Van'da çelik konstrüksiyonlu yapılara ilgi arttı!
Van Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) İl Müdürü Osman Uçar, Van'da iki büyük depremin ardından çelik konstrüksiyonlu yapılara ilginin arttığını söyledi.
Van’da 2011 yılında yaşanan iki büyük depremin ardından vatandaşlar çelik konstrüksiyonlu yapılara yöneldi. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan AFAD İl Müdürü Osman Uçar, “Çelik konstrüksiyonlu yapılar, özellikle yapı süresinin az olması, depreme karşı dayanıklılığı ve maliyetinin uygun olmasından dolayı deprem yaşayan ilimizde yoğun bir şekilde tercih edilmektedir. Bunların depreme dayanıklılıkları dışında ekonomik yönü de var. Olası bir deprem ya da artçı sarsıntıda binanın belli kısımları çökebiliyor. Ancak çelik konstrüksiyonlu yapılar bir bütünlük teşkil ettiği için en kötü ihtimalle yan yatabilir. Tavan ya da duvarlarının çökmesi ve insanlara zarar vermesi söz konusu değil. Bu anlamda bu yapılar daha sağlıklıdır. Bu yönüyle bile değerlendirildiğinde bu yapıların deprem bölgesinde tercih edilmesi önemli bir tedbirdir” dedi.
“ÇELİK KONSTRÜKSİYONLU YAPILAR NEDEN TERCİH EDİLİYOR?”
Tüm yapılar gibi bu yapıların da yetkili firmalar aracılığıyla denetlendiğini ifade eden Uçar, “Ancak AFAD olarak bizim denetleme gibi bir görevimiz yok. Sadece bu yapılar daha sağlam olduğundan bizler tavsiye ederiz. Can ve mal kaybını daha aza indirdiğinden mantıklı bir çalışmadır. İlimizde yaşanan depremlerin ardından yapı denetim firmaları ve iş güvenliği uzmanları yapıları denetlemekte ve gerekli tedbirleri almaktadır. İlimizde hiçbir imar, hiçbir yapı denetimsiz ve kontrolsüz yapılamamaktadır. Bu denetimleri de yetkili firmalar yapmaktadır. Bu firmalar en az müteahhitler kadar yapılardan sorumludur. Dolayısıyla oluşabilecek olumsuzluklardan sorumlu olduklarından bazı şeylere göz yumamazlar ve gerekli hassasiyeti gösteriyorlar diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
“DEPREMLERDE KİŞİSEL TEDBİRLER ÖNEMLİDİR”
Vatandaşların özellikle depremlerle ilgili kişisel tedbirlerini de almalarını tavsiye eden Uçar, “Deprem uzmanlarının özellikle dikkat çektikleri bir nokta da bizlerin münferit olarak alacağı tedbirlerdir. Evlerimizde dolaplarımızın duvarlara monte edilmesi, artçı sarsıntı veya deprem esnasında düşebilecek ve bizlere zarar verecek cisimlerin gelişi güzel duvarlara asılmaması ve en önemlisi de deprem çantası ve ilk yardım çantası gibi malzemelerin mutlaka evlerimizde bulunması gerekir” şeklinde konuştu.
Van Bölge Gazetesi