Vasiyetname anlaşılabilir olmalı!
Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında kendisine yöneltilen ''ADA... PARSEL...” diye paylaştırdım. Yalnız bir parselin üzerinde 4 katlı ev var. Vasiyetnamede “Eviyle birlikte” diye yazmadım. Bu ileride ihtilaf konusu olur mu? Ek vasiyetnamemi yapmalı mıyım?'' sorusunu yanıtladı.
Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında kendisine yöneltilen ''ADA... PARSEL...” diye paylaştırdım. Yalnız bir parselin üzerinde 4 katlı ev var. Vasiyetnamede “Eviyle birlikte” diye yazmadım. Bu ileride ihtilaf konusu olur mu? İhtilaf olmaması için şimdi ne yapmam gerekir? Ek vasiyetnamemi yapmalı mıyım?'' sorusuna cevap verdi.
Noterde tanzim edilen vasiyetname ile çocuklarıma mallarımı yere verdiğimiz isimleriyle değil “ADA... PARSEL...” diye paylaştırdım. Yalnız bir parselin üzerinde 4 katlı ev var. Vasiyetnamede “Eviyle birlikte” diye yazmadım. Bu ileride ihtilaf konusu olur mu? İhtilaf olmaması için şimdi ne yapmam gerekir? Ek vasiyetnamemi yapmalı mıyım? ● A.A.
Soru biraz karışık. Gayrimenkulün durumu tam olarak yazılmamış. Benim anladığım şu: Okuyucum muhtelif parsellere sahip. Bunları çocuklarına paylaştırmış. Örneğin 3 nolu parsel (A)’ya, 5 nolu parsel (B)’ye 8 nolu parsel (C)’ye demiş.Ama bunlardan birinin üzerinde, örneğin (B)’ye vereceği 5 nolu parsel üzerinde ev var, diğerlerinde yok. “A ve C ihtilaf çıkarır mı?” diye soruyor.
★ ★ ★
Anladığım doğruysa önce çok teknik bir bilgi vereyim. Şayet bu binada kat irtifakı veya kat mülkiyeti yoksa bu halde o bina müstakil bir mal olarak kabul edilmez. Üzerinde bulunduğu parselin mütemmim cüzü, yani tamamlayıcı parçasıdır. Bu halde kurala göre; arsa kiminse ev de onundur. Yani ev (B)’nindir.
★ ★ ★
Ancak binada kat irtifakı veya kat mülkiyeti tesis olunmuşsa artık parsele bağlılığı bitmiştir. Her bağımsız bölüm müstakil gayrimenkul vasfındadır. Bu durumda problem yaşanır.
★ ★ ★
Okuyucumun son cümlesi, “Ek bir vasiyetname yapmam gerekir mi?” şeklinde. Şayet vasiyetnamede tereddüt uyandıracak bir husus varsa her zaman vasiyetnamenin içeriği ile ilgili açıklayıcı bir vasiyetname daha yapılabilir. Hatta vasiyet tamamı ile değiştirilebilir.
Gerek duyulursa toptan kaldırılabilir. Mevzuat buna imkan tanımaktadır. Dolayısı ile sonradan kardeşler arasında bir ihtilafa meydan vermemek için durumu açıklayıcı bir ek vasiyetname yapılabilir. Bu yapılırken bir çocuğa dengesizlik yaratacak kadar aşırı mal bırakmaktan da kaçınılmalıdır. Bu dahi bir ihtilaf kaynağı olabilir.