Van Kalesi'ndeki Urartu yapıları kerpiçle ayağa kaldırılıyor!
Van Kalesi'ndeki höyükte yürütülen kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan yaklaşık 3 bin yıllık Urartu yapıları, orijinaline uygun olacak şekilde kerpiçlerle yeniden inşa ediliyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığının izniyle Van Kalesi'nin kuzeyinde yer alan höyükte devam eden çalışmalar, Urartu ve Osmanlı dönemleri başta olmak üzere 7 bin yıllık tarihe ışık tutuyor.
Milliyet Gazetesi'nde yer alan habere göre, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Van Bölgesi Tarih ve Arkeoloji Merkezi Müdürü Doç. Dr. Erkan Konyar başkanlığında, 50 kişilik ekiple yürütülen kazı çalışmaları devam ediyor. Höyükteki kazılar sırasında ortaya çıkan mimari yapıların benzerleriyle tamamlanarak eski ihtişamına dönüştürülmesi hedefleniyor.
Çalışmaların ardından bölgenin turizme kazandırılması amaçlanıyor. Doç. Dr. Konyar, Van Kalesi'nin kuzeyindeki alanda on yıldır yürüttükleri kazı çalışmasına bu yıl, 10 üniversitede görevli arkeolog ve bilim adamlarından oluşan 50 kişilik ekiple başladıklarını söyledi.Höyükte kentin 7 bin yıllık geçmişine dair kalıntıları ortaya çıkarmaya çalıştıklarını belirten Konyar, "Burada çok geniş bir Urartu yerleşmesi var. Yaklaşık 40-50 bin insanın yaşadığı Urartu döneminden kalan büyük bir metropol. Urartu döneminin en büyük kenti" dedi.