Vergi

Vatandaş kira gelir vergisi beyanname verme sürelerini kaçırmasın!

Konut kiralarındaki beyanname verme sürelerinde sona yaklaşılıyor. Maliye Bakanı Ağbal konuya ilişkin, "Vatandaşlarımıza çağrıda bulunuyorum, beyanname verme sürelerini kaçırmasınlar.” dedi.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Bu ayın 23’ünde verilmesi gereken muhtasar beyanname ve 24'ünde verilmesi gereken KDV beyannamesinin verilme süresini 27 Mart’a, gelir vergisi beyanname süresini de 31 Mart tarihine uzattık. Ödeme sürelerinde ise bir değişiklik yok.” dedi.


Ağbal, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.


Halk oylamasının ardından, Türkiye ekonomisinde beklenen ekonomik görünümü değerlendiren Ağbal, Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin Türkiye’de kalıcı siyasi istikrarı getireceğini söyledi.


Kalıcı siyasi istikrarın da kalıcı ekonomik istikrar anlamına geldiğini vurgulayan Ağbal, genel anlamda bakıldığında yeni sistemin ekonomiye her açıdan olumlu yönde yansıyacağını, bürokrasinin azalacağını, karar mekanizmalarının hızı ile güven ve öngörülebilirliğin artacağını ifade etti.


Referandumun ardından, 2010 referandumundan sonra ne olduysa, aynı şeylerin olacağını dile getiren Ağbal, şunları kaydetti:


"Büyüme oranları yukarı gelecek. 2010’da da aynısı olmuş, enflasyon aşağı gelecek. Bütçe dengesi aşağı gelecek, çünkü ekonomideki iyileşme bütçe dengesini iyileştirecek, 2010 referandumunda da aynısını görmüşüz. Ülkenin kamu maliyesinde borç stoku aşağı gelecek. Merkez Bankasının rezervleri artacak. Yine 2010 referandumunda olan şey, kur aşağı gelmiş. Bugün de aynı şey olacak. Türkiye’nin risk primi 2010 Eylül referandumundan sonra hızla düşmüş, yine aynısı olacak, Türkiye’nin risk primi aşağı gelecek. Borsa bugün iyi ama daha da iyileşecek."


Ağbal, yeni sistemde bütçeyi kimin hazırlayacağı konusuna da açıklık getirdi. Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde bütçeyi Meclise Cumhurbaşkanı’nın sunacağı bilgisini veren Ağbal, “Maliye Bakanlığı yine bütçe çalışmalarının koordinasyonunu yapan, bunları yürüten bakanlık olarak devam edecek. Maliye Bakanlığı bütçe hazırlık evresiyle ilgili bütün çalışmalarını bugün yapıyor ve Başbakanlığa sunuyor, yeni sistemde de Maliye Bakanlığı bütün hazırlıklarını yapacak ve Cumhurbaşkanlığına sunacak. Onun için bütçedeki yenilik arz eden husus, Başbakanlık veya Bakanlar Kurulunun yerine Cumhurbaşkanlığının gelmiş olması." dedi.


 - ÖTV indirimi kapsamındaki beyaz eşya satışları yüzde 42 arttı

Beyaz eşya için getirilen ÖTV, mobilya için ise getirilen KDV teşvikinin süresinin uzayıp uzamayacağı sorusu üzerine de Ağbal, Bakanlar Kurulu kararıyla 30 Nisan’a kadar beyaz eşyada ÖTV’yi kaldırdıklarını, mobilyada ise yüzde 18 olan KDV’yi yüzde 8’e indirdiklerini hatırlattı. Ağbal, şöyle devam etti:


"Yapmış olduğumuz indirim gerçekten piyasada bir hareketlenme meydana getirdi. Bugün arkadaşlar bana kapsamı çok daha geniş bir beyaz eşya istatistiği getirdiler. Son 1 yılda, yani Şubat’tan Şubat’a ÖTV indirimini kapsayan ürünler itibarıyla toplam satışlarda yüzde 42 artış var. Çamaşır makinesi satışlarında yüzde 35 artış olmuş, bulaşık makinesinde yüzde 44,5’e kadar gitmiş, toplamda da yüzde 42,1. Bu neyi gösteriyor? Demek ki yapmış olduğumuz indirim etkisini gösteriyor, vatandaş bu ürünlere olan talebini artırıyor.”


 - "Süre uzatımı konusunda şu an itibarıyla verilmiş bir kararımız yok"

Sürenin uzayıp uzamayacağına ilişkin de Ağbal, bunun, Hükümet olarak verilecek bir karar olduğunu bildirdi.


Ağbal, gelen rakamları takip ettiklerini belirterek, şöyle konuştu:


"Gelen rakamlar olumlu sonuçlar gösteriyor, bundan da memnuniyet duyuyoruz. Ama uzatma kararını vermek konusunda şu an itibarıyla verilmiş bir kararımız yok. Nisan ayının sonuna doğru rakamlara bakacağız. Piyasada canlanma noktasında belli bir noktaya gelmişsek, uzatmaya gerek yok. Ancak ekonomide canlanmaya destek olma noktasında hala bir ihtiyaç varsa o zaman da uzatabiliriz."


Diğer sektörlerden de vergi indirim talebi olduğunun hatırlatılması üzerine Ağbal, "Şu ana kadar konut sektöründe önemli vergi indirimleri yaptık, beyaz eşyada yaptık ve mobilya sektöründe yaptık. Şu anda üzerinde çalıştığımız herhangi bir başka vergi indirimi çalışması yok.” ifadesini kullandı.


 - Beyanname verme süreleri uzadı

Mart ayında verilmesi gereken beyannamelerin süresinin uzatıldığı müjdesini de veren Ağbal, bu yönde gelen talepler üzerine yapılan değerlendirme sonucunda beyanname verme sürelerini uzattıklarını söyledi.


Bakan Ağbal, söz konusu süre uzatımının mükellefleri de muhasebecileri de rahatlatacağını belirterek, "Bu ayın 23’ünde muhtasar beyanname verilmesi gerekiyordu. Bu süreyi 27 Mart’a uzattık. Yine 24 Mart itibarıyla KDV beyannamesi verilmesi gerekiyordu. Bunu da yine 27 Mart’a uzattık. Yıllık gelir vergisi beyannamesi de normalde 27 Mart tarihinde verilmesi gerekiyordu. Bunun da verilme süresini ay sonuna, yani 31 Mart tarihine uzattık. Ama yanlış anlaşılmasın, beyanname verme sürelerini uzattık, ödeme sürelerinde bir değişiklik yok.” ifadelerini kullandı.


 - “Vatandaşlarımız beyanname verme sürelerini kaçırmasınlar”

Şubat ayında basit usulde defter tutan yaklaşık 750 bin mükellefin beyannamelerini verdiğini anımsatan Ağbal, mart ayında da 1 milyon 870 bin mükellefin beyanname vereceğini söyledi.


Ağbal, bu ay, ticaret erbabının, zirai kazançlarla uğraşanların, serbest meslek kazancı elde edenlerin, beyannamelerini vereceğini ifade ederek, şunları kaydetti:


"Özellikle dikkat çekmek istediğim husus, kira geliri elde edenler. Yani sahip olduğu evi kiraya verenler, sahip olduğu iş yerini kiraya verenler. Yaklaşık 1 milyon 450 bin vatandaşımızın bu şekilde kiraya verdiği gayrimenkul var. Özellikle konutu olan, yani stopaj suretiyle vergi ödenmeyen, konutu olan bir kişi bu evini kiraya verirse, elde ettiği gelir 3 bin 800 lirayı aşıyorsa yıllık olarak, o takdirde beyanname vermesi gerekiyor. Dolayısıyla beyanname verirse 3 bin 800 liralık kısmı zaten vergiden istisna. Ama eğer beyanname verilmez ise bu takdirde bu istisna hakkından mahrum kalacak. Onun için kira geliri elde eden bütün vatandaşlarıma çağrıda bulunuyorum, 2016 yılında 3 bin 800 lirayı aşan bir kira geliri elde etmişlerse beyannamelerini versinler. Dün itibarıyla yaklaşık 930 bin mükellefimiz Hazır Beyan Sistemi dediğimiz, tamamen internet ortamında üretilmiş beyannameleri kullanarak beyannamesini verdi. Yani yaklaşık 500 bin mükellefimiz henüz daha beyannamesini vermemiş. Dolayısıyla, buradan vatandaşlarımıza çağrıda bulunuyorum, beyanname verme sürelerini kaçırmasınlar.”


- Vergi dairesiz vergi hizmeti…

Günümüzde, vergi beyannamelerinin yüzde 99,5’lik kısmının internet ortamında alındığı bilgisini veren Ağbal, vergi dairelerinin artık vatandaşın gidip gündelik işlerini yaptığı bir yer olmaktan çıktığını, daha fazla analiz yapan, daha fazla vatandaşın talebini karşılayan yerlere dönüştüğünü ifade etti. Bakan Ağbal, "Biz şunu söylüyoruz: Vergi Dairesi fiziken olmadan bütün vergi işlemlerini elektronik ortamda yapalım. Vergi dairesiz vergi hizmeti…" dedi.


- Moody’s’in değerlendirmesi aceleci ve yönlendirmeye dönük

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye’ye yönelik kararlarını da değerlendiren Ağbal, "Moody’s’in özellikle 16 Nisan referandum sürecine gidilen bu süreçte hiç beklenmedik bir şekilde açıklama yapmış olması zaten bence çok doğru değil. Uluslararası derecelendirme kuruluşlarının açıklama yaparken kendi kredibilitelerini aşağı çekecek, spekülasyon oluşturacak açıklamalardan kaçınmaları lazım. Onun için Moody’s’in yaptığı bu değerlendirmeyi hem zamanlaması itibarıyla hem de seçilen, dikkat çekilmek üzere seçilen konular itibarıyla aceleci ve bir noktada da sanki yönlendirmeye dönük bir rapor olarak görüyorum.”değerlendirmesinde bulundu. 


- Büyüme oranları daha da yukarıya çıkacak

Bakan Ağbal, 16 Nisan’da yapılacak referandum sonrasında Türkiye ekonomisindeki toparlanmanın daha da yukarıya gideceğini söyledi. Büyümede, istihdamda, ihracatta yukarı yönlü bir gelişmenin görüleceğini aktaran Ağbal, 2017’nin ilk çeyrek büyüme rakamlarının, 2016’nın son çeyreğinden daha iyi olacağını kaydetti.


Ağbal, referandumundan sonraki çeyreklerdeki büyüme oranlarının da önceki dönemlerden daha yukarıda olacağını sözlerine ekledi. 


AA


Haber Akşam'da şu şekilde yer aldı


Maliye Bakanı Ağbal, çok sayıda talep ve şikayetin geldiği KDV Kanunu’nun baştan sona gözden geçirileceğini söyledi. Gazeteniz AKŞAM’a KDV Kanunu’nda yapılması düşünülen düzenlemeler hakkında bilgi veren Bakan Ağbal, “KDV mükellefi, KDV’ye konu mal ve hizmet teslimleri, vergi oranları, istisnalar, verginin ödenme zamanı, ihracatta vergi iadesi, indirimli orana tabi işlemler. Bütün bu alanları gözden geçireceğiz” dedi. 


KAYIT DIŞILIĞI TETİKLİYOR 

Bunların yanı sıra KDV’nin kayıt dışılığı tetiklediğini de kaydeden Ağbal, “Burada diyoruz ki ‘Bu sistemde mevcut haliyle sürdürülebilir değil’. Bu KDV Kanunu gerekten özellikle içeride yatırımı, üretimi ve kayıtlı istihdamı teşvik edecek bir yapıya kavuşturmak zorundayız. Yoksa bu sistem ithalatı teşvik ediyor, içeride üretimi caydırıyor. Bu açıdan da sistem sıkıntılı” diye konuştu. 3 aylık bir çalışma periyodu öngördüklerini ifade eden Ağbal, sivil toplum ve özel sektör kuruluşlarınıntaleplerini alacaklarını ifade etti.


3 AYLIK BİR ÇALIŞMA 

Ağbal, şunları söyledi: “Ben nereye gitsem sürekli ‘Yüzde 18 oranı 8’e düşürün, 8'lik oranı da 1’e düşürün’ diyorlar. 1 yıl sonra gidiyorum ‘Pişman olduk’ diyorlar. Örneğin; ‘Ette KDV oranını toptan aşamada yüzde 1’e düşürün’ dediler. Toptancı şikayetçi. ‘Yüzde 1’e düşürdük ama et üretiminde kullandığımız malların KDV’si yüzde 18. O KDV yükü üzerimize kalıyor. Satıştan yüzde 1 tahsil ediyorum, alışlarım yüzde 18. Siz de devlet olarak bu iadeyi bana geç veriyorsunuz’ diyorlar. Kasaplar da tersini söylüyor, ‘Siz KDV oranını toptanda 1 yaptınız, perakende de 8. Bu bize sıkıntı getiriyor’ diyorlar. Normalde ödenecek KDV çıkması lazım. Aldığını cebinde kendi parası sayıyor.” 


'Sıfır ÖTV' devam etmeyecek 

Beyaz eşyada yapılan ÖTV’nin sıfırlanması hakkında düzenlemeyi de değerlendiren Ağbal, “Son derece olumlu yansımalar alıyorum. Gerçekten piyasada bir canlılık var. Beyaz eşya dükkanlarında satışlarda artış gözüküyor. Mobilya da öyle. İnsanlar gelip alıyor. Biz kampanyalar yapıyoruz. Moralimiz düzeldi’. 30 Nisan’da bitiyor, uzatacak mısın?’ diyorlar. Uzamayacak” ifadesini kullandı. 


Artık 5 günde ödüyoruz

En fazla gelen talep ve şikayetler de sorulan Ağbal, şunları kaydetti: “En bariz talep ‘Vergi oranlarını düşürün’. En fazla şikayet de ‘İadelerimizi geç alıyoruz. KDV yükü üzerimizde çok kalıyor’. 5 günde ödüyoruz artık. Bunlar eski şikayetler. İnşaat sektöründe normalde aynı yıl içerisinde KDV’sini alamıyordu. Ben onu şimdi aya çektim. Tek tek karşılaşılan sorunları çözdüm ama diyelim bir bina yapacaksınız ve televizyon yayını yapacaksınız. Yani 100 liraya inşa ettiğiniz binanın 18 lira KDV’si üzerinizde bekliyor. Bunu müşteriye mal, hizmet teslimi yaptıktan sonra devletten geri alıyorsun. Kritik konulardan bir tanesi yatırımlarda KDV yükünü bekletmeden ödemek. Burada bekleme süresi işletmelerin yatırım maliyetlerini yukarı çektiği için fizibiliteyi bozuyor.” 


Sistem kimseyi memnun  etmiyor

Vergi indiriminin kimseyi memnun etmediğini söyleyen Ağbal, “’Her şeyi 18 yapın olsun bitsin’ diyeceksiniz. Bu sefer de 18 kayıt dışılığı teşvik ediyor. KDV Kanunu kalsın, kaldırmak en son ihtimal ama kritik olan şey bu sistem bu halde kimseyi memnun etmiyor” dedi. 


Akşam