Kentsel Dönüşüm

Vartaş Yeni Sahra'da 2 bin konut inşa edecek!

Babasının vefatından sonra 11 yaşındayken çalışma hayatıyla tanışan Vartaş’ın patronu Ömer Faruk Barata, Fikitepe’nin ardından Yeni Sahra’yı da dönüştürmek üzere kolları sıvadı. Barata, yeni projede 2 bin konut yapacak.


Memur bir ailenin çocuğu olarak doğan ve babasının vefatından sonra 11 yaşındayken çalışma hayatıyla tanışan Vartaş’ın patronu Ömer Faruk Barata, Fikitepe’nin ardından Yeni Sahra’yı da dönüştürmek üzere kolları sıvadı. Barata, yeni projede 2 bin konut yapacak.


Babamın vefatından sonra ailenin en büyük erkek çocuğu olarak 11 yaşındayken hayat mücadelesinin içinde buldum kendimi. İlk işim çiftçilikti, 18 yaşıma geldiğimde arazi alıp satıyor, yanınmda büyük insanlar çalıştırıyordum...”


Bu sözler Vartaş Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Barata’ya ait. Çok erken yaşta adım attığı çalışma hayatı onu inşaat sektörünün önemli oyuncuları arasına taşıdı. Kentsel dönüşüm deyince ilk akla gelen bölge Fikirtepe’de ilk kazmayı vuran firmalardan Vartaş Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Barata ile hikayesini, projelerini ve kentsel dönüşümü konuştuk:


- Çok küçük yaşta çalışma hayatına adım attınız. İnşaatla tanışmanızı ve hikayenizi anlatır mısınız?


Elazığlı memur bir ailenin çocuğuyum. Babamın 1980’de vefatından sonra ailenin en büyük erkek çocuğu olarak hayat mücadelesinin içinde buldum kendimi. İlkokul 5. sınıftayken ekmek parasının ne olduğunu öğrenmek zorunda kaldım. İlk işim tarımda çalışmak oldu. Tarlada çalışmaya başladım. 18 yaşına kadar çeşitli işler yaptım, sonra arazi alım satımı işine girdim. Hatlı minibüs bile çalıştırdım. Askerlik girdi araya, sonra tarımı hayatımdan çıkardım ve ihalelerle arsa alıp satma sürecinde gayrimenkul sektörüne adım atmıştım. Kendi işimi kurdum ve 2003 yılına kadar böyle devam etti. Kalıcı işler yapma isteği ağır bastı ve inşaat yapma kararı aldık. Bireysel inşaatlar yaptık başlangıçta, sonra kurumsallaşmak, bir başarı öyküsü yazalım istedik ve şirketleştik.


- Kentsel dönüşüm denince ilk akla gelen bölge Fikirtepe oluyor. Fikirtepe deyince de siz...


Kentsel dönüşüm Türkiye’nin milli bir meselesi. Biz 2003 yılından beri ciddi projeler yaptık. 2011 yılıyla beraber de kentsel dönüşüm kapsamında Fikirtepe’de çalışma başlattık. Kentsel dönüşümün ilk olarak başladığı bölgede, bölgeye ilk giren inşaat firmaları arasındayız. Çok şey öğrendik, çok zorluk çektik. Kadıköy Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında 3 adada 3 bin konut ve 2 adada da 270 bin m2 ticari alanlar ile bölgenin en büyük projesinin yapımını üstlendik.


- Renovia İstanbul dikkat çeken projeniz...


Fikirtepe’de yükselecek olan Renovia İstanbul, sadece boyutlarıyla değil, mahalle dokusuyla da dikkat çekecek. Renovia İstanbul, toplam 60 bin metrekare alanda  1.100 konut ve 4 bin 400 metrekarelik ticari alandan oluşuyor. Renovia yanyana 3 adadan oluşan Vartaş zincir projelerinin tam ortasında yer alan bir proje. En büyük alana sahip proje olma özelliğini taşıyan bir kentsel dönüşüm projesi. Tam ortasında büyük bir şehir parkı ölçeğinde projeye ait, dışarıya kapalı yeşil alan. Global düzeyde yatırımları olan Alman ortağımız Stern Investment’la birlikte hayata geçirmeye hazırlandığımız Renovia İstanbul, bu bölgede boyutları, konumu ve farklı dokusuyla büyük firmaları geride bırakan iddialı bir proje.


- Devam eden projeler...


Businist Office; A+ ofis katları ve cadde hayatının nabzını tutacak. Kadıköy’de 30 bin 500 metrekare olan iki ticari yapı adası üzerinde, toplam inşaat alanı 270 bin metrekare olarak 2016’da tamamlanacak. Ataşehir Barbaros ve Yeni Sahra mahalleleri modern şehircilik anlayışıyla inşa edilecek.


- Yeni proje ve hedeflerle ilgili neler söylersiniz?


Yeni Sahra’da da kentsel dönüşüm projesi yapacağız. Mart gibi başlamasını planladığımız proje kapsamında 2 bin civarında konut yapacağız. Bölgede dönüşüm kapsamında toplam 15 bin civarında konut olacak. Yeni Sahra bölgesi Fikirtepe kadar önemli.


- Kentsel dönüşüm çerçevesinde deprem riski olduğundan hep İstanbul konuşuluyor. Başka şehirlere gidecek misiniz?


Elazığ’da bir çalışmamız olacak. 42 bin metrekare kiralanabilir alanı olan bir avm var orada. Etrafına 800 lüks konut yapacağız.  150 milyon liralık bir yatırım olacak, amacımız vefa borcumuz olan memlektimiz Elazığ’da kalıcı eser bırakmak. Ankara’da da bir proje var kafamızda.


- Kentsel dönüşüm çalışmaları bir yandan devam ediyor ama bu konuda vatandaşın kafası hala karışık...


Dönüşüm milli meselemiz dönüşüme devletin garantörlük yapması gerekiyor. Çünkü vatandaşın kafası karışık. Bizimle anlaşmaya “Bana 3 daire verecek misin?” diye geliyor. Oysa ilk başta kentsel dönüşüme talip olunduğunda bunun bir sözleşme haline getirilmesi gerekiyor. Bunlara cevap verecek bir kurum şu anda yok. Oysa devletin bunlara yönelik ciddi bir çalışma yapması gerekiyor. Çok uçtaki insanları bir araya getirip, onları daireleri karşılığında bir şeylere ikna etmek çok zor.


- Kentsel dönüşümün size maliyeti ne oldu?


Biz sadece bir ada için inşaat süresince 50 milyon liralık kira ödemesi yaptık. Müteahhitlere 24 ay boyunca kira ödeme zorunluluğu getirildi. Ancak dönüşüm meşakkatli bir iş olduğu için bu sürede yatırımı bitirmek çok zor oluyor. Bu nedenle ödemelerin 48 ay boyunca yapılması gerekiyor.


Sakıp Ağa’dan esinlendik İstanbul’a geldik


1995’te İstanbul macerası başladı. İstanbul’a gelmeyi merhum Sakıp Sabancı’yı bir televizyon programında izledikten sonra karar verdik. Sabancı programda “Kayseri ve Adana’da ticaret yaptık. Şimdi bir merkez binası yapacağız. Genel merkezi Adana’da yapalım diye bir görüş birliği var. Sabancı Holding’te görev yapan Turgut Özal, genel merkezimizi Adana’ya yaprsak İstanbul’da ne olup bittiğini televizyondan takip ederiz. Ancak İstanbul’da olursak New York’ta neler oluyor ona bakarız. Bu nedenle İstanbul’u şirket genel merkezi yapmaya karar verdik” dedi. Biz de aynı düşünceyle hareket ederek İstanbul’a geldik.


‘Yalnız Ev’de taviz vermedik


Fikirtepe’de 12 bin insanla görüştük. 119 bin metrekare alanda 2.280 kişiye imza attırarak bir tarih yazdık. Fikirtepe’de bizi çok zorladı yalnız ev. Sahibi 3 yıl sonra imza attığı arsadaki bina yıkıldı. 4 mahalleyi kapsayan kentsel dönüşüm projesinde büyük bir sorundu neyse devlet araya girince ikna oldu. 5 daire verildi filan dediler. Öyle birşey yok, isteyen kayıtlardan teyit edebilir. Yanlış düşüncede olan kişilere taviz vermedik, vermeyiz. 1.070 kişiye kira ödüyoruz bunların aylı kirası 1 milyon lirayı geçiyor. 2012’den beri yapıyoruz bu ödemeyi.



Fulya Erdem/Star