Van'da ağır hasarlı binaya sağlam raporu verildi!
Van'da hasarlı bina bilmecesi: 2 incelemede 'ağır hasarlı' denilen binaya, üçüncüde 'sağlam' raporu
Van'da yaşanan depremlerde evi hasar gören Serhat Başkurt, üniversitelerin verdiği birbirine tezat iki raporla mağdur oldu. Sakarya ve Yıldız Teknik Üniversitesi tarafından 'ağır hasarlı' olarak rapor edilen evini boşaltan Başkurt daha sonra Kırıkkale Üniversitesi'nin evine 'orta hasarlı' raporu vermesi üzerine konuyu yargıya taşıdı.
Van'da, Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğü'nün Sakarya Üniversitesi ve İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi'ne yaptırdığı ilk 2 incelemede 'ağır hasarlı' raporu verilen binaya, Kırıkkale Üniversitesi 'orta hasarlı' raporu verdi. Halilağa Mahallesi Gaziler Sokak'ta bulunan Özşafak Kent Sitesi'nde ailesiyle birlikte yaşayan Serhat Başkurt, depremin ardından binalarına verilen ağır hasar raporu üzerine dairesini boşalttı. Bina yıkılacağı için kapı ve pencerelerine kadar sökülmesinin ardından Kırıkkale Üniversitesi binada tekrar inceleme yaparak 'orta hasarlı' raporu verdi. Van İl Afet ve Acil Durum Müdürü Cafer Giyik ise ilk incelemelerde ağır hasar verilen binaların ikinci ve üçüncü incelemelerde az veya orta hasarlı olarak raporlandığını doğruladı.
Temmuz ayının son haftalarında Van AFAD'a yönelik yolsuzluk operasyonunda evlerle ilgili hasar raporu verilirken haksızlık yapıldığının ortaya çıkması ev sahiplerini harekete geçirdi. Önce evine yıkım kararı verilen ancak daha sonra orta hasarlı olarak rapor edilen Serhat Başkurt karara itiraz etti. Ancak yetkililer Başkurt'a hakkını mahkemede aramasını söyledi. Bu sırada TOKİ'nin Van depreminde evleri yıkılan ve ağır hasarlı raporu olanlara yönelik yaptığı dairelerin çekilişine başvuru hakkı dahi kalmayan Başkurt, siteyi yapan müteahhide dava açtı.
Başkurt, müteahhit firmanın, AFAD'ın yetkilendirdiği üniversiteler yerine kendi tuttuğu, Kırıkkale Üniversitesi aracılığıyla karot örnekleri aldığını söyledi. Başkurt, "Site sakinleri olarak ağır hasar kararı ve valilik tarafından yapılan 'Ağır hasarlı binalardan kesinlikle karot örneği alınmayacak, sadece orta hasarlı binalardan alınacak' şeklindeki açıklamalardan sonra dairelerimizi boşaltmıştık. Sonrasında gelen bu rapor bizi mağdur etti." dedi. Başkurt, "Müteahhit firmayı mahkemeye verdik. Mahkeme süreci devam ediyor. Depremden dolayı zaten mağdur duruma düşmüştük, böylelikle bir kez daha mağdur edilmek isteniyoruz." diye konuştu.
'Son raporu uygulamaya koymak zorundayız'
Van İl Afet ve Acil Durum Müdürü Cafer Giyik ise deprem sonrası Van ve Erciş'teki tüm kamu ve özel binaları kendi mühendislerinin incelediğini ve rapor düzenlediğini söyledi. 9 bin 552 binayı detaylı incelemesi için Yıldız Teknik, İstanbul Teknik ve Sakarya üniversiteleri ile protokol imzaladıklarını ifade eden Giyik, "Bu üniversiteler inceleme yaptı. Bunun dışında Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), Kırıkkale, Yüzüncü Yıl, Pamukkale Üniversitesi gibi üniversitelerden de raporlar geldi bize." dedi. Bu raporları valiliğin aldığı karar gereği geçerli saydıklarını aktaran Giyik, bu durumda ODTÜ'nün 4, Kırıkkale Üniversitesi'nin 1 ve Pamukkale Üniversitesi'nin 3 raporuna itimat ettiklerini belirtti. Belirtilen adresle ilgili sıkıntıyı da bildiğini ifade eden Giyik, "Bizim düzenlediğimiz ilk rapor 'ağır hasarlı ve yıkım raporu'ydu. Daha sonra protokol imzaladığımız bir üniversite daha bize bu binanın ağır hasarlı olduğuna dair rapor verdi. Ancak daha sonra Kırıkkale Üniversitesi binaya 'orta hasarlı' raporu vermiş. Biz son raporu uygulamaya koymak zorundayız." diye konuştu.
Zaman