Vasi nasıl tayin edilir?
Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Eşim iki kardeş. Anneleri hayatta ve anneye eşimin ağabeyi yani erkek evlat vasi tayin olunmuş. Vasi kalp rahatsızlığı geçirdi. Bu durumda eşim annesini yanına almak istiyor. Kendisi vasi olabilir mi' sorusunu yanıtladı.
Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'Eşim iki kardeş. Anneleri hayatta ve anneye eşimin ağabeyi yani erkek evlat vasi tayin olunmuş. Vasi kalp rahatsızlığı geçirdi. Bu durumda eşim annesini yanına almak istiyor. Kendisi vasi olabilir mi?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...
Eşim iki kardeş. Anneleri hayatta ve anneye eşimin ağabeyi yani erkek evlat vasi tayin olunmuş. Vasi kalp rahatsızlığı geçirdi. Bu durumda eşim annesini yanına almak istiyor. Kendisi vasi olabilir mi? ● H.H.
Okuyucumun mektubundaki kavramları biraz zor çözdüm, umarım sorunun ana fikri budur. Şayet farklı bir şeyse açıklama yaptığında yeniden ele alırım. Köşemin amacı hukuki problemi olan okuyucularımızı problemleri konusunda aydınlatmak. Bir kimseye vasi tayininin şartları var. Bu şartlar vesayet altına alınacak kimseler için olduğu kadar vasi olarak tayin edilecek kimseler için de geçerli.
Vesayet altına alınacak kişi çoğunlukla kendini idareden aciz durumda olur, bu nedenle mümeyyiz değildir, hukuki ehliyeti yoktur, hukuki işlem yapamaz, yaptığı işlem olursa geçersizdir. Bu nedenle kendisine vasi atanır (velayet altında bulunmayan çocuğa da vasi atanır). Vasi ise hukuki işlem yapabilme kabiliyetine sahip aynı zamanda fiziki yönden de elverişli biri olmalıdır.
Kanunumuz bunu kısaca 'bu görevi yapabilecek yetenekte olan bir ergini vasi olarak atar’ demektedir. Okuyucumun özel durumu nedeniyle yine yasadaki bir cümleyi hatırlatmak isterim. Gereken durumlarda bu görevi birlikte veya vesayet makamı tarafından belirlenen yetkileri uyarınca ayrı ayrı yerine getirmek üzere birden çok vasi atanabilir.
★ ★ ★ ★ ★
Şimdi okuyucumun annesinin durumu ile vasi olarak tayin edilmiş bulunan erkek çocuğunun durumu birlikte değerlendirildiğinde, yine mahkeme tarafından olması kaydı ile oğlunun vesayetine son verilip kızı vasi tayin edilebileceği gibi iki vasiye de mahkemece görev verilebilir. Yeter ki vesayet altındaki annenin menfaati bunu gerektirsin.
Hangi hallerde mirasın reddi gerekir?