Ekonomi

Vatandaş et ve süt ürünlerine hasret kaldı! Yeni zamlar kapıda!

Yüksek enflasyon ortamında geçim derdi vatandaşın belini büküyor. Et ve süt ürünlerine gelen sürekli zamlar yüzünden dargelirli vatandaşlar artık et ve süt ürünlerini gramla alır oldu. Üreticiler ise maliyet artışları ve arzdaki problemler nedeniyle yeni zamların kapıda olduğunu belirtiyor.Üreticiler, maliyetlerdeki artışların kaçınılmaz olarak perakende fiyatlara da yansıyacağını belirtiyor

Hammadde maliyetlerindeki artışlar ve üretimdeki sıkıntılar nedeniyle gelecek aylarda et ve süt ürünlerinde yeni zamlar bekleniyor. Üreticiler, maliyetlerdeki artışların kaçınılmaz olarak perakende fiyatlara da yansıyacağını belirtiyor.

Üreticinin, yüksek üretim maliyetleri nedeniyle büyük sorun yaşandığını sık sık dile getirdiği et piyasasında sıkıntılı bekleyiş devam ediyor. Son bir yıl içerisinde arzda yaşanan azalma ve etiketlerde büyük artışlar yaşanan et ve sütte yeni fiyat artışları, üretimde ise daha fazla düşüş gündemde.

Ulusal Süt Konseyi’nin 8.74 TL’lik maliyet hesabı ve 8.50 TL’lik tavsiye fiyatına karşılık üretici dernekleri, bir litre süt üretim maliyetini 12,90 lira olarak hesaplarken, piyasada satışların da 12 lira civarında yapıldığını bildirdi.

Sözcü Gazetesi’nden Sayime Başçı’nın haberine göre, aralık ve ocak ayı arasında çiğ süt fiyatında yüzde 20’lik bir fiyat farkı söz konusu. Haberde, Tüm Süt Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği Başkanı Sencer Solakoğlu, piyasada artık tavsiye fiyatın uygulanmadığını ve arz kısmının toparlanmasının bir iki yıl alabileceğini dile getirdi.

ETE YENİ ZAM GELECEK Mİ?

Geçen yıl sütte yaşanan tehlikenin bu yıl et fiyatlarında gerçekleşeceğini ileri süren Sencer Solakoğlu, sütte üretimde düşüşlerin duracağı kanaatinde olduğunu ifade etti. Bunun da otomatikman et fiyatlarına yansıdığını ve yansımaya devam edeceğini kaydeden Solakoğlu, “Ocak ayına doğru et fiyatlarına yüzde 30’luk zam gelir, fiyatlar da kemikli ette 130 lira seviyesine ulaşır demiştik. Bu seviyelere ulaştı maalesef. Bundan sonra ise Ramazan ayı var. İnekler kesilmediği için ve içerde de inek kalmadığı için son 6 ay içerisinde süt fiyatında yaşanan seyir et fiyatlarında da izlenecek. Sadece geçen hafta gelen zam miktarı yüzde 16’yı buldu. Üretici tarafındaki bu fiyatlar gelecek hafta kasaplara da yansır” diye konuştu.

SÜT FİYATLARI NE OLACAK?

Tüm Süt Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği Başkanı Sencer Solakoğlu, süt fiyatları ile ilgili dolar kurunda bir değişim olmaz ise mart ayına kadar bir artış beklemediklerini ifade etti. Yüzde 20’lik çiğ süt fiyat artışının raflara da yansıyacağını söyleyen Sencer Solakoğlu, artık sahadaki ihaleler ve açık artırmalar ile fiyatların belirlendiğini belirtti. Solakoğlu, “Ulusal Süt Konseyi, Maliye Bakanlığı baskısı ile fiyatları yukarı doğru revize edemedi. Serbest piyasa devreye girmek zorunda kaldı. Bir dönemler peynir fiyatları et fiyatlarını geçti. Bunun nedeni peynirin pahalı olması değil, etin ucuz olmasıydı. O kadar çok sayıda inek kesiliyordu ki suni bir arz ve fiyat söz konusuydu. Artık et fiyatının olması gerektiği yere doğru geleceğini düşünüyorum” diye konuştu.