24 / 11 / 2024

Varlık Barışı'nda beyanın yüzde 6.4'ü gayrimenkul

Varlık Barışı'nda beyanın yüzde 6.4'ü gayrimenkul

MaliyeBakanlğı'na beyan edilen 47.3 milyar liranın yüzde 6.4'ünü de taşınmazlar oluşturuyor. İlk dönem toplamında 14 milyar 832 milyonluk kaynak üzerinden 419 milyon lira vergi tahakkuk etti




Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Varlık Barışı'nın 22 Kasım 2008-2 Mart 2009'u kapsayan ilk döneminde, yurt dışından 10 milyar 748 milyon lira, yurt içinden 4 milyar 83 milyon lira beyanda bulunuldu. İlk dönem toplam 14 milyar 832 milyonluk kaynak üzerinden 419 milyon lira vergi tahakkuk etti” dedi.

10 Temmuz 2009'a başlayıp 31 Aralık 2009'da sona eren ikinci uygulama döneminde ise 16 milyar 201 milyon 199 bin lirası yurt dışından, 16 milyar 269 milyon 276 bin lirası da yurt içinden olmak üzere 32 milyar 470 milyon 475 bin liranın ‘Varlık Barışı'na konu edildiğini kaydeden Şimşek, bu varlıklara da 1 milyar 137.5 milyon lira vergi tahakkuk ettirildiğini belirtti. Varlık Barışı'nın iki döneminde toplam 47.3 milyar lira beyan edildiğini aktaran Şimşek, “Tahakkuk eden vergi yaklaşık 1.6 milyar lira. ‘Şov' amaçlı olsaydı isimlerini gizlemezlerdi” diye konuştu.

Yüzde 50'si döviz

İki dönemin toplamında yurt dışından beyan edilen tutarın 26 milyar 949 milyon olduğunu söyleyen Şimşek, “Yurt içinden beyan edilen tutar ise 20 milyar 352 milyon oldu. Beyan edilen tutarların yüzde 50.4'ü döviz, yüzde 29.6'sı TL, yüzde 7'si altın, yüzde 6,6'sı menkul değer ve yüzde 6.4'ünü de taşınmaz” dedi. Şimşek, şunları söyledi: “Aralık ayı içinde banka ve aracı kurumlara beyan edilen varlıkların, bu kurumlarca bildirimine ilişkin süre 15 Ocak 2010'ta sona erecek. Yurtdışından beyan edilen varlıkların yurtiçine getirilmesi için 1 aylık süre bulunuyor. Ayrıca tahakkuk eden vergilerin ödenmesi için de 1 ay süre var. Dolayısıyla önümüzdeki 1 ayda, daha kesin sonuçlar elde edeceğiz.”

Finansman sıkıntısı çekmedik

Şimşek, Varlık Barışı'yla elde edilen kaynak ve bunun IMF ile ilişkilere etkisine yönelik soru üzerine; IMF ile ilişkilerin sadece “kaynak boyutuyla sınırlı olmadığını” ifade etti. Şimşek, şöyle konuştu: “Varlık Barışı, küresel krizin, en azından finansman kaynakları itibariyle etkisini hafifletmeye yönelik bir uygulama. Dolayısıyla başarılı oldu. Türkiye son 60 yılın en büyük küresel krizine rağmen bir finansman sıkıntısı çekmedi. Amaç yurtdışında varolan varlıkları Türkiye'ye çekmek. Bu konuda da başarılı olduk. Bu, Türkiye'ye ek sermaye, ek kaynak demek.”
Hürriyet

Basında yer alan diğer haberler şunlar;

Altın yumurtlayan barış

Varlık Barışı'nda toplam 47.3 milyar liralık ‘varlık' beyan edildi. Tahakkuk edilen vergi 1.5 milyar TL'yi buldu. Beyanın 3.2 milyar lirasını altın oluşturdu. Bu oran Merkez Bankası'nın altın rezervinin yüzde 60'ına denk geliyor.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Varlık Barışı uygulaması kapsamında yaklaşık 64 bin beyanname verildiğini ve toplam 47.3 milyar liralık beyanda bulunulduğunu bildirdi. Şimşek, ilk dönemde, 14 milyar 832 milyon 69 bin liralık kaynak üzerinden 419 milyon 141 bin lira, ikinci dönemde ise 32 milyar 470 milyon 475 bin liralık kaynak üzerinden 1 milyar 137 milyon 487 bin lira vergi tahakkuk ettirildiğini belirtti. Toplam tahakkuk 1.5 milyar lirayı aşarken bu verginin 539 milyon lirası tahsil edildi.

Varlık Barışı'nın geçici sonuçlarını açıklayan Şimşek, 22 Kasım 2008-2 Mart 2009 tarihlerini kapsayan ilk dönemde 14.8 milyar liralık, 10 Temmuz- 31 Aralık 2009 arasındaki 2. dönemde ise 32.5 milyar liralık kaynağın Varlık Barışı'na konu edildiğini kaydetti.

‘Başarılı olduk'
Şimşek, aralıkta beyan edilen varlıkların bildirimine ilişkin sürenin 15 Ocak'ta sona ereceğini, sonuçların bu tarihten sonra netleşeceğini, yurtdışından beyan edilen varlıkların getirilmesi için 1 ay süre bulunduğunu hatırlattı. Şimşek, “Varlık Barışı, krizin, finansman kaynakları itibariyle etkisini hafifletmeye yönelik bir uygulamadır. Dolayısıyla başarılı olmuştur. Türkiye 2009'da finansman sıkıntısı çekmemiştir” dedi. Maliye yetkilileri Varlık Barışı'na başvuran şirketlerin beyan ettikleri tutarları sermayelerine eklemeleri gerektiğini, ödemezlerse bu tutarın vergisini yatırsalar bile Varlık Barışı'ndan yararlanamayacaklarını vurguladı.

Stopaja yeni ayar
Anayasa Mahkemesi'nin stopajla ilgili iptal kararının ardından yatırım araçlarına ilişkin genel vergi oranlarında mı, sadece söz konusu kalemde mi düzenleme olacağına ilişkin soru üzerine, Şimşek, “Mutlaka düzenleme yapılacak” dedi.

Büyüklerin isimleri gizli
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, uygulama için başvurularda son 1 ayda 20 milyar liralık artış gözlendiğinin anımsatılması üzerine, Türkiye'de genellikle son günü bekleme alışkanlığı bulunduğunu ifade etti. Şimşek, 1. uygulama döneminde tartışma yaratan başvurulara atıfla, “Başvurular süzgeçten geçirildi mi?” sorusunu yanıtlarken de son dönemde büyük meblağ beyan edenlerin isimlerini gizli tuttuğunu belirterek, “Daha çok şov yapmak üzere birtakım beyanlar söz konusu olsaydı muhtemelen isimlerini açıklarlardı” diye konuştu.
Toplam 47.3 milyar liralık kaynağın Varlık Barışı'na konu edildiği uygulama döneminde, yurtdışından başvuranların yüzde 82.8'i doğrudan beyanda bulundu. Yurtiçi bildirimlerin de yüzde 90.1'i mükelleflerce, yüzde 9.9'u ise mükellef olmayanlarca yapıldı.

Başbakan,  ‘Zulaları var' demişti
Varlık Barışı'yla yurtdışında ya da yurtiçinde daha önce devlete beyan edilmemiş 47.3 milyar liralık varlığın ortaya çıkması 2008 Kasım'ında Başbakan Tayyip Erdoğan'ın sözleriyle başlayan ‘zula' tartışmasını hatırlattı. Erdoğan, bu tarihte toplanan Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda krizin etkilerinden yakınan işadamlarının zulalarında iki yıl yetecek paralarının bulunduğunu söylemişti. Erdoğan şunları kaydetmişti:
“Bir bildiğimiz var da ondan böyle konuşuyoruz. Bizim bu çevrelerde yakın dostlarımız var ve söz konusu kişilerin en az iki yıl yetecek zulalarının olduğunu söylüyorlar.” Bu sözlere iş dünyasından pek çok isim tepki göstermişti.
Milliyet

Varlık Barışı'ndan 47,3 milyar TL geldi  
 
Yastık altındaki birikimleri ekonomiye kazandırmayı amaçlayan Varlık Barışı Yasası, Maliye'yi sevindirdi. Bakan Mehmet Şimşek, 26,9 milyar lirası yurtdışından olmak üzere toplam 47,3 milyar liralık beyanda bulunulduğunu açıkladı. Bunlar için 1 milyar 556 milyon TL'lik vergi tahakkuk ettirilirken, bunun 539 milyonu şimdiden Hazine'nin kasasına girdi. 
 
'Yastık altında' saklanan altınlar, gurbetçinin birikimi ve yurtdışında tutulan paraları ekonomiye kazandırmak için çıkarılan 'Varlık Barışı' yasası yüzleri güldürdü. Dünya ekonomilerinde finansman sorunu yaşanırken, Varlık Barışı kapsamında 47,3 milyar liralık beyanda bulunuldu. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in açıkladığı verilere göre toplam rakamın 26 milyar 949 milyon lirası yurtdışından, 20 milyar 352 milyon TL'si ise yurtiçinden geldi. Beyanda bulunanlara toplam 1 milyar 556 milyon 629 bin liralık vergi tahakkuk ettirilirdi. Bunun 539 milyonluk bölümü şimdiden Hazine'nin kasasına girdi. Varlık Barışı kapsamında aralık ayı içinde banka ve aracı kurumlara beyan edilen miktar ise 15 Ocak 2010'da açıklanacak. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) yetkilileri bankalardan gelecek verilerle, toplam rakamın 50 milyar lirayı bulacağını belirtiyor.

Ekonomi yönetiminin sonuçlarını merakla beklediği Varlık Barışı'nda son rakamlar dün açıklandı. Bakan Mehmet Şimşek, uygulamanın ikinci döneminden 32 milyar 470 milyon liralık varlık beyan edildiğini bildirdi. 22 Kasım 2008 tarihli ve 5811 sayılı 'Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Kanun' ile uygulamaya konulan ve 2 Mart 2009 tarihinde sona eren Varlık Barışı uygulaması, 10 Temmuz 2009'dan itibaren 31 Aralık 2009'a kadar uzatılmıştı. İlk uygulamadan 10 milyar 748 milyon TL'si yurtdışından, 4 milyar 83 milyon lirası da yurtiçinden olmak üzere toplam 14 milyar 832 milyon liralık beyanda bulunulmuştu. Bunun 8 milyarlık bölümü uygulamanın son günü gelmişti. Yasanın uygulamasının ikinci döneminde de son iki günde 15 milyar TL'lik beyan geldi. Bu rakamın 6-7 milyar dolarlık kısmının faktoring şirketleri tarafından gerçekleştirildiği iddia ediliyor.

Sonuçları değerlendiren Bakan Şimşek, son hafta beyanlardaki artışı, Türkiye'de son günü bekleme alışkanlığına bağladı. Şimşek, birinci uygulamada beyan edildiği halde vergisi ödenmeyen rakamların gazeteciler tarafından hatırlatılması üzerine de, "Son dönemde büyük meblağ beyan edenlerin isimleri gizli tutuluyor. Dolayısıyla önceki dönemde ifade ettiğiniz tarzda daha çok şov yapmak üzere birtakım beyanlar söz konusu olsaydı muhtemelen isimlerini açıklarlardı. Onun için ben öyle bir tehlikeyi, riski nispeten küçük görüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Yastık altına yüzde 5 vergi

Varlık Barışı uygulamasından yararlanmak isteyenlerin vergi daireleri aracılığı ile yaptığı başvuru süresi yılbaşında sona erdi. Aralık ayı içinde banka ve aracı kurumlara beyan edilen varlıkların bu kurumlarca bildirimine ilişkin süre ise 15 Ocak tarihinde dolacak. Uygulamadan yararlanmak isteyenler beyan tarihini izleyen bir ay içerisinde yurtiçi varlıklar için yüzde 5, yurtdışı varlıklar için ise yüzde 2 vergi ödeyecek. Kanun çerçevesinde bildirim ya da beyana konu edilen varlıklar sebebiyle 1 Ocak 2008 tarihinden önceki dönemlere ilişkin vergi incelemesi yapılmayacak.

Gurbetçi'nin 'yastık altından' 3 milyar liralık altın çıktı

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in verdiği bilgiye göre Varlık Barışı kapsamında beyan edilen tutarın yüzde 50,4'ü döviz, yüzde 29,6'si Türk Lirası, yüzde 7'si altın, yüzde 6,6'sı menkul değerler, yüzde 6,4'ü de taşınmazlardan oluşuyor. 31 Aralık tarihine kadar 3 milyar 242 milyon TL'lik altın için bildirimde bulunuldu. Altının 3 milyar 159 milyon TL'lik kısmı ise gurbetçi tarafından yurtdışından beyan edildi. Uygulama kapsamında vergi dairelerine 64 bin adet beyanname verilirken kişi başı ortalama rakam yaklaşık 740 bin lira oldu.

Bakan Şimşek: IMF ile ilişkilerimiz kaynakla sınırlı değil

Türkiye ile Uluslararası Para Fonu (IMF) arasındaki görüşmelerin bu ay içerisinde netlik kazanması beklenirken, Maliye Bakanı Şimşek de Fon'la anlaşma için yeşil ışık yaktı. Toplantı sonrasında gazetecilerin 47,3 milyar TL'lik kaynağın IMF ile ilişkilere etkisini sorması üzerine Şimşek, "Varlık Barışı, küresel krizin, en azından finansman kaynakları itibarıyla etkisini hafifletmeye yönelik bir uygulamadır. Başarılı olduğumuz kanısındayım. Bu, Türkiye'ye ek sermaye, ek kaynak demektir. IMF ile ilişkilerimiz sadece kaynak boyutuyla sınırlı değildir." cevabını verdi. Anayasa Mahkemesi'nin stopajla ilgili iptal kararına ilişkin de açıklama yapan Şimşek, gerekçeli kararı beklediklerini ifade ederek buna göre yeni bir düzenleme yapılacağını kaydetti.
Ercan Baysal/Zaman

47.3 milyar TL beyan edildi 
 
Varlık barışı uygulamasında 47.3 milyar TL beyan edildi

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, varlık barışı uygulaması çerçevesinde 47 milyar 302 milyon 545 bin TL'lik bir kaynağın beyan edildiğini, bu beyanlar üzerinden 1 milyar 556 milyon 629 bin TL'lik vergi tahakkuk ettirildiğini bildirdi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, düzenlediği basın toplantısında varlık barışı uygulaması sonucunda 26 milyar 949 milyon 937 TL'si yurt dışından 20 milyar 352 milyon 608 bin TL'si de yurtiçinden olmak üzere toplam 47 milyar 302 milyon 545 bin TL beyan edildiğini açıkladı.Bakan şimşek, bu beyanlar üzerinden 1 milyar 546 milyon 62 verginin tahakkuk ettirildiğini belirtti. 
Vatan


Geri Dön