Kent Haberleri

Van'da ''Bilişim Şenliği'' başladı!

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Bilgisayar Bilimleri Araştırma ve Uygulama Merkezi ( BBAUM ) ile Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığının organizasyonuyla düzenlenen "Bilişim Şenliği" başladı...


Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Bilgisayar Bilimleri Araştırma ve Uygulama Merkezi (BBAUM) ile Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığının organizasyonuyla düzenlenen "Bilişim Şenliği" başladı.


YYÜ Cengiz Andiç Kültür Merkezi Konferans Salonunda başlayan şenlikte konuşan BBAUM Müdürü Doç. Dr. Eray Çelik, bilginin hayat için önemini anlattı.


Teknolojinin gelişimi ve kullanımının dünyada hızla arttığına dikkati çeken Çelik, bunun dünyada durdurulamayacak sonuçlar yarattığını ve insanların tutumlarında ciddi değişikliklerin oluşturduğunu söyledi.


Bilişim teknolojileri kullanılırken bilgiye çok hızlı ulaşıldığını belirten Çelik, şunları ifade etti:


"Ancak bilginin doğruluğunu ve kaynağını kesinlikle merak etmiyoruz. Ulaşabilirlik arttığı sürece bilgiyi tüketme hızımız da artıyor. Eskiden test-tost kuşağı, şimdi copy-paste kuşağı haline geldi. Bilgiyi üretmek için değil o anda tüketmek için kullanıyoruz. Artık bir şiir ezberlemiyoruz, cebimizdeki akıllı telefonlardan copy-paste yapıyoruz. Hiçbirimiz bir kovboy filmini kimin çektiğini merak etmiyoruz. Yaşar Kemal'i, Aziz Nesin'i, Cahit Sıktı'yı okumuyoruz. Bilişim teknolojileri, son 20 yılda akıllı telefonlarla yüzlerce şeyi bir araya getirdi. Telefonları fotoğraf makinesi, wolkmen, hatta su terazisi olarak dahi kullanabiliyorsunuz."


Türkiye'nin önceki yıllarda diğer ülkelerle karşılaştırıldığında endüstriyel gelişim üzerinde durulduğuna değinen Çelik, günümüzde ülkelerin gelişmişlik düzeylerinin bilişim teknolojisinde aldığı yol üzerinden hesaplandığını dile getirdi.


"Biz bilişim teknolojilerinde üreten değil, tüketen bir toplumuz" diyen Çelik, hiç kimsenin akıllı telefonların nasıl üretildiğini, Google'ın, Facebook'un, Twitter'in nasıl yazıldığını merak etmediğini kaydetti.


Çelik, "Peki nelere bakıyoruz? Bilgisayar alırken 'acaba hangi oyunlar oynanır?' diye merak ediyoruz. Ya da modem alırken 'ne kadar hızlı film ve müzik indirebilirim?' diyoruz" ifadelerini kullandı.


-"Artık bilişim teknolojileriyle var olan bir kuşak var"


Merkezlerinin, YYÜ öğrencilerinin doğru bilişim teknolojileri okur yazarlığına sahip olmasını sağlamayı amaçladığını anlatan Çelik, günümüzde bilişim teknolojilerini araç olarak kullanan ve bu teknolojileriyle var olan bir kuşak olduğunu bildirdi.


Çelik, "3 gün sürecek şenlik boyunca 12 oturum yapılacak ve hepsinde 'bilişim teknolojilerinin gidişatı, yenilikler ve bilgiyi tüketme değil, üretme noktasında neler yapılabilir?' konularını anlatacağız. Bunun için 80 kişiye android eğitimi veriyoruz" diye konuştu.  


YYÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Ahmet Kazankaya da şenliğinin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.


Şenliğe katılan Tuşba Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe ise şenliğin ilk çekilişini yaparak kurada numarası çıkan 4 kişiye flaş bellek hediye etti.


Öğrencilerin hazırladığı müzik dinletisi ve YYÜ halk oyunları ekibinin gösterisiyle devam eden şenliğin ilk günü, İnönü Üniversitesi  Bilgisayar Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Karcı ve TurkcellApp Market Ürün Yöneticisi Cemil Bingöl'ün sunumlarıyla son buldu.


Açılışa Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Fazıl Kaya, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Şekeroğlu, Bilim, Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Ahmet Can, YYÜ Genel Sekreteri Prof. Dr. Murat Demirel, YYÜ Rektörlük Özel Kalem Müdürü Doç. Dr. Yusuf Uzun, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.



AA