Varyap Meridian Çin ve Japonya'dan teklif alıyor!
Metropol İstanbul ve Meridian başta olmak üzere devam eden projelerinin büyüklüğünü 2 milyar dolara taşıyan Varyap Grubu’nun taahhüt projelerinin büyüklüğünü de 500 milyar liraya çıkarması, Çinli ve Japonyalı şirketlerin dikkatini çekti
Gelen işbirliği tekliflerini şartlar uyarsa kabul edebileceklerini söyleyen Varyap Başkanı Süleyman Varlıbaş, “Meridian için Cidde’den ‘Burada birlikte proje geliştirelim’ teklifi geldi. Biz ise Londra’nın banliyölerinde yatırım için arsa arıyoruz” dedi.
Batı Ataşehir’de Varyap Meridian ve İstanbul Finans Merkezi’nde Gap İnşaat ile birlikte başlattıkları Metropol İstanbul projeleri başta olmak üzere devam eden projelerinin büyüklüğünü 2 milyar dolara yükselten Varyap Grubu, taahhüt alanında ulaştığı 500 milyar liralık büyüklükle de Çinli ve Japonyalı şirketlerden talep almaya başladı. Grubun Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Varlıbaş, “Sadece kendi ülkelerinde değil, üçüncü ülkelerdeki taahhüt işleri için de teklif getiriyorlar. Meridian projesi için de Cidde’den ‘Burada birlikte proje geliştirelim’ talebi geldi. Şartlar uygun olursa bunları değerlendirir, kabul edebiliriz” dedi.
Beşiktaş, Etiler radarda
Yurtdışında Londra’da proje geliştirmek istediklerini kaydeden Varlıbaş, “Varyap Meridian ile Dünyanın en iyi gayrimenkul projesi’ ödülünü Londra’da düzenlenen yarışma ile aldık. O yüzden de Londra’da proje geliştirmenin ve bir eser bırakmanın özel bir önemi var. Londra’da Meridian kadar yüksek bina yapamayız ancak oranın şartlarına ve konseptine göre ses getirecek bir gayrimenkul projesi gerçekleştirmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.
Şehir merkezinde istedikleri gibi bir arsa bulamadıklarını belirten Varlıbaş, banliyöleri incelediklerini sözlerine ekledi.
İstanbul’da Avrupa yakasında ikinci bir Meridian kurmak için bir bölgede yüzde 80 oranında anlaştıklarını ancak hak sahipleriyle görüşmelerinin sürdüğünü ifade eden Varlıbaş, kentsel dönüşümde rol almak için Beşiktaş, Zeytinburnu, Etiler-Levent ve Şişli ile ilgilendiklerini açıkladı. Süleyman Varlıbaş, son projelerinden Varyap Pendik Plaza’nın da kaba inşaatının bittiğini ve yüzde 50’si kiralamaya açıldığını, bu bölümün yüzde 70’inin kiralandığını belirterek, İstanbul yolu üzerinde ofis piyasasının yıldızının parladığı bu bölgede yatay ofis mimarisinin çok dikkat çektiğini ifade etti.
Meridian % 300 değerlendi, ‘Metropol’de de bunu bekliyoruz
Varyap Meridian projesinin 3 yılda yüzde 300 değerlendiğini, metrekare fiyatının 3 bin liradan 10 bin liraya kadar çıktığını hatırlatan Süleyman Varlıbaş, metrekare fiyatının 6 bin 500 liradan başladığı Metropol İstanbul’da da aynı sürecin yaşanmasını beklediklerini açıkladı.
Varyap-Gap İnşaat Ortak Girişimi olarak TOKİ iştiraki Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) ile birlikte ile hasılat paylaşımıyla Doğu Ataşehir’de başlattıkları projenin İstanbul Finans Merkezi sınırları içindeki tek proje olduğunu ifade eden Varlıbaş, 100 dönüm arazide 750 bin metrekare inşaat alanına sahip olacak projede 3 kulede 908 konut, ofis, alışveriş, eğitim kurumu, 5 bin araçlık otopark ve rekreasyon alanlarının bulunduğu projede Ocak ayından bu yana 900 daireden 700’ünün satıldığını, gelen talebin yüzde 60’ının yatırımcılardan geldiğini kaydetti. 2015 yılında tamamlanacak projedeki günde 20 bin metrekare hafriyat yapıldığını ifade eden Varlıbaş, yılbaşında temeli atmış olmayı hedeflediklerini belirtti.
Dönüşümde emsal ve plan net değilse müteahhide dikkat!
Kentsel dönüşümde vatandaşların, anlaşacakları müteahhitin yeterliliğini iyi bilmesi gerektiğini vurgulayan Süleyman Varlıbaş, “Hayatında hiç inşaat yapmamış firmalar, kentsel dönüşüme girerek altından kalkamayacakları tekliflerle arsa geliştirmeye kalkabilirler. Bu açıdan müteahhit firmalara da yeterlilik standartları getirilmeli” dedi. Varlıbaş, şöyle devam etti: “Eğer bir bölgede emsal ve plan net değilse, müteahhitler, o bölgedeki hak sahiplerini ‘Emsalini belirleyip belediyeyle anlaşacağım’ diyerek kandırabilir. Mağduriyetlerin olmaması için emsal ve plan net değilse, önce belediye emsal paylarını belirlemeli, TOKİ planı yapmalı ve müteahhit de ihaleye girmeli. Böylece her şey net olduğu için kimse mağdur olmaz.”
‘Büyüme, istihdamı azaltan tedbirlerle engellenmemeli’
Ekonominin soğuması yönünde alınan tedbirler kapsamında faizlerin yükseltilmesinin satışları olumsuz etkilediği için yanlış bir yöntem olduğunu söyleyen Varyap Varlıbaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Varlıbaş, istihdamın küçülmesine neden olacak tedbirlerle büyümeyi kısıtlamamak gerektiğine işaret etti. Üçüncü çeyrekte faizlerin düşmesi ile sektörün canlanmasını beklediklerini ifade eden Varlıbaş, “Bayramdan sonra Varyap satış ofislerine gelen sayısı 3 kat arttı. Okullar da açılınca satışlar, tam olarak rayına oturur” dedi.
Bodrum’da 2 projeye başlıyor ‘Villa’ ile Singapur’a ödül için gidiyor
Bodrum’da Yalıkavak’ta biri otel, diğeri villa projesi olmak üzere 2 ayrı projeye bu yıl başlamayı planladıklarını açıklayan Süleyman Varlıbaş, “Emre Arolat Mimarlık bu yıl ilk kez Singapur’da düzenlenecek olan Dünya Mimarlık Festivali’nde “Geleceğin Projeleri” kategorisinde Varyap Yalıkavak villa projemizle ödül almaya hak kazandı. Ödüller, 5 Ekim’de Singapur’da yapılacak törende açıklanacak. Yaz-kış oturacak şekilde tasarlanan villa projesinde 34 bin 500 metrekarelik arsada yaklaşık olarak 40-50 villa yer alacak” diye konuştu. Varlıbaş, “Yine Yalıkavak’ta 5 yıldızlı deluxe bir otel inşa etme hazırlığındayız. 18 bin metrekarelik arsa üzerinde yükselecek projenin işletmesini bir zincire verebilir veya işbirliği yapabiliriz” dedi.
İzmir’de RES yatırımı sırada
Enerjide İzmir Urla’da rüzgar enerjisi santrali (RES) lisansı aldıklarını söyleyen Varlıbaş, “Kapasitesi 30 megavata kadar artma özelliğine sahip santralin inşaatı 2013 yılında başlayacak. Enerjide seçici ve çevreye duyarlı projeleri takip ediyoruz” dedi.
Vatan