Emlak Terimleri

Vasiyetname yoksa mal paylaşımı nasıl yapılır?

Vasiyetname bir kişinin ölümünden sonra mallarının ne olcağına dair yapılan resmi,yazılı ya da sözlü işleme verilen isimdir.Peki,vasiyetname yoksa mal paylaşımı nasıl yapılır?

Vasiyetname yoksa mal paylaşımı nasıl yapılır?

Miras bir kimsenin ölümü anında, akrabalarına kalacak olan bütün malları, hakları, borçları ve hukuki durumları olarak karşımıza çıkıyor. 


Vasiyet ise ya da vasiyetname olarak da bilinen, bir kişinin ölümünden sonra mal varlığının ne olacağına ilişkin isteklerini bildirdiği hukuki bir işlem olarak ifade ediliyor.Miras aktarmanın başlıca biçimi olarak karşımıza çıkıyor.


Vasiyet işleminde buluna kişi işlemi resmi,yazılı ya da sözlü olarak gerçekleştirebiliyor.Vasiyetnamenin geçerli olması yasal kurallara uygun olup olmamasına bağlı oluyor.Kanunlara uygun hazırlanmayan bir vasiyetname geçerli sayılmıyor.


Vefat eden kimsenin ardından miras paylaşımı yapılabilmesi için eğer bir vasiyetname yoksa miras paylaşımı,mirasçılık durumları belli olduktan sonra her bir miras bırakan için ayrı ayrı olmak üzere terekenin tespiti davası açılması gerekiyor.  Bu davalarda yapılacak araştırma ve tespit neticesinde edilebilen mal varlığı mirasçılar arasında payları oranında yapılıyor. 


Vasiyetname yoksa mal paylaşımı nasıl yapılır?

Mal paylaşımı vasiyetname olmadan da yapılabiliyor.Vasiyetname yoksa mal paylaşımı şu şekilde oluyor:

Alt soy için yasal miras payının yarısı,ana ve babadan her biri için yasal miras payının dörtte biri,Kardeşlerden her biri için yasal miras payının sekizde biri,sağ kalan eş için, altsoy veya ana ve baba zümresiyle birlikte mirasçı olması halinde, yasal miras payının tamamı, diğer hallerde yasal miras payının dörtte üçü olarak yapılıyor.



Mirasçıların hakları nelerdir?


Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com