Varyap Meridian'da atıkların yüzde 75'i ekonomiye dönüyor
Varyap Meridian'da, hafriyat sırasında çıkan kaya parçaları üzerinde Varyap'ın destek verdiği sanatçıların yapılacağı taştan eserler blok lobilerinde sergilenecek
"Bütünsel sürdürülebilirlik" anlayışı ile inşa edilen, Türkiye'nin LEED kayıtlı ilk yeşil karma konut projesi Varyap Meridian'ın inşaatındaki atıklar ekonomiye geri kazandırılıyor. LEED sertifika sistemine uygun olarak yürütülen atık yönetimi ile inşaatın şantiyesinden çıkan her atık geri dönüşüm tesislerine ulaştırılarak yine projede kullanılan malzemeler haline dönüştürülüyor. Varyap Meridian'da, hafriyat sırasında çıkan kaya parçaları üzerinde Varyap'ın destek verdiği sanatçıların ortaya çıkanacağı taştan eserler, blok lobilerinde sergilenecek. İnşaat hafriyatının yüzde 85'i ise projenin peyzajında kullanılacak.
Atıklar 200 metrekarelik depoda toplanıyor
Atık yönetimi kapsamında Varyap Meridian'da yapılan şantiye öncesi çalışmaların sonucunda sahada kağıt/karton, plastik/naylon, tehlikeli atık, metal atık ve ahşap atıklar için 200 m2'lik geçici bir depo alanı oluşturuldu. Bu depoda toplanan atıklardan, ambalaj atık sınıfına uyan kağıtlar, kartonlar ve plastikler Ataşehir Belediyesi'nin lisanslı atık toplama firması olan Taşlar Kağıt tarafından alınarak geri dönüşüm tesislerine ulaştırılıyor.
Sahada üretim artığı olarak oluşan metaller, piyasa koşullarına göre geri dönüşüm tesislerine para karşılığı verilerek tekrar üretim sürecine giriyor. Sahadaki kalıp malzemelerinden dolayı oluşan ahşap atıklar, saha içerisinde enerji kazanımı amacıyla değerlendirilirken, tehlikeli atıklar ayrı biriktirilerek lisanslı taşıyıcılarla tehlikeli atık bertaraf tesislerine ulaştırılıyor. Saha ya da ofislerden kaynaklanan elektronik atıklar ise Doğa Entegre Firması ile geri dönüşüm sürecine sokuluyor. Sahada ömrünü tamamlamış lastikler ise, Bakanlıkça lisanslandırılmış firmalar tarafından, uygun olan bertaraf tesislerine gönderiliyor.
Varyap Meridian şantiyesinde oluşan her bir atığın çöp depo alanlarına gönderilmesi yerine, nasıl değerlendirilebileceği araştırılıyor. Yeşil proje uygulamalarından birisi olarak, inşaat sahasında oluşan atıkların yüzde 75'i geri dönüşüm tesislerine ulaştırılıyor.
Hafriyatın yüzde 85'i projenin peyzajında kullanılacak
Projede yapılan yaklaşık 800.000 m3'lük hafriyatın yüzde 85'i saha dışına gönderilmedi ve proje nihai peyzajında, geri dolgu malzemesi olarak ya da gerekli kot farkı ayarlama uygulamalarında kullanılmak üzere depolandı. Bu sayede hafriyat atığı oluşturulmayarak, depo alanlarının dolmasının önüne geçildi. Hafriyatın depo alanlarına taşınmaması ile seyir esnasında tüketilecek fosil kaynaklı yakıt tüketimi ortadan kaldırıldı ve yanma sonucu oluşan atmosfere zararlı gaz salınımlarının önüne geçildi.
Kaya parçaları sanata dönüşecek
Hafriyat sırasında zeminden çıkarılan taşlar da farklı alanlarda tekrar kullanılmak üzere sahada ayrı biriktiriliyor. Bu taşların bir kısmı proje peyzajında kullanmak için depolandı. Bir kısmı, ham hali ile şantiyede stabilize malzeme olarak kullanılırken, yüzde 7'si ise stabilize malzeme olarak değerlendirilmek üzere farklı firmalara gönderildi.
Kullanım alanını genişletmek için taşlar çeşitli ebatlarda parçalanarak mıcır haline getirildi. 9,550 m3'lük bu mıcır stoğu şantiyede tüketiliyor. Hafriyat sırasında rastlanan kaya parçaları da ham halleri ile saklanıyor. Sanatçıların üzerinde çalışmalarının ardından bu kayaların da blok lobilerinde sergilenmesi planlanıyor. Lokasyona ait malzemelerin işlenerek o lokasyonda yaşayacak insanlara sunulması ile proje felsefesinde, sürdürülebilirliğin simgeleştirilmesi hedefleniyor.
0216 688 48 05
---
Varyap Meridian'ın inşaat sahasında oluşan atıkların yüzde 75'i geri dönüşüm tesislerine ulaştırılarak ekonomiye kazandırılıyor
Varyap'tan yapılan açıklamaya göre, LEED sertifika sistemine uygun olarak yürütülen atık yönetimi ile inşaatın şantiyesinden çıkan her atık, geri dönüşüm tesislerine ulaştırılarak yine projede kullanılan malzemeler haline dönüştürülüyor.
Yeşil proje uygulamalarından biri olarak, inşaat sahasında oluşan atıkların yüzde 75'i geri dönüşüm tesislerine ulaştırılıyor.
Atık yönetimi kapsamında Varyap Meridian'da yapılan şantiye öncesi çalışmaların sonucunda sahada kağıt/karton, plastik/naylon, tehlikeli atık, metal atık ve ahşap atıklar için 200 metrekarelik geçici bir depo alanı oluşturuldu. Bu depoda toplanan atıklardan, ambalaj atık sınıfına uyan kağıtlar, kartonlar ve plastikler Ataşehir Belediyesi'nin lisanslı atık toplama firması olan Taşlar Kağıt tarafından alınarak, dönüşüm tesislerine iletiliyor.
Sahada üretim artığı olarak oluşan metaller, geri dönüşüm tesislerine para karşılığı verilerek tekrar üretim sürecine giriyor. Ahşap atıklar, saha içerisinde enerji kazanımı amacıyla değerlendirilirken, tehlikeli atıklar ayrı biriktirilerek lisanslı taşıyıcılarla tehlikeli atık bertaraf tesislerine ulaştırılıyor. Elektronik atıklar ise Doğa Entegre Firması ile geri dönüşüm sürecine sokuluyor. Sahada ömrünü tamamlamış lastikler ise, Bakanlıkça lisanslandırılmış firmalar tarafından, uygun olan bertaraf tesislerine gönderiliyor.
-HAFRİYATIN YÜZDE 85'İ PROJENİN PEYZAJINDA KULLANILACAK-
Projede yapılan yaklaşık 800 bin metreküplük hafriyatın yüzde 85'i saha dışına gönderilmedi ve proje nihai peyzajında, geri dolgu malzemesi olarak ya da gerekli kot farkı ayarlama uygulamalarında kullanılmak üzere depolandı. Bu sayede hafriyat atığı oluşturulmayarak, depo alanlarının dolmasının önüne geçildi.
-TAŞTAN ESERLER BLOK LOBİLERİNDE SERGİLENECEK-
Hafriyat sırasında zeminden çıkarılan taşlar da farklı alanlarda tekrar kullanılmak üzere sahada ayrı biriktiriliyor. Bu taşların bir kısmı proje peyzajında kullanmak için depolandı. Bir kısmı, ham hali ile şantiyede stabilize malzeme olarak kullanılırken, yüzde 7'si ise stabilize malzeme olarak değerlendirilmek üzere farklı firmalara gönderildi.
Varyap Meridian'da, hafriyat sırasında çıkan kaya parçaları üzerinde Varyap'ın destek verdiği sanatçıların ortaya çıkaracağı taştan eserler, blok lobilerinde sergilenecek.
Lokasyona ait malzemelerin işlenerek o lokasyonda yaşayacak insanlara sunulması ile proje felsefesinde, sürdürülebilirliğin simgeleştirilmesi hedefleniyor.
AA
Konu ile ilgili basında yer alan diğer haberler
Varyap'ta tüm atıklar yeniden değerleniyor
Çevreci LEED sertifikasına uygun şekilde çalışan Varyap Meridian'da inşaatta oluşan atıkların yüzde 75'i geri dönüşüm tesisleri yoluyla ekonomiye kazandırılıyor.
Varyap Meridian'da yapılan şantiye öncesi çalışmaların sonucunda bu kapsamda ahşap atıklar için 200 metrekarelik geçici bir depo alanı oluşturuldu. Kâğıtlar, kartonlar ve plastikler lisanslı dönüşüm tesislerine iletilirken, metaller ise dönüşüm tesislerine para karşılığı verilerek üretim sürecine giriyor.
Ahşap atıklar, saha içerisinde enerji kazanımı amacıyla değerlendirilirken, tehlikeli atıklar ayrı biriktirilerek lisanslı taşıyıcılarla tehlikeli atık bertaraf tesislerine ulaştırılıyor. Bu arada yaklaşık 800 bin metreküplük hafriyatın yüzde 85'i saha dışına gönderilmedi ve nihai peyzajda, geri dolgu malzemesi olarak ya da kot farkı ayarlama uygulamalarında kullanılmak üzere depolandı.
Tebernüş Kireçci
İnşaat atığını değerlendiriyor
Varyap Meridian'ın inşaat sahasında oluşan atıkların yüzde 75'i geri dönüşüm tesislerine ulaştırılarak ekonomiye kazandırılıyor.
Şantiye öncesi çalışmaların sonucunda sahada kağıt/karton, plastik, tehlikeli atık, metal atık ve ahşap atıklar için 200 metrekarelik depo oluşturuldu. Toplanan atıklar Ataşehir Belediyesi'nin dönüşüm tesislerine iletilirken, harfiyatın yüzde 85'i de projenin peyzajında kullanılmak üzere depolandı.
Zaman
Varyap Meridian'da atıklar ekonomiye dönüyor
Varyap Meridian'da, hafriyat sırasında çıkan kaya parçaları ile sanatçıların yapılacağı taş eserler blok lobilerinde sergilenecek. Hafriyatının yüzde 85'i ise projenin peyzajında kullanılacak.
Türkiye'nin LEED kayıtlı ilk yeşil karma konut projesi Varyap Meridian'ın inşaatındaki atıklar ekonomiye geri kazandırılıyor. LEED sertifika sistemine uygun olarak yürütülen atık yönetimi ile inşaatın şantiyesinden çıkan her atık geri dönüşüm tesislerine ulaştırılarak yine projede kullanılan malzemeler haline dönüştürülüyor. Varyap Meridian'da, hafriyat sırasında çıkan kaya parçaları üzerinde Varyap'ın destek verdiği sanatçıların ortaya çıkanacağı taştan eserler, blok lobilerinde sergilenecek. İnşaat hafriyatının yüzde 85'i ise projenin peyzajında kullanılacak.
Atıklar 200 metrekarelik depoda toplanıyor Atık yönetimi kapsamında Varyap Meridian'da yapılan şantiye öncesi çalışmaların sonucunda sahada kağıt/karton, plastik/naylon, tehlikeli atık, metal atık ve ahşap atıklar için 200 m2'lik geçici bir depo alanı oluşturuldu. Bu depoda toplanan atıklardan, ambalaj atık sınıfına uyan kağıtlar, kartonlar ve plastikler Ataşehir Belediyesi'nin lisanslı atık toplama firması olan Taşlar Kağıt tarafından alınarak geri dönüşüm tesislerine ulaştırılıyor.
Varyap Meridian şantiyesinde oluşan her bir atığın çöp depo alanlarına gönderilmesi yerine, nasıl değerlendirilebileceği araştırılıyor. Yeşil proje uygulamalarından birisi olarak, inşaat sahasında oluşan atıkların yüzde 75'i geri dönüşüm tesislerine ulaştırılıyor.
Kaya parçaları sanata dönüşecek Hafriyat sırasında zeminden çıkarılan taşlar da farklı alanlarda tekrar kullanılıyor. Bir kısmı, ham hali ile şantiyede stabilize malzeme olarak kullanılırken, yüzde 7'si ise stabilize malzeme olarak değerlendirilmek üzere farklı firmalara gönderiliyor. Hafriyat sırasında rastlanan kaya parçaları depolanıyor ve sanatçıların ellerinde bir sanat eserine dönüşerek blokların lobilerinde sergilenecek.
Sabah Emlak