01 / 05 / 2024

Van'daki depremde hasar gören ev sahipleri için kalıcı konut inşaatına başlanmalı!

Van'daki depremde hasar gören ev sahipleri için kalıcı konut inşaatına başlanmalı!

TMMOB Mimarlar Odası Van Şubesi, üzerinden bir yıl geçen Başkale depremi sonrası halkın kendi kaderine terk edildiğini dile getirerek, yapılması gerekenleri açıkladı.



Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı Mimarlar Odası Van Şubesi, İran’ın Xoy kentinde yaşanan ve Başkale’de 10 kişinin hayatını kaybetmesine sebep olan depremin birinci yıldönümü dolayısıyla hazırladıkları raporu açıkladı. Özgür Manşet'te yer alan habere göre; Oda binasında yapılan açıklamada Mimarlar Odası Başkanı Barış Kartal, açıklamalarda bulundu. 

TESPİT VAR İNŞAAT YOK

Geçtiğimiz günlerde depremin etkilediği bölgeyi ziyaret ettiklerini dile getiren Kartal, depremin hissedildiği Özpınar Mahallesi’nde konteyner kentlerin kurulduğunu, 137 konteynerden yalnızca 50 tanesinin aktif olarak kullanıldığını ifade etti. Güvendik, Gelenler ve Kaşkol mahallerinde toplu konteynerlerin kurulmadığına dikkat çeken Kartal, “Konteynerlerde yaşayan halk, çadırlarda hayvanlarını barındırmakta. Deprem Kalıcı Konutları için yer tespiti ve ihalesi yapılmış olmasına rağmen aradan geçen 1 yıl içerisinde inşaatına başlanmamıştır” diye konuştu.  

 Van daki depremde hasar gören ev sahipleri için kalıcı konut inşaatına başlanmalı!

Depremde hasar gören yerleşim alanlarından biri olan Özpınar Mahallesi’nde 35 ailenin göç ettiğini, 68 hanenin ise maddi imkansızlıklar nedeniyle konteyner kentte ya da hasarlı evlerde yaşadığını belirten Kartal, şöyle konuştu:

“Deprem tarihi itibariyle 1 ay düzenli olarak yemek dağıtımı olmuş, gıda ve ihtiyaçlar karşılanmış, 3 ay boyunca ekmek dağıtımı yapılmıştır. Bu sürelerden sonra herhangi bir yardım yapılmamış, ekmek dağıtımı kesilmiş, gıda ve yemek yardımı durdurulmuştur. Bölgede yaşayan halk bir nevi kendi kaderlerine terk edilmiştir. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından depremde ölen hayvanlar tespit edilmiş, kayıtları tespit edilen hayvanlar için çiftçilere ödemeler yapılmıştır. Kaydı bulunmayan hayvanlar için çiftçiler talep etmelerine rağmen, talepleri kabul edilmeyip, telef olan kayıtsız hayvanlar için herhangi bir ödeme yapılmamıştır.” 

Van daki depremde hasar gören ev sahipleri için kalıcı konut inşaatına başlanmalı!

ÖNERİLER

Kartal, atılması gereken adımları ise şu şekilde açıkladı:

Bölgede bir an önce depremde yıkılan ve ağır hasarlı olarak tespit edilen yapılar için yapı sahiplerine teslim edilmek üzere Kalıcı Konut İnşaatı’na başlanmalı, konteyner kent ve çadırlarda yaşamlarını zorluklarla sürdüren halkımızın barınma ihtiyacı kalıcı olarak çözüme kavuşmalıdır.
 
Deprem zararlarını en aza indirmek için; Mühendislik biliminin gerekleri dikkate alınmalı, zemin ve temel etüt raporları standartlara uygun yapılmalı, Riskli Alanlar İmar’a açılmamalı, bilimsel normlara dayalı yer seçimi yapılmalı, İmar Planı’na altlık teşkil eden Jeolojik-Jeofizik-Jeoteknik etütler yapılmalı, ada ve parsel bazlı tüm yapılaşmalarda mühendislik hizmeti almayan hiçbir uygulamaya ruhsat verilmemelidir.


Geri Dön