Kent Haberleri

Van'a şehir hastaneleri projesi geliyor!

Van Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Op. Dr. Heybet Semur, Şehir Hastaneleri Projesi'nin sürdüğünü söyleyerek, bu kapsamda Van'da da Şehir Hastaneleri Projesi'nin hayata geçirileceği müjdesini verdi.

Van Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op. Dr. Heybet Semur, 2016 yılında yapılan ve 2017 yılında yapılması planlanan çalışmalarla ilgili kentteki yerel ve yaygın basın mensupları ile bir araya geldi. 

Davete icabet edenlere teşekkür ederek konuşmasına başlayan Semur, 2016 yılında yaptığımız çalışmalar ve 2017 yılında yapacağımız çalışmalarla ilgili, il ve ilçe başhekimlerimizin de katıldığı böyle bir toplantı yapmak için bir araya geldik. Davetimize icabet ettiğiniz için teşekkür ediyorum" şeklinde bir giriş konuşması yaptı. 


Van'da yaşayan 1 milyonu aşkın vatandaşa hizmet vermeye çalışan bir kurum olduklarını belirten Semur, Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi, Üniversite Hastanesi olmak üzere herkese en iyi hizmeti sunmak için çalıştıklarını ifade etti. 


Semur, tüm kamu birimleri, tüm sektörlerin şeffaf olması gerektiğini belirterek, "Bununla alakalı da bizler neler yaptığımızı ve neler yapacağımızı sizler aracılığıyla kamuoyuna duyurmayı amaçladık" dedi. 

Genel Sekreter Semur, daha sonra slayt sunum eşliğinde 2016 yılında yapılanları anlattı. 


"PATOLOJİ LABORATUVARI KURULDU" 

İl genelinde patoloji Patoloji Laboratuvarı kurduklarını anlatan Semur, aynı zamanda Radyoloji Uzmanı olmayan ilçe hastanelerinin yakın oldukları hastaneler ile hizmet alım protokolü imzalanıp 

hizmet alımları sağlandığını söyledi. 


Sağlık turizmi ile ilgili DAKA tarafından sağlanan mali destek ile bir proje oluşturduklarını ve İran, Irak, Gürcistan, Azerbaycan gibi ülkelere ziyaretler gerçekleştirdiklerini anlatan Genel Sekreter Semur, "Bu ziyaretler kapsamında hazırlanan rapor bütün paydaşlar ile ve bakanlığımız ile paylaşılmıştır. Ayrıca broşür ve kitap baskıları yapılarak proje tanıtımı yapıldı. Sağlık Turizmi Çalıştayı Van il merkezinde Double Tree By Hilton otelinde 50 ye yakın katılımcı ile gerçekleştirildi" dedi. 


2011 yılında Van'daki 2 hastaneye kesilen 425 bin + 425 bin TL olmak üzere toplamda 850 bin TL Tıbbi atık cezasının kaldırılması için mücadele ettiklerini ve olumlu sonuç aldıklarını söyleyerek, hastaneyi bu cezadan kurtardıklarını söyleyen Genel Sekreter Semur, ayrıca birliğe bağlı tüm hastanelerde hem çalışan hem de hastalar için ücretsiz şekilde internete kablosuz bağlantı ile bağlanabilmeleri için Access Point alındığını ifade etti. 


"AKILLI HASTANE HİZMETE AÇILDI" 

2016 yılında Akıllı Hastane olarak bilinen 634 yataklı Van Kadın Doğum Çocuk ve Kardiyoloji-KVC Hastanesi'nin Dönemin Başbakanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu tarafından açılışının gerçekleştiğini belirten Semur, 667 sayılı KHK ile birliğe bağlanan Özel İstanbul Kadın Doğum ve Cerrahi Merkezi'nin de devrinin alındığını ifade etti. 


2016 yılındaki malum kanlı darbe girişiminin ardından 669 sayılı KHK ile birliği bağlanan Van Asker Hastanesi'nin de devrinin alındığını anlatan Semur, ilçelerde de önemli sağlık yatırımları olduğunu ifade etti. Çatak İlçe Devlet Hastanesi'nin yeni binasına taşındığını söyleyen Semur, yine Muradiye İlçe Devlet Hastanesi'nin de yeni binada hizmet vermeye başladığını belirtti. 


Semur, Van'daki hastaneye gönderilen ödeneğin diğer hastanelere göre oranına vurgu yaparak, "Birliğimize bağlı SB. SBÜ. Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi TİG-TSİM uyumundan aldığı ödenek ile Türkiye 5'incisi olmuştur. İl genelinde birliğime bağlı sağlık tesislerinde Tescilli Yatak Sayısı bin 372'den bin 970 yatak sayısına ulaşmış ve 10 bin kişiye düşen yatak sayısı il genelinde 27' ye yaklaşarak Türkiye ortalamasını geçmiştir. Ayrıca ilimiz hastanelerimizdeki Nitelikli Yatak oranı %80 üzerine ulaşarak Türkiye ortalamasının çok üstüne çıkmıştır" ifadelerini kullandı. 


SEMUR: "227 YENİ PERSONEL ALIMI GERÇEKLEŞTİ" 

Birliğe bağlı sağlık tesislerine ve yeni açılan hastanelere 156 temizlik, 11 güvenlik, 22 veri giriş, 24 yemekhane ve 14 yönlendirme olmak üzere toplam 227 gerçekleştirildiğini anlatan Op. Dr. Semur, "Birliğimize bağlı sağlık tesislerinde görev yapan personellere yönelik genel sekreterliğimiz disiplin ve hukuk birimi tarafından; 54 personele uyarma, 81 personele adet kınama, 6 personele aylıktan kesme, 7 personele kademe ilerlemesinin durdurulması ve 1 personelimize 2 kere devlet memurluğundan çıkarma disiplin cezası verilmiş, 2 personelimiz de müstafi sayılmıştır. Disiplin-Hukuk Birimimizce Birliğimize bağlı sağlık tesislerine yönelik olarak yapılan 508 adet BİMER, 71 adet ÇİMER, 2.380 adet SABİM Başvurusu ile ilgili iş ve işlemlerin takibi yapılmıştır" dedi. 


20 Temmuz 2016 tarihinde ilan edilen Olağanüstü Hal Kapsamında Açığa Alınan ve KHK'lar ile ihraç edilen personellere ilişkin iş ve işlemlerin takibinin yapıldığını söyleyen Semur, "Bu kapsamda 52 personel açığa alınmış, 38 personel ihraç edilmiş, 4 personel görevine iade edilmiş olup halen 10 personelimiz açıkta beklemektedir. SB. SBÜ. Van Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Ameliyathane Hemşireliği Sertifikalı Eğitim Merkezinin standartları sağlanarak Bakanlığımız tarafından bu alanda eğitim merkezi olarak kabul edildi" şeklinde konuştu. 


"PERSONELLERE EĞİTİMLER VERİLDİ" 

Kursiyere eğitim verilerek 23 kişiye sertifika verilmiştir. SB. SBÜ. Van Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Yoğun Bakım Hemşireliği Sertifikalı Eğitim Merkezinin standartları sağlanarak Bakanlığımız tarafından bu alanda eğitim merkezi olarak kabul edildi. Kursiyere eğitim verilerek 25 kişiye sertifika verilmiştir. Birliğimize bağlı sağlık tesisleri ve çalışan personelleri için Genel Bütçeden 3 milyon 281 bin 590 TL ödenek tahsis edilmiştir. SB. SBÜ. Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi İhtiyacı Olan Yanık Ünitesi Hijyenik Havalandırma Santralinin Yapılması işi. 175 bin 820 TL'ye mal edilmiştir" ifadelerini kullandı. 


Hastanede yapılan tadilatlara da değinen Genel Sekreter Semur, " SB. SBÜ. Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çatı izolasyonu Uygulama işi için 32 bin TL KDV dahil mal edilmiştir. SB. SBÜ, Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Gevaş Devlet Hastanesi Anti Bakteriyel PVC Yapım İşi 130 bin TL KDV dahil mal edilmiştir" diye konuştu. 


TOPLAM BÜTÇE: 321 MİLYON 596 BİN TL... 

Hastanenin 2016 yılı bütçesine değinen Semur, "2016 yılı içerisinde toplam birlik bütçemiz 321 milyon 596 bin 35 TL'dir. Bu bütçe ile bütün hastanelerimizin personel giderleri dahil olmak üzere bütün ihtiyaçları 4734 sayılı KİK e göre temin edilmiştir. 53 açık ihale, 23 pazarlık usulü ihale, 56 doğrudan temin 132 toplam ihale işlemi gerçekleştirilmiştir. Alımlarımızın bir kısmı da ihalesiz olarak DMO'dan karşılanmıştır. Bütün ihalelerimizde rekabete açık şeffaf bir şekilde hizmeti de aksatmayacak şekilde gerçekleştirilmiştir. Ayrıca birliğimize bağlı tüm sağlık tesislerindeki kantin ve kafeterya ile bankamatik ve taksi durağı gibi yerlerin kiralanma işlemleri 2886 Devlet İhale Kanununa göre 

yapılmıştır" ifadelerini kullandı. 


Semur, 2017 yılında bütçe miktarının 353 milyon 932 bin 137'ye çıkacağını ifade ederek, birçok konuda olduğu gibi bütçe konusunda da bakanlığın kendilerine yardımcı olduğunu söyledi. 


Hastanedeki personellerin verilerine de değinen Semur, Yandal Hekim konusunda %33'lükve Uzman Hekim konusunda ise %64'lük bir doluluk oranı olduğunu belirtti. Pratisyen Hekim açısından hastanede %83'lük bir doluluğun olduğunu ifade eden Semur, Diş Hekimi açısından da hastanede %82'lik bir doluluk oranının olduğuna vurgu yaptı. Semur, hemşire, ebe, sağlık personeli ve genel idari hizmetler personeli konusunda da hastanede olması gereken hedefe ulaşamadıklarını, ancak 2015'e göre önemli artışlar olduğunu belirtti. 


"2016'DA 4 MİLYON'U AŞKIN HASTA MUAYENE EDİLDİ" 

2016 yılında Van'ın nüfusunun dört katı bir hasta muayene edildiğini ifade eden Genel Sekreter Heybet Semur, "Van'ın 1 milyon 96 bin nüfusunun olduğunu hesap edersek, biz Van'daki 

hastanelerde toplam 4 milyon 153 bin kişiyi tedavi ettiğimiz için şehrin nüfusunun dört katı bir hastaya bakmışız. Bu da çok ciddi bir rakamdır" dedi. 


Van'daki Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'ne 2015 yılında 286 bin 551 müracaat yapılmışken, 2016 yılında bu sayının 327 bin 874'e yükseldiğini söyleyen Semur, ilçelerdeki devlet hastanelerine de 2016'da müracaat eden hasta sayısında önemli artışlar olduğunu belirtti. 


Genel Sekreter Semur, yaşanan malum darbe girişiminin ardından Genel Sekreterlik çalışanları olarak demokrasi şölenlerine katıldıklarını söyleyerek, söz konusu durumu slayt sunum eşliğinde davetlilerle paylaştı. 


2017'DE YAPILACAK OLAN ÇALIŞMALAR... 

Genel Sekreter Semur, 2017 yılında yapmayı hedefledikleri çalışmaları da slayt sunum eşliğinde sundu. Semur, inşaatı devam eden 224 Yataklı Erciş ilçe Devlet Hastanesi'nin gecikmeli de olsa hizmete açılmasını hedeflediklerini belirterek, Temmuz 2017'de açılabileceğini belirtti. 


Van Cezaevinde yapılması planlanan 16 Yataklı Hastanenin hizmete açılmasının da bu yıl içinde hedefler arasında olduğunu belirten Semur, "Ayrıca Birliğimize bağlı SB. SBÜ. Van Eğitim ve Araştırma Hastanesinde AMATEM ve ÇEMATEM birimlerinin kapasitesinin artırılmasını hedefliyoruz. SB. SBÜ. Van Eğitim ve Araştırma Hastanesinde açılması planlanan Perinatoloji Tanı Ve Tedavi Merkezi ile Genetik Laboratuvar Kurulması hedeflenmektedir. 


Başta SB. SBÜ. Van Eğitim ve Araştırma olmak üzere Erciş ve diğer ilçe hastanelerinde Tescilli Yoğun Bakım Yatak Sayısını 139 'dan 205 Tescilli Yatak Sayısına Çıkarılması hedeflenmektedir. Personel Eksikliğinden Dolayı Kapalı Bulunan başta İpekyolu Ek Bina ve Ana Binadaki birimlerin Bakanlığımız nazarında girişimde bulunularak hepsinin faal olmasını sağlamak" dedi. 


FETÖ'ye bağlı İstanbul Hastanesi'nin satılma ihtimalinin olması nedeniyle kendilerine geçici olarak devrolunduğunu söyleyen Semur, bu yüzden orada Acil bölümünün açılamadığını belirtti. Semur, "Askeri Hastane birkaç gün içinde bize tümüyle devredildi. Ancak İstanbul Hastanesi geçici devir oldu. Oranın akibeti henüz belli değil. Satışı da yapılabilir. Bakanlığa bir yazı yazdık, kanaatimce onlarda Maliye Bakanlığı'nın çalışmalarını bekliyor. İnşallah kısa sürede durum netleşir, biz de ona göre kararımızı veririz" dedi. 


Semur, 2017 yılında yapacakları çalışmalardan birinin de 14 yataklı Yanık Ünitesinin eksiklikleri giderilerek Yanık Merkezine çevrilmesi olduğunu söyledi. 

Tüm hastanelerin ihtiyacı olan başta Yoğun Bakım ve Hasta Başı Monitörleri, İnfüzyon Pompası Cihazları vb. bütün ihtiyaçların temin edilmesinin hedeflendiğini belirten Semur, "Yatırım programına alınan Bahçesaray, Başkale ve Çaldıran İlçe Devlet Hastanelerinin ihalelerinin gerçekleşmesi ve inşaat süreçlerinin takibi hedeflenmektedir. Birliğimize bağlı bütün kurumların Hekim ve Hekim Dışı Personelin ilimize atanması için azami gayret gösterilecektir. Bakanlığımız tarafından belirlenen hedeflerden olan Toplum ve Ruh Sağlığı Merkezi sayısını 1 'den 2 'ye yükseltmektir. Acil Sağlık Hizmetlerinin iyileştirilmesi, MHRS Oranlarının arttırılması. Akılcı İlaç Kullanımının sağlanması, çalışan ve hasta memnuniyetinin arttırılmasını hedefliyoruz" dedi. 


Sağlık Bakanlığı'nın tüm ülke genelinde düşündüğü, ilk etapta 30 şehirde uygulamaya sokacağı Şehir Hastaneleri Projesi'nin sürdüğünü söyleyen Genel Sekreter Semur, bu kapsamda Van'da da Şehir Hastaneleri Projesi'nin hayata geçirileceği müjdesini verdi. 


Semur, "Bildiğiniz gibi Bakanlığımız tüm ülkede bu projeye büyük önem veriyor. Şu anda 30 şehirde inşaatı süren projeler var. İlk etapta Yozgat'ta Şehir Hastaneleri Projesi hayata geçti. Yakında Mersin, Amasya açılacak. Van'da da, Edremit İlçesi'nde 450 yataklı Şehir Hastaneleri Projesi hayata geçiyor. Kamu-Özel ortaklığıyla bu proje, İlçe Emniyet Müdürlüğü yakınanda yaklaşık 300 dönümlük bir arsada hayata geçecek. Çok ciddi bir yatırım. 


150 yatak Adli Psikiyatri Servisi, 150 yatak normal 

kapalı Psikiyatri Servisi, 150 yatak da Fizik Tedavi Hastanesi... Diyarbakır, Malatya ve Van üçü bir proje olarak planlandı. 1 Ocak itibariyle süresinin başladığını da söyleyelim" dedi. 


Mevcut hastane, üniversite hastanesi, askeri hastane ve devralınan İstanbul Hastanesi ile birlikte Türkiye'deki en büyük hastanelerden biri olduklarını söyleyen Semur, İpekyolu Devlet Hastanesi'nin de 2013'teki Başbakanlık onayıyla TOKİ'ye devredildiğini belirtti. 


Hastanede oluşturdukları bir ekiple evine gidemeyen hastaların eve bırakıldığını söyleyen Semur, söz konusu çalışmayla 112 Ambulanslarını da rahatlattıklarını anlattı. 


Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Semur, kale yolundaki Eski Medicalpark Hastanesi'nin atıl durumda bulunmasının doğru olmadığını, kenti ve ülkeyi seven işadamlarının burayı alarak hastaneye dönüştürmesi gerektiğini belirtti. 


Semur, daha önce kendileriyle ilgili açıklama yapan bir sendika başkanının Mobbing uyguladıkları iddiasının da doğru olmadığını tekerrür etti. Hastanede bulunan kantin ve kafeteryaların ihalesinde de, katılımcıların söz konusu rakamı yükselttiğini söyleyen Semur, "Bunun doğru olmadığını belirttik. Çünkü o parayı bu kez vatandaştan çıkarmak için tüm ürünleri yüksek fiyattan veriyorlar" dedi. 


Genel Sekreter Semur, son olarak aşırı kullanılan antibiyotik konusunda vatandaşları bilgilendirmek için hastanede akılcı ilaç kullanımı birimini açtıklarını hatırlattı. 


Söz konusu toplantıya; Genel Sekreter Semur'un yanı sıra; SB. SBÜ. Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Op. Dr.  Ümit İliklerden ve il-ilçe başhekimleri katıldı. 




Bölge Gazetesi