Vatandaş palamuttan sonra hamsi ve lüfere de doyacak!
Yeni balık avı sezonunda palamut bolluğunda geçen seneye göre 10 kata varan artış yaşandı. Lüfer ve hamside de bu ayın sonundan itibaren bereket bekleniyor.
Sektör temsilcileri, 1 Eylül'de başlayan ve yaklaşık 40 günün geride kaldığı balık avı sezonuna yönelik değerlendirmelerde bulundu.
İstanbul Su Ürünleri Hali Komisyoncuları Derneği (İSKOMDER) Başkanı Metin Akçay, bu dönemde çok yoğun bir palamutla karşı karşıya kaldıklarını belirterek, geçen seneye göre 10 kata varan artış yaşandığını kaydetti.
Palamudun bir göç balığı olduğunu kaydeden Akçay, avlanan balıkların yüzde 80'i göç balığı olduğunu belirtti. Akçay "Palamut da bunlardan bir tanesi. Palamut normalde Karadeniz'den başlar, Akdeniz'e açılır ve okyanuslara kadar gider" dedi. Palamutun her yıl aynı şekilde geri de dönmediğini ifade eden Akçay, "Bu yıl dönüş dönemine denk geldiğini düşünüyoruz" diye konuştu.
Akçay, şu anda palamut fiyatlarının geçen sene ile hemen hemen aynı olduğunu belirterek, "1-1,2 kilogram gelen palamutlar 40-50 Türk Lirası, 500-600 gram gelenler ise 20-30 Türk Lirası arasında satılıyor. Giderlerimiz artmasına rağmen geçen yıl ile aynı fiyatlar var. Kırmızı eti ve tavuk etini düşündüğümüzde balık çok uygun kalıyor." dedi. İşte Akçay'ın tüketicilere verdiği önemli tavsiyeler...
"HAMSİ VE LÜFERDE DE BOLLUK BEKLİYORUZ"
Metin Akçay, şu anda en fazla palamut çıktığını, Marmara Denizi'nde yoğun ve bol hamsi bulunduğunu fakat henüz istenilen büyüklüğe gelmediğini söyledi.
Lüfer balığının ekim sonu gibi çıkmasını beklediklerini kaydeden Akçay, Lüferin 15-20 gün vaktinin olduğunu hamsinin de hemen hemen o civarda olacağını belirtti. Akçay "Bu ay sonu ve kasım gibi palamuttaki gibi hamsi ve lüferde de bolluk bekliyoruz. Bollukla birlikte bu iki balıkta da fiyatlar geriye gelecektir" diye kaydetti.
"DESTEKLERİN ARTMASINI BEKLİYORUZ"
İSKOMDER Başkanı Akçay, balıkçıların giderlerinin çok yükseldiğini, özellikle akaryakıt masraflarının önemli bir gider kalemini oluşturduğuna dikkat çekerek, "Günlük 100 bin lira harcayan tekneler var. Aynı şekilde işçi giderleri ve ağ fiyatları da arttı. Mazot fiyatlarında destek oranı şu anda düşük kalıyor. Bunun artırılması halkımızın da uygun rakamlı balık yemesini sağlar" diye konuştu.
Gelecek senede denizlerde bol mahsul olması için belirlenen boydan kısa balıkların tutulmaması çağrısını yapan Akçay, özellikle sezon dışında kaçak avcılıkla mücadele etmenin çok önemli olduğunu söyledi.
"KIŞIN TÜKETMEK İÇİN DOLABA PALAMUT KOYUN"
İstanbul Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği (İSTBİRLİK) Başkanı Erdoğan Kartal da balıkçıların bu sene palamuttan yana işlerinin yolunda gittiğini söyledi.
"'Şu anda palamutta geçen yıla göre 10 kata varan bolluk yaşanıyor' denilmesi bile eksik kalır. Yer yer 10 katı aşan bir bereket var" diyen Kartal, palamutta bu şekilde ekim sonuna kadar bolluk beklediklerini ifade etti.
Kartal, "Hamsi şu anda istediğimiz boyda değil. Büyümesini bekliyoruz ancak büyümeyebilir de... Havaların soğumasıyla diğer balık türlerinde hareketlilik yaşanacaktır." diye konuştu.
Palamudun fiyat açısından da avantajlı olduğunu belirten Kartal, "Ekonomik şartlara göre palamudun fiyatı uygun. Tüketicilere palamut alıp dolaplarının dondurucu kısmında saklamalarını ve kışın tüketmelerini öneriyorum. Çünkü palamut dolapta 2-3 ay beklemeye uygun bir balık türü" diye açıkladı.
Carrefoursa'da ayçiçek yağı ve kımızı ete yüzde 20'ye varan indirim! 9 ekim 2022 fiyat listesi
Hakmar'da yüzde 39'a varan çılgın indirim! Hakmar aktüel kataloğu 11 Ekim 2022 fiyat listesi