygulanıyor. Van'da ise hala tam olarak nerelerde uygulanacağı tartışılıyor, bazı yerler kesin olmakla beraber. Bu konuda vatandaşlarımızın mağduriyetini Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'ye anlatmamıza rağmen hala bir sonuç alamadık."


"VAN'A YARDIMCI OLUNMALIDIR"

'Kentsel Dönüşüm' Projesinin ranta dönüşmemesi gerektiğini vurgulayan Turgut, "Devlet özellikle Van halkına bu konuda yardımcı olmalıdır. Yani bu proje uygulanıyorsa rant için değil gerçekten vatandaşa yardımcı olmak ve sağlıklı, güvenilir bir evde oturmalarını sağlamak amacıyla uygulanmalıdır. İnşaat sektörünün bu kadar durgun olduğu bir kentte 'Kentsel Dönüşüm' belirsizliği nedeniyle birçok yer ne yıkılıyor ne de yapılıyor. Halkımız bu konuda umudunu koruyor. 'Kentsel Dönüşüm' projesi öncesinde evini yıkan ya da yıktıran vatandaşlarımız bu projeden faydalanmak istiyor. Ayrıca bu proje uygulanırken tarihi ve doğal yerlerin de zarar görmemesi için dikkat etmeliyiz" şeklinde konuştu.


Van Prestij


Geri Dön