17 / 05 / 2024

Vatandaş konut kredisine öncelik tanıyor!

Vatandaş konut kredisine öncelik tanıyor!

Posta Gazetesi yazarı M.Rauf Ateş, "Vatandaş önce hangi kredisini ödüyor?" başlıklı yazı kaleme aldı



Bir CHP milletvekili sormuş, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da yanıt vermiş. Babacan'ın yanıtında, Türkiye'de konut kredilerinde batağa düşen vatandaşın sayısının ne kadar olduğu, 2004 yılından bu yana yıl yıl yer alıyor. Başlangıç olarak 2004 alınması anlamlı... Çünkü, Türkiye'de konut kredileri kriz sonrasında, bu yılda canlanmaya başladı ve 2008'e kadar da iyi performans gösterdi. Ondan öncesinde anlamlı rakamlardan söz etmek mümkün değil. Babacan'ın rakamları şunu ortaya koyuyor: 2004 yılında konut kredisi kullanıcı sayısı 113 bin 12 adede ulaşmış. Buna karşılık 823 kişi takibe düşmüş. Oran sadece yüzde 0.7'de kalmış. 2009 yılının Kasım ayında konut kredisi kullanan sayısı 907 bin 748'e, takibe düşenler ise 18 bin 124'e ulaşmış. Takibe düşme oranı hafif artışla 1.9'a çıkmış... Kriz sonrası için aslında çok büyük rakam değil.

İlk ödenmeyen KOBİ kredisi mi?

Babacan'ın paylaştığı konut kredisiyle ilgili rakamları ve ortaya çıkan oranları görünce, birkaç ay önce konuştuğum bir banka genel müdürünün değerlendirmesi aklıma geldi. Özetle şunu söylemişti: “Türk tüketicisi, kredi borcunu öderken ya da ödemezken, kendine göre bir sıralama yapar. En son aşamasına kadar, kendini zorlayıp mutlaka konut borcunu öder. Onu otomobil kredisi izler. Ne olursa olsun evimi ve otomobilimi kaybetmeyeyim düşüncesindedir. Ardından ihtiyaç kredisini öder. Sonra kredi kartı gelir. Eğer KOBİ sahibiyse, öncelikte en alta kredisini koyar.”

Konutta sonuna kadar

Bu değerlendirmeyi şöyle de ortaya koymak mümkün... Ödeme güçlüğü içine giren müşteri, önce KOBİ kredisini ödememe yoluna gider, ardından ihtiyaç kredisini aksatır. Kötü gidiş devam ederse, otomobil kredisini ödememe yoluna gider. Konut kredisini ise eşinden dostundan borç alıp, eşinin altınlarını satıp ödemeye bakar. Zaten BDDK'nın Eylül 2009 verileri de buna benzer bir tablo ortaya koyuyor. Kredi kartında ve taşıtta takip oranı yüzde 10.3'e ulaşmış. İhtiyaçta bu oran yüzde 4.3, KOBİ'de ise yüzde 7.6'yı bulmuş.
Posta/M.Rauf  Ateş


Geri Dön