07 / 07 / 2024

Vatan Bilgisayar 10 günde 1 mağaza açıyor!

Vatan Bilgisayar 10 günde 1 mağaza açıyor!

2009 sonunda yaptığı atılımla 100 metrekarelik mağazalarla AVM'lere girmeye başlayan Vatan Bilgisayar, 2010'da yeni stratejisi ile satışlarını  en az yüzde 100 artırmayı planlıyor



Hasan Vatan, 'Artık merkeze uzak mağazalarımıza gelmeye üşenen müşterinin ayağına biz gidiyoruz' diyor

1983'te Türkiye'nin ilk bilgisayar mağazası olarak kurulan Vatan Bilgisayar, alışveriş merkezlerine (AVM) 4 bin-5 bin metrekarelik mağazalarla giren rakipleri ile 100 metrekarelik küçük notebook dükkanları ile rekabet edecek. Vatan Bilgisayar Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Vatan, Türkiye'de ilk teknoloji hipermarketini 2000 yılında Vatan Bilgisayar olarak İstanbul Topkapı'da açtığını belirterek, 'Şimdi yabancı markalar büyük formatlarla geliyorlar ama o zaman Türkiye'de ilk teknoloji hipermarketi bu mağazaydı. Biz de 2009 Kasım'ında bir atılım yaparak alışveriş merkezlerinin içine notebook shop'lar açmaya başladık. Aynı AVM içinde 4-5 bin metrekarelik bir mağaza varsa, onunla yarışmak için ya büyük bir mağaza açmak ya da küçük bir yerde yoğunlaştırılmış hizmet vermek gerekiyor. Biz hem ürün çeşitliliği hem fiyat hem de uzmanlık ve danışmanlıkla bunu yapabileceğimizi düşündük. 5 bin metrekarelik mağazalarda olandan daha fazla notebook sergilemeyi hedefledik. Ve bunu başardık. Rakiplerimiz 5 bin metrekarede 35 tane notebook sergilerken biz 100 metrekarede 100 çeşit sergiliyoruz. Üstelik bu formatla, 5 bin metrekarelik mağazalarda satılandan daha fazla notebook satıyoruz. Lokasyonu iyi bir notebook shop'ta ayda 700 notebook satılıyorsa, AVM'lerdeki büyük mağazalarda mağazalarda 500 civarında notebook satılıyor'' diye anlattı.

Yabancılar bize yaradı
YabancIlarIn pazarı tetiklediğini ifade eden Vatan, ''Yabancı mağazalar nerede açılırsa bizim o bölgede satışımız artıyor. Çünkü birkaç üründe ucuz fiyat çıkıyorlar. Diğer ürünlerde biz daha ucuz oluyoruz. Müşteri de kıyas yapıp aradaki farkı görüyor. Ben bu yüzden rakiplerden Allah razı olsun diyorum'' dedi.

Satışın çoğu Notebook
Şu anda İstanbul'da Capacity, Bayrampaşa Forum, Pendik Neomarin ve Bağdat Caddesi'nde, İstanbul dışında da  Ankara  Ankamall, Forum, Gazianep Forum ve Trabzon Forum'da notebook dükkanları olduğunu hatırlatan Vatan, 'AVM'lerde büyük metrekareli rakiplerimiz var. Hepsinden fazla notebook satıyoruz. Üstelik bunu düşük maliyetlerle yapıyoruz'' diye konuştu. Yıl sonuna kadar açabildikleri kadar notebook shop açacaklarını ifade eden Hasan Vatan, '9 notebook shop ve 13 büyük mağazamız var. 3 büyük mağaza daha açacağız. Fakat işimizin neredeyse yüzde 40'ı notebook satışı. Dolayısıyla yeni konseptte hızlı büyümeye karar verdik. Bizim her gelir grubundan müşterimiz var. Fakat fiyat kaygısı olmayan tembel müşteri bize gelmiyordu. Yakınında hangi mağaza varsa ona gidiyordu. Artık biz onların ayağına gidiyoruz.

4 aydır pazar lideriyiz
Vatan'In notebook'ta son 4 aydır pazar lideri olduğunu ifade eden Vatan, ''Şu anda pazar payımız 15.5 civarında. Yüzde 17'ye çıktığımız aylar da oldu. 2010'da yüzde 100'ün üzerinde büyüme hedefliyoruz. En hızlı 10 günde 1 mağaza açabiliyoruz. İstediğimiz kadar mağaza açabilirsek sektörde de lideri olabiliriz'' dedi. Yılın ilk çeyreğinde, 2009'un ilk üç ayına oranla yüzde 100 büyüme yakaladıklarını anlatan Vatan, ''Yıl sonunda karımızı da 2009'a göre birkaç kat artırmayı planlıyoruz'' diye konuştu.
Akşam/Şenay Köşdere

 


Geri Dön