28 / 04 / 2024

Van’daki Yavuzlar Peribacaları kesin korunacak hassas alan ilan edildi!

Van’daki Yavuzlar Peribacaları kesin korunacak hassas alan ilan edildi!

Van Başkale’deki Yavuzlar Peribacaları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla kesin korunacak hassas alan ilan edildi.



Van Başkale’deki Yavuzlar Peribacaları kesin korunacak hassas alan ilan edildi.

Anadolu Ajansı’nda yer alan habere göre; Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kararına göre Van Başkale ilçesindeki Yavuzlar Peribacaları ‘kesin korunacak hassas alan’ ilan edildi.

Van Çevre ve Şehircilik Müdürü Ali Kemal Atlı, yaptığı açıklamada, 2011 yılından bu yana bakanlık bünyesinde 14 kişiden oluşan uzman ekiple tabiat varlıklarının korunmasına yönelik çalışma yürüttüklerini aktardı.

Van’daki Yavuzlar Peribacaları kesin korunacak hassas alan ilan edildi!

Ekoloji Temelli Bilimsel Araştırmalar Raporu (ETBAR) kapsamında tescil işlemleri yaptıklarını söyleyen Müdür Atlı, "Tescilli alanlara yeni statülerini kazandırıyoruz. Yeni statüler, sürdürülebilir kontrollü kullanım alanı, nitelikli kullanım alanı ve kesin korunacak hassas alan diye ayrılıyor. Bölgemize bağlı 6 ilde çalışmalarımız devam ediyor. Belirlenen alanların 33'ü komisyonumuzca sonuçlandırıldı. 18 alan da nitelikli ya da sürdürülebilir alan olarak bakanlık tarafından onaylandı. Kesin korunacak alan da şu an itibarıyla 8'e yükseldi." şeklinde konuştu.

Bölge turizmi için önem taşıyan ve "Vanadokya" olarak da bilinen Yavuzlar Peribacaları'nın "kesin korunacak hassas alan" ilan edildiğini anlatan Müdür Atlı, şu açıklamalarda bulundu:

"Buranın farklı jeolojik yapısı var. Yetişen endemik bitkiler, hayvan türleri ve birçok konu göz önüne alınarak tescillendi. Bu tescil durumundan sonra ilgili kurum ve kuruluşlara durumu bildirdik. Buranın korunması ve turizme kazandırılması için bilgilendirdik. Dünya genelinde doğa turizmi artıyor, bölgemizde de revaçta. Çok sayıda doğa dernekleri, dağcılık kulüpleri kuruldu. Bizler bu doğal güzelliklerimizi tescilleyip, koruma altına alıp, tanınabilirliğini artırmak istiyoruz."


Geri Dön