Sektörel

Vatandaş çatıda ürettiği enerjiyi devlete satacak

 Soner Aksoy, yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapılmasını teşvik etmek için "devrim" niteliğinde düzenleme yaptıklarını belirtti

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Soner Aksoy, yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapılmasını teşvik etmek için "devrim" niteliğinde düzenleme yaptıklarını belirtti. Aksoy, en fazla, güneş pilleri sayesinde güneşten elektrik üretimine olanak sağlayan fotovoltaik sistemin yaygınlaşmasını beklediklerini, bu sistemin özellikle tüketiciye büyük avantajlar sağlayacağını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Sistem; evlerin çatısına, fabrika tesislerine konulabilir. Bu sistem, şu anda ülkemizde yok denecek kadar az. Tüketiciler, çatılarına kurduracağı bu sistemde, ihtiyacından fazla enerjiyi çift taraflı işleyen saatle TEDAŞ'a satabilecek. Örneğin, bir ay tatile gittiğinizi düşünün. Tatil boyunca güneş enerjisi sistemi çatıda çalışacak ve biriken enerjiyi sisteme geri verebileceksiniz. Damlaya damlaya göl olur, tatil ekonomik olarak size geri döner. Yani akıllı tüketiciler, çatılarında ürettikleri enerjinin ihtiyaç fazlasını TEDAŞ'a satarak, belki de elektriğe hiç para vermeyecek. Şu anda 300-500 metrekarelik bir villanın çatısı için sistemin maliyeti, 10 bin dolar civarında. Ancak çatılardaki pillerin maliyeti her geçen yıl azalacak. Bu da sistemin daha fazla yaygınlaşmasını sağlayacak."

YERLİ ÜRETİMİ TEŞVİK
Soner Aksoy, yenilenebilir enerjide yerli makine ve tesisatın kullanılmasına teşvik öngörüldüğünü belirterek, "İthal edilecek malzemeler ithal edilecekse edilsin. Buna engel olmuyoruz. Ancak rüzgar tribünleri, kanatları, bunlar ağır malzemeler. Nakliyesi zor. Girişimcilerin, Türkiye'de fabrika kurması daha uygun. Üretim tesislerini kurarken, yerli malı kullananlara ekstra imkan sağlıyoruz" dedi. 
Yenişafak

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Boğazlardan 600 bin kişiye yetecek elektrik üretilecek

Yenilenebilir enerji yasasıyla birlikte İstanbul ve Çanakkale boğazlarında 600 bin nüfusa yetecek enerji sağlanabilecek

Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Soner Aksoy, yenilenebilir enerji kaynakları konusunda hazırlanan kanun teklifinde `devrim' niteliğinde düzenlemeler olduğunu belirtti. Aksoy, İstanbul ve Çanakkale boğazlarından 600 bin nüfusa yetebilecek enerji üretiminden, rüzgardan çöp gazına, kadar yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapılmasına önemli teşvikler getirildiğini söyledi. Düzenlemedeki en büyük yeniliklerden birisinin, rüzgar enerjisinin, `karada' ve `denizde' diye ikiye ayrılması olduğunu, artık denizde de rüzgar enerjisinden yararlanılabileceğini belirten Aksoy `'Nerede rüzgar varsa, bundan yararlanmak lazım'' dedi.

YILLARDIR AKIYOR BİZ BAKIYORUZ

İstanbul ve Çanakkale boğazlarında akıntıya dayalı enerjiden elektrik üretimi için yatırım yapmayı bekleyen girişimciler olduğunu da kaydeden Aksoy, şöyle devam etti: `Teklifte, dalga, akıntı, gelgit enerjisine dayalı elektrik üretimi için önemli teşvikler var. İstanbul Boğazı ve Çanakkale Boğazı'nda fevkalade önemli akıntı var. Bu akıntıların meydana getirdiği enerji potansiyelinin 450 megavat olduğu söyleniyor. Bu enerji 500-600 bin nüfuslu bir şehrin sanayi ve konut dahil bütün ihtiyaçlarını karşılayabilir. Yüzyıllardır akıyor ve biz bakıyoruz. Buralara özel geliştirilmiş mekanik tribünler koymak suretiyle, buna bağlı jeneratörün ucundan elektrik almamız mümkün.

Vatandaş çatıda üretip, satacak

Soner Aksoy `Yeni yasayla birlikte tüketiciler, çatılarında ürettikleri enerjinin ihtiyaç fazlasını TEDAŞ'a satacak. Belki de elektriğe hiç para vermeyecek'' dedi. Aksoy, en fazla, güneş pilleri sayesinde güneşten elektrik üretimine olanak sağlayan fotovoltaik sistemin yaygınlaşmasını beklediklerini, bu sistemin özellikle tüketiciye büyük avantajlar sağlayacağını belirtti. Aksoy şunları söyledi: `Sistem, evlerin çatısına, fabrika tesislerine konulabilir. Tüketiciler, çatılarına kurduracağı bu sistemde, ihtiyacından fazla enerjiyi çift taraflı işleyen saatle TEDAŞ'a satabilecek. Şu anda 300-500 metrekarelik bir villanın çatısı için sistemin maliyeti, 10 bin dolar ancak her geçen yıl azalacak.'

Çöpten de elektrik çıkacak

TBMM Genel Kurulu gündeminde bulunan ve Meclis tatile girmeden önce yasalaştırılması beklenen Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nde yer alan düzenlemelerle ilgili Aksoy `Teklifte, yenilenebilir enerjiyle ilgili yok, yok' dedi. Aksoy, çöp gazlarından elektrik üretimine teşvik verileceğini, günde 200 ton çöp çıkartan bütün illerde kurulacak sistemle elektrik üretileceğini söyledi. Aksoy `Artık çöp atılmayacak, aranacak' dedi.
Star