Ekonomi

Vatandaşa bir indirim müjdesi de yerel marketlerden geldi! Hangi ürünlere zam yapılmayacak? Hemen bakın!

Ocak ayı ile birlikte fiyatları sabitleyen ya da birçok üründe indirim kampanyaları düzenleyen dev zincir marketlerin ardından yerel marketlerden de ‘zam yapmama’ kararı geldi! Peki yerel marketler hangi ürünlerde zam yapmama kararı aldı?

Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un dev zincir marketlerin patronları ile görüşmesinin akabinde Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin de, ”fiyat sabitleme ve indirim" çağrısı perakende sektörünü harekete geçirdi.

Dev zincir marketlerin ocak ayı için duyurduğu kampanyaların ardından bir açıklama da yerel marketlerden geldi.

Kampanya ile ilgili duyuru yapan Türkiye Perakendeciler Federasyonu, indirimlerin haricinde, birçok farklı üründe zam yapmama kararı aldıklarını bildirdi.

Federasyon açıklamasında, “İçinde bulunduğumuz ekonomik koşullar ve böyle bir rekabet ortamında bizlerin fiyat artırma gibi bir lüksü olamaz” ifadeleri yer aldı.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Türkiye Perakendeciler Federasyonu, gıda, dayanıklı tüketim grubu, temizlik ürünleri ile mutfak araç ve gereçlerinde zam yapmama kararı aldıklarını açıkladı.

İndirim marketlerde mağaza başına minimum 600-700 kalem ürün varken kendilerinin en küçük market mağazalarında bile minimum 5 bin kalem ürünün yer aldığı vurgulanan açıklamada, “Her üründen bir değil, birçok markanın üretimini mağazalarımızda bulabilmek mümkün. Meyve-sebzenin birkaç çeşidi, süt ve süt ürünlerinin, bakliyatın ve diğer 5 bini aşkın ürünü vatandaşlarımız fiyat ve marka karşılaştırmalı alabiliyor” ifadeleri kullanıldı.

ÜRETİCİLERE DE ÇAĞRI

Federasyon tarafından yapılan açıklamada, yerel zincirlerde fiyata paralel kalite uygulaması ve gramaja göre fiyat uygulamasının yapılmadığı belirtilerek, "Şu anki mevcut halde, biz yerel zincirler de sürekli yapmış olduğumuz indirimlerin haricinde başta gıda, dayanıklı tüketim grubu ürünleri, temizlik ürünleri ile mutfak araç ve gereçlerinde zam yapmama kararı aldık. Ürüne zam yapan, market gibi gösteriliyor, fakat biz vatandaşlarımızla karşı karşıya kalmak istemiyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada ayrıca, kendilerinin, tüketiciye ürünü en son sunan işletmeler ve zincirin son halkası oldukları vurgulanarak, "Bu yüzden tüketici fiyatı bizde görüyor, bizi zamlı sattığımızı sanıyor” denildi.

TPF açıklamasında, enflasyonun düşüşüne katkı sağlamak amaçlanıyorsa, zincirin her halkasının elini taşın altına koyması gerektiği vurgulanarak, “ÜFE-TÜFE arasındaki farka baktığımız zaman üreticilere bir çağrıda bulunmak istiyoruz. O yüzden lütfen, marketleri zor durumda bir süre bırakmayınız. Eğer mümkünse, bizlere zamlı ürün ve liste göndermeyiniz. 81 ildeki tüm yerellerin ricasıdır ve ancak bu şekilde enflasyonun düşüşüne bir katkı sunabiliriz” ifadeleri yer aldı.