Emlak Terimleri

Vasi davası nasıl açılır?

Vesayet altındaki küçüğün veya kısıtlının kişiliği ve malvarlığı ile ilgili bütün menfaatlerinin korunması için vasi atanabiliyor. Peki vasi davası nasıl açılır? Vasi tayini nasıl yapılır?

Vasi davası nasıl açılır?

Vasi, vesayet altındaki küçüğün veya kısıtlının kişiliği ve malvarlığı ile ilgili bütün menfaatlerini korumak ve hukukî işlemlerde onu temsil etmekle yükümlü olan kimse olarak tanımlanıyor. 


Vasi atamaları için vasi davası açılabiliyor. Peki vasi davası nasıl açılır? Vasi davası nerede açılır?


Vesayet makamı, vasilik görevini yerine getirebilecek yetenekte olan ve bu görevi yapmasında bir engeli bulunmayan bir ergini vasi olarak atayabiliyor.


Medeni Kanun gereğince gereken durumlarda, bu görevi birlikte veya vesayet makamı tarafından belirlenen yetkileri uyarınca ayrı ayrı yerine getirmek üzere birden çok vasi atanabiliyor.


Rızaları bulunmadıkça birden çok kimse vesayeti birlikte yürütmekle görevlendirilemiyor. Peki vasi tayini davası nerede açılır?


Vasi davası nasıl açılır?

Vasi davasında yetkili mahkemenin hangi mahkeme olduğu Medeni Kanun kapsamında açıklanıyor. Kanun gereğince vasi davaları Sulh Hukuk Mahkemelerinde açılabiliyor.


-Vesayet işlerinde yetki küçüğün veya kısıtlının yerleşim yerindeki vesayet dairelerine aittir.


-Vesayet makamının izni olmadıkça vesayet altındaki kişi yerleşim yerini değiştiremez.


-Yerleşim yerinin değişmesi hâlinde yetki, yeni vesayet dairelerine geçer. Bu takdirde kısıtlama yeni yerleşim yerinde ilân olunur.  


Vesayet dava dilekçesi örneği!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com