Genel

Van'daki Afet Müdürlüğü binası depremde hayalet gibi oldu!

Hayalet kente dönen Van'da hayalet binalardan biri de Çevik Kuvvet binası. Yanından geçilmeye bile korkulan bina Afet Müdürlüğü olarak yapılmış sonra Çevik Kuvvet'e verilmişti...

Vanı üst üste vuran depremlerin ardından il merkezinde 31 bina çöktü, yüzlerce bina da kullanılamaz hale geldi. İl Emniyet Müdürlüğünün ek hizmet binası olarak Çevik Kuvvet tarafından kullanılan bina da bu binalardan biri....

Çevik Kuvvetin kullandığı bina, bir zamanlar Bayındırlık ve İskan Bakanlığına bağlı Afet Müdürlüğü olarak kullanılıyordu.
Bina 1980lerin başında Afet Müdürlüğü için yapılmıştı. Birkaç yıl sonra Çevik Kuvvet tarafından kullanılmaya başlanan binanın duvarları 23 Ekimde meydana gelen depremde dışarı doğru döküldü. Kolonları paramparça oldu. Deprem sırasında bir polis de yaralandı.
Binanın içiyse korku filmi seti gibi. Dolaplar yan yatmış, kolonlar dağılmış, tüm duvarlar hasarlı...

Önünde iki polis memurunun nöbet tuttuğu binanın birkaç kilometre ilerisinde ise yine kullanılamaz hale gelen bir bina vardı: Şehit Koray Akoğuz Lisesi.

Lise binasının hemen önünde büyük duvar parçaları bulunuyor. Deprem sırasında okulların tatil olması bir faciayı önledi. Bu bina da yine Bayındırlık ve İskan Bakanlığına bağlı Yapı İşleri Bölge Müdürlüğü olarak kullanılıyordu. 1976da yapılan bina, 1984te okul olarak hizmet vermeye başladı.

Çadırda kayda devam
Van Milli Eğitim Müdürü Ali İhsan Sayılır, Van genelindeki okullarla ilgili olarak Van genelinde 1018 okul var. İlk depremde Gedikbudaktaki okul yıkıldı. Gedikbudak dahil 20 okul kullanılamaz hale geldi. 155 ihtiyaç tespit edildi ve onarım çalışmaları başladı. İkinci depremin ardından yıkılan veya kullanılamaz hale gelen başka bir okulumuz olmadı. Sadece yaptığımız onarımlar tekrar yapılacak dedi. Sayılır, Vana atanan 800 öğretmenin işlemlerinin de çadırda devam ettiğini söyledi.

AFAD 132 milyon lira
Kızılay 41 milyon lira
Diyanet 27 milyon lira
Toplam 200 milyon lira

(*) Van için Başbakanlık tarafından başlatılan yardım kampanyası kapsamında hesaplarda toplanan yardım miktarı 200 milyon liraya ulaştı. (Dün saat 10.00 itibariyle)

SERKAN OCAK/ Radikal