Emlak Terimleri

Vasiyeti yerine getirme görevlisinin sorumlulukları nelerdir?

Vasiyet işlemleri yapılırken belirli kuralların yerine getirilmesi gerekiyor.Bunlardan bir tanesi de vasiyet işlemi gerçekleştirilirken atanan vasiyet görevlilerdir.Peki,vasiyeti yerine getirme görevlisinin sorumlulukları nelerdir?

Vasiyeti yerine getirme görevlisinin sorumlulukları nelerdir?

Medeni Kanunun 550.maddesinde yer alan hükme göre mirasbırakan, vasiyetnameyle bir veya birden çok vasiyeti yerine getirme görevlisi atayabiliyor.Vasiyeti yerine getirme görevlisinin, göreve başladığı sırada fiil ehliyetine sahip olması gerekiyor.


Vasiyeti yerine getirme görevlisine sulh hâkimi tarafından bu görevi bildiriliyor; bildirim tarihinden başlayarak onbeş gün içinde kabul edilmediği sulh hâkimine bildirilmezse, görev kabul edilmiş sayılıyor.Vasiyeti yerine getirme görevlisi hizmetinin karşılığında uygun bir ücret isteyebiliyor.


Kanunda yer alan başka bir madde de atama görevlisinin görevlerinden bahsediliyor.Göreve başladıktan sonra gecikmeksizin terekedeki malların, hakların ve borçların listesini düzenliyor. Liste düzenlenirken olanak varsa mirasçılar hazır bulunduruluyor.


Terekeyi yönetiyor ve yönetimin gerektirdiği ölçüde tereke mallarının zilyetliğinin kendisine devrini istiyor.Tereke alacaklarını tahsil eder, borçlarını ödüyor.Vasiyetleri yerine getiriyor.Terekenin paylaşılması için plân hazırlıyor.Tereke ile ilgili dava ve takiplerde miras ortaklığını temsil ediyor. 


Mirasçılar tarafından açılmış davalardan görevi ile ilgili olanlara müdahil olarak katılabiliyor.Açtığı veya aleyhine açılan davalar ile yapılan takipleri mirasçılara bildiriyor. 


Vasiyetname ile miras bırakma nedir?


Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com