Turizm

Van'da turizm hareketliliği, yüzleri güldürüyor!

Çözüm sürecinin ardından bölgede hakim olan huzur ve güven ortamı turist sayısında gözle görülür bir artış sağlarken, bölge yapılacak yeni yatırımlarla geleceğin turizm merkezi olmayı hedefliyor.

Çözüm sürecinin ardından bölgede hakim olan huzur ve güven ortamı turist sayısında gözle görülür bir artış sağlarken, bölge yapılacak yeni yatırımlarla geleceğin turizm merkezi olmayı hedefliyor.


Uzun yıllar devam eden terör olayları nedeniyle güvenlik endişesinin yaşandığı Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri, yaklaşık 2 yıldır devam eden çözüm sürecinin etkisiyle turistlerin akınına uğruyor.


Güvenlik sorununun ortadan kalkmasıyla yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri olan şehirlerin başında gelen Van, binlerce yıllık tarihi ve doğal güzellikleri ile misafirlerini ağırlıyor.


İnanç, doğa ve kültür turizminin önemli merkezlerinden biri olan Van'a gelen turistler, rehberler eşliğinde sürdürdükleri ziyaretlerde başta Urartu Krallığı olmak üzere Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait tarihi eserleri görme fırsatı buluyor.


Özellikle Urartu Krallığı'ndan günümüze kadar gelmeyi başaran Van, Çavuştepe, Hoşap ve Ayanis kalelerine büyük ilgi gösteren turistler, Van Gölü'ndeki Akdamar, Çarpanak ve Adır adalarındaki kiliseler ile Muradiye Şelalesi, peribacaları ve travertenleri ziyaret ediyor.


İstanbul'dan Gürpınar ilçesindeki Çavuştepe Kalesi'ne gelen Sevgi Kaçak, kente ilk kez geldiğini belirterek, güvenlik sorununun ortadan kalkmasıyla bölgeye gönül rahatlığıyla geldiğini ve bölgeyi gezmenin mutluluğunu yaşadığını söyledi.


Urartu döneminden kalan yapıları halen ayakta görmenin güzel bir duygu olduğunu anlatan Kaçak, "Kale çok güzel ve ilgi çekici. Zaten tarihi mekanları gezmeyi çok seviyorum. Buraları gördüğüm için de çok mutluyum. Van uzun yıllardır görmek istediğim bir yerdi. Bugün buraları geziyoruz ve bölgedeki gezimiz devam edecek" diye konuştu.


-Bölge, bacasız sanayi "turizm" de payını artırıyor 


Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde profesyonel turist rehberliği yapan İslam Bakıcı da bölgenin güzelliklerinin, tüm Anadolu'da olduğu gibi tanımlanamaz nitelikte olduğunu vurgulayarak, çözüm sürecinin bölgeye sağladığı huzurun etkisiyle çok sayıda tur organizasyonu gerçekleştirdiklerini ifade etti.


Bakıcı, Almanya, İsviçre, Avusturya'dan gelen turistlere de bölgeyi ve bölge insanının misafirperverliğini tanıtmaya çalıştıklarını bildirerek, şöyle konuştu:


"Gezdirdiğimiz misafirler, en çok 2700 yıl önce cennet gibi bir yer olan Çavuştepe'nin şimdi neden çorak bir bölge olduğunu soruyor. Yapılan bayındırlığı yeterli düzeyde görmüyorlar. Özellikle bağ, bahçe, ağaç olmamasına üzülüyorlar. Buraların 2800 yıl önceki haline kavuşmasının mümkün olduğunu söylüyorlar. İnşallah önümüzdeki dönemlerde özellikle barışın da gelmesiyle bu tür yatırımları artırarak biz de bu yöreye daha fazla turist çekeriz ve bölgenin refahını, kültür düzeyini, ekonomisini birlikte yükseltiriz."


Bölgenin güzelliklerini keşfetmek için Van'a geldiğini anlatan Kaşif Günay ise Bölge insanının cana yakın olduğunu ve herkesin bölgeyi görmesi gerektiğini dile getirdi.


Almanya'dan gelerek bölgeyi gezen turistler de bölge insanının cana yakınlığı ve misafirperverliğinden çok etkilendiklerine değinerek, bölgenin kültürel ve tarihi dokusu karşısında büyülendiklerini belirttiler.


AA