03 / 07 / 2024

Vatandaş yeni imar barışını bekliyor: 'Kontrollü imar barışı olmalı!'

Vatandaş yeni imar barışını bekliyor: 'Kontrollü imar barışı olmalı!'

İnşaat mühendislerinin tepkiyle karşıladığı yeni imar barışı, vatandaşlar tarafından beklenmeye başladı. Peki vatandaş neden imar affı istiyor? İşte ayrıntılar...



6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından çoğu binanın yıkılmasının sebebi olduğu ileri sürülen imar affı, yeniden gündemde. Geçtiğimiz gün Meclis'e taşınan imar barışı, sektörde tepkiyle karşılandı. 

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu tarafından Meclis gündemine gelen imar affı ile ilgili açıklama yapıldı ve "6 Şubat 2023 depremlerinin gerçekleri ortadayken yeni bir imar affı söz konusu bile olamaz" denildi. 

Şehir Plancısı (Phd), Dr. Buğra Gökce de YRP Genel Başkan Yardımcısı Doğan Bekin tarafından İmar Barışı yasası ile ilgili yeni bir teklifin TBMM'ye sunulduğuna dikkat çekerek, bunun kabul edilemez olduğunu dile getirdi. 

Sakarya Yenihaber'den Şevval Şükrüoğlu ve Ebru Bulut'un haberine göre; sektörden imar affına gelen tepkilere karşın vatandaşlar, imar affına olumlu bakıyor. 

Vatandaş yeni imar barışını bekliyor: Kontrollü imar barışı olmalı!

KONTROLLÜ İMAR BARIŞI YAPILMALI 

Vatandaşlar, imar affının kaçak yapılar için önem arz ettiğine dikkat çekerek,  köylerin bir an önce yapı kayıt belgesi çıkmak zorunda olduklarını dile getirdi. 

İmar barışının kontrollü olması gerektiğinin altını çizen  bir vatandaş, "Böylece tüm yüksek riskli kayıtsız binalar tespit edilip gereği yapılmalıdır. Yerinde bir karar olmuş devlet her zaman vatandaşının yanındadır. Devlet halkı için vardır. Çözüme ilişkin katkısı olan herkesi tebrik ediyorum" ifadelerini kullandı. 

Vatandaş yeni imar barışını bekliyor: Kontrollü imar barışı olmalı!

İMAR BARIŞI NEDEN OLMALI? 

Faruk Kurtoğlu da konuya ilişkin "İmar affı tabi ki olmalı, olması gerek. Tek katlı binalar için yapılmalı. 2-3 katlı olanlara değil ancak tek katlı olanlara olmalı. Ortada bir sürü kiracı mevcut. Ev yapamıyorlar. İmar almaya kalktığı zaman dünyanın parası talep ediliyor" diye konuştu ve bu nedenle imar affının şart olduğunu belirtti. 

Hayrettin Kaya ise Kaynarca oturduğunun altını çizerek, "Bizim yapılarımızda imar yok. Veriliyorsa herkese verilmeli. Yalnızca şehirlere değil köylere de verilmeli" diye konuştu. 

Nazmi Yılmaz isimli bir başka vatandaş ise, "İmar affı neden yapılmalı? Herkes kendi başına binasını yaparsa bunu yanlış bir durum. Planlı, projeli inşa edilen binalarda, mühendis kontrolü altında yapılan binalarda sağlamlık bakımından deprem açısından oldukça önemli bir şey. Binaları görüyorsunuz hep çöküyor. Belediyeler kendilerine rant sağlayabilmek amacıyla imar açıyor. Bu devlete ve beldelere yarayan bir iş olması sebebiyle belediyeler de bunlardan nemalanıyorlar. Ancak depremde zararını halk ödüyor. O yüzden imar getirilmeli, planlı, projeli işler yapılmalı"ifadelerini kullandı. 

Her dediği tek tek çıkan İslam Memiş'ten gram altın için yeni rota: O gün ucuz olacak!

Elektriğe yüzde 70 zam! Faturaları uçuracak dev zammın tarihi de açıklandı!

Tek evi olan tapu sahiplerine para iadesi müjdesi!


Geri Dön