Ekonomi

Vatandaş da korunacak! 5, 50, 250 milyon liraya kadar para cezası geliyor!

Perakende ticareti düzenleyen, tedarik zincirinde haksız ticari uygulamaları son erdirmeyi amaçlayan 21 maddelik kanun teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na sunuldu.

Sipariş iptalleri, prim ve bedel talepleri, kampanyalı mal ve hizmet talepleri konularında haksız ticari uygulamalar kanunla tanımlanarak, haksız ve tüketici aleyhine uygulamalara son verilecek.

AK Parti'nin Mecis Başkanlığı'na sunduğu 21 maddelik kanun teklifine göre; perakende ticarete ilişkin idari para cezaları önemli oranda artırıyor. Haksız ticaret tanımları genişletilirken, üretici, tedarikçi ve perakende işletmeler arasındaki ilişkiler düzenlenerek haksız kazancın önlenmesi hedefleniyor. Yapılacak değişikliklerle üretici, tedarikçi ve perakende işlemlerinde sipariş iptalleri, prim ve bedel talepleri, kampanyalı mal ve hizmet talepleri sözleşme şekil ve içerikler, maliyet ve giderlerinin yansıtılmasında haksız rekabetin önüne geçilmesi öngörülüyor.

5, 50, 250 MİLYON LİRAYA KADAR CEZA GELİYOR

Kanun teklifinde caydırıcı para cezaları da yer alıyor. Üreticinin parasını 30 gün içinde ödemeyen mağazalara, otuz güne kadar olan süre aşımında her bir gün için ödenmeyen tutarın binde 5'i, otuz günden sonraki süre aşımında ise yüzde 1'i oranında para cezası uygulanması öngörülüyor. Bir yıl içinde uygulanacak para cezası tutarları küçük ölçekli işletmelerde 5 milyon, orta ölçekli işletmede 50 milyon, büyük ölçekli işletmede ise 250 milyon liraya kadar yükseltilerek daha caydırıcı olması hedefleniyor. Teklifle, kooperatif ve üst kuruluşların 26 Nisan 2023 tarihine kadar verilerini Kooperatif Bilgi Sistemi'ne girme zorunluluğu 26 Ekim 2023 tarihine kadar uzatılırken Ticaret Bakanlığı'na 6 ay daha süre uzatma yetkisi tanınıyor.

AVM'DE ORTAK GİDELER YENİDEN TANIMLANIYOR

Kanun teklifi alışveriş merkezlerinde, ortak kullanım alanlarına ilişkin elektrik, su, doğalgaz, yenileme niteliğinde olmayan bakım, onarım, güvenlik ve temizlik giderleri gibi giderler alışveriş merkezinde fiilen çalışan bordrolu yönetim personelinin göreviyle ilgili giderleri ortak gider olarak yeniden tanımlıyor.

Ticaret Bakanlığı tarafından verilen lisanslı depo işletmecilerine verilen lisansların geçerlilik süresi 2 yıldan 3 yıla çıkartılırken, toptancı hallerinde 1 Ocak 2012'den önce kendilerine tahsisli işyerlerini kullanan mevcut tahsis sahiplerine verilen 12 yıllık kiracılık hakkının süresi de 18 yıla çıkartılması öngörülüyor.