Kent Haberleri

Van Urartu Müzesi'nin temeli atıldı!

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ''Tarihin hangi döneminden kalmış olursa olsun, kiliseye, medreseye, manastıra, camiye, hepsine birlikte sahip çıkıyoruz'' dedi

Van'da bulunan Bakan Günay, kazı ve restorasyon çalışmalarının devam ettiği Van Kalesi'nde incelemelerde bulunarak, çalışmalar hakkında ilgililerden bilgi aldı. İl Özel İdaresi tarafından Van Kalesi'nde yaptırılan Urartu Yolu'nu gezen Günay, İstanbul Üniversitesi tarafından Van Kalesi ve çevresinde yürütülen kazı çalışmalarını denetledi. 

     Kazılarda gün ışığına çıkarılan, M.Ö. 7 ve 8. yüzyıllara ait olduğu belirtilen 'Tören Sunum Kabı' ile bir bebeğe ait mezarı inceleyen Günay, daha sonra kalenin kuzey tarafında 12 bin 500'ü kapalı 53 bin metrekare alan üzerinde yapımına başlanacak Van Urartu Müzesi'nin temel atma törenine katıldı. 

     Günay, burada yaptığı konuşmada, müzenin Van için ve Türkiye için büyük bir değer olacağını belirterek, şöyle konuştu: 

     ''Programın tarihi 12 Eylül yazıyor. Biz nice sorunlu, sıkıntılı, acılı 12 Eylül'ler yaşadık. Allah'a şükürler olsun ki bir 12 Eylül günü Türkiye'nin çok güzel bir yerinde, tarihi Van Şehri'nde, Van Kalesi'nin eşiğinde Türkiye'nin geleceğini aydınlatacak eserlerden birinin temelini atmanın bahtiyarlığını yaşıyoruz. Böyle güzel günler de gördüğümüz için Allah'a şükrediyorum. 

     Biz elimizden geldiği kadar çalışıyoruz. Depreme rağmen hedeflerimizden vazgeçmeyeceğimizi, Van için neyi planlamışsak, aynısını yapmaya devam edeceğimizi konuştuk ve onun gereğini bugün yerine getiriyoruz.'' 

     Kenti, deprem döneminde ve sonrasında ziyaret ettiğinde yüreğinin acıyla dolduğunu anımsatan Günay, o acıların bir hatıra olarak yüreklere saklandığını ifade etti. 

     Günay, Van'da, geçen yıl bir felaket yaşandığını fakat bir yıl içerisinde yaraların sarılması konusunda önemli adımlar atıldığını bildirerek, devletin, millete verdiği sözü tek tek yerine getirdiğini kaydetti. 

     

     -''İnsanlar doğdukları yerde doyabilsinler'' 

     

     Hatay'dan Hakkari'ye, Van'dan Doğubayazıt İshakpaşa Sarayı'na, Ardahan'dan Trabzon'a kadar vatanın her tarafını bir birinden ayırmaksızın şantiye haline dönüştürdüklerine değinen Günay, ''Bunun en güzel örneğine bugün tanıklık ediyoruz. İnşallah gelecek yıl bu tarihlerde bu müzenin açılışını gerçekleştireceğiz'' ifadelerini kullandı. 

     Günay, ülkenin kalkınması için gerekli tüm çabayı gösterdiklerinin altını çizerek, konuşmasını şöyle sürdürdü: 

     ''Bu çalışmaları aralıksız gerçekleştirmek için bir tek şeye ihtiyacımız var. Huzura, esenliğe, güvenliğe, Atatürk'ün söylediği gibi yurtta ve dünyada barışa ihtiyacımız var. Barış olursa kaynaklarımızı gereksiz yerlere harcamaz, doğrudan doğruya milletimizin kalkınması için harcama imkanı buluruz ve kalkınmamız hızla devam eder. Biz istiyoruz ki insanlar doğdukları yerde doyabilsinler. Barış, birlik ve kardeşlik içerisinde yaşayabilsinler. Geçmiş on yılların, yüz yılların o ayırıcı, ayırımcı düşüncelerini tarihin çöplüğüne gömelim. İnsanlar Türk, Kürt, Alevi, Sünni, Müslüman, Hristiyan diye ayrılmasınlar. Doğuda batılı, batıda doğulu, köylü, şehirli diye ayrılmasınlar. Hepimiz madem ki Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyız, bir ve eşit yaşayalım. Hepimiz insanız ve insan haklarından sonuna kadar yararlanalım, özgür ve kardeşçe yaşayalım. Bunu istiyoruz ve sadece bunun için çalışıyoruz.'' 

     

     -''Biz bu topraklarda hiç bir ayırım yapmıyoruz'' 

     

     Kalede yapılacak üçüncü etap restorasyon çalışmaları için de gerekli kaynağın sağlanacağına işaret eden Günay, şunları kaydetti: 

     ''Biz bu topraklarda hiç bir ayırım yapmıyoruz. Tarihin hangi döneminden kalmışsa, kiliseye, medreseye, manastıra, camiye, hepsine birlikte sahip çıkıyoruz. Ama bize ait olan, bizim inancımıza, kültürümüze daha yakın olanları da ihmal etmememiz, daha hızla yukarıya çıkarmamız gerekiyor. Bir yandan bu Urartu Kalesi'ni ayağa kaldırıyoruz. Bir yandan da camilerimizi, medreselerimizi, bizim tarihimize yakın olanları ayağa kaldırmaya çalışacağız. Biz millet ve devlet olarak kenetlenmiş vaziyette çalışıyoruz. Milletimizin içerisindeki birliği, beraberliği koruduğumuz sürece milletimiz yüzünü güldürmek konusunda gayretlerimizin de arkası gelecektir.'' 

     

     -Vali Karaloğlu- 

     

     Vali Münir Karaloğlu ise Van'ın, bölgede büyük bir medeniyet olan Urartu'lara 300 yıl başkentlik yaptığını anımsatarak, ''Bütün amacımız Van'ı, Van Kalesi'ni ve özellikle eski Van Şehri'ni ayağa kaldırarak bölgeyi tekrar geçmişteki ihtişamlı günlerine döndürmektir'' dedi. 

     Vatandaşın sofrasındaki ekmeğe el uzatılmaması gerektiğini bildiren Karaloğlu, bölge halkının tek ihtiyacının huzur olduğunu dile getirdi. 

     Konuşmaların ardından Bakan Günay ve beraberindekiler, butona basarak müzenin temeline ilk harcı döktü. 

     

AA