Ekonomi

Vatandaşın banka borçlarına yapılandırma çağrısı!

Tüketicilerin ve şirketlerin bankalara borçları son bir yılda 1'er trilyon lira arttı. Tüketicilerin kredi kartı borçlarına çeviremez hale geldiği belirtilirken bu alanda da bir yapılandırma yapılması çağrısı geldi.Bu borcun 66

Geçen yıl hane halkı ve şirketler bankalara yaklaşık 2,8 trilyon lira borçlandı. Bu borcun 66.6 milyar liralık kısmı ise ödenemedi.

Son bir yılda vatandaşların da şirketlerin de bankalara olan borcu 1'er trilyon lirayı aştı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından açıklanan Aralık 2022 verilerine göre bankalara olan toplam borç (bireysel ve ticari) 2021'deki 1 trilyon 788 milyar lira seviyesinden 2022'de 2 trilyon 751 milyar liraya çıktı. Yayınlanan resmi verilere göre tüketici kredileri yaklaşık 1 trilyon 85 milyar liraya ulaşırken bunun 674,8 milyar lirasını ihtiyaç kredileri oluşturdu. Kredi kartları borçları ise 452,5 milyar liraya ulaştı. Böylece vatandaşın bankalara toplam borcu 1 trilyon 537 milyar lira oldu.

TÜKETİCİNİN BORÇ STOKU 1,6 TRİLYON TL

DW Türkçe'ye konuşan Tüketici Birliği Federasyonu Başkanı Avukat Mehmet Bülent Deniz, yüksek enflasyon ve özellikle gıda, iletişim, ulaşım, enerji gibi zorunlu giderlerde yaşanan anormal fiyat artışlarının, tüketiciyi borçlanma araçlarını kullanmak zorunda bıraktığını belirtti.Tüketicinin borç stokunun yaklaşık 1,6 trilyon seviyesinde olmasının toplumsal bir sorun olduğunu kaydeden Deniz, milyonlarca tüketicinin finansal takibe düşmesinin kaçınılmaz olduğunu kaydetti.

BANKA BORÇLARINA YAPILANDIRMA ÇAĞRISI

Kredi kartı borcunun asgari tutarını ödeyerek veya yeniden yapılandırarak günü kurtarmaya çalışan büyük bir kitle olduğunu dile getiren Deniz, Federasyon olarak yaptıkları kamuoyu araştırmasına göre tüketicilerin yüzde 33'ünün kredi kart hesap özetinin tamamını ödeyemediğini, 36 milyon kredi kartının limitinin dönem bitmeden tükendiğini, sağlık, kasap, manav, bakkal, market ve hatta semt pazarlarındaki alışverişlerin dahi kredi kartı ile yapıldığını ifade etti. Deniz, verilerin tüketicinin borcunun çevrilebilir olma sınırını geçtiğini gösterdiğini vurgulayarak 90 günlük takip süresinin 2023 Aralık dönemine kadar 180 gün olarak uygulanması ve tüketicinin borç stokunun eritilmesi için de borçlarına yapılandırma imkânı getirilmesi çağrısında bulundu.

ASIL TEHLİKE ŞİRKETLERDE

Taksitli ticari krediler ve bekleyen borç toplamda 1 trilyon 214 milyar lirayı buldu. 2021'deki 801 milyar 161 milyon lira seviyesinde olan bu rakam da yaklaşık 413 milyar lira arttı. İktisatçı Prof. Dr. Mehmet Şişman asıl tehlikenin şirket borçlanmaları tarafında olduğu kaydetti. DW Türkçe'ye konuşan Şişman, ticari kredilerdeki artışın enflasyonun üzerinde olduğuna işaret ederek, taksitli ticari kredilerde taşıt geçen yıla göre yüzde 202 arttığını, konut kredilerinin yüzde 109, takipteki kredi kartlarının ise yüzde 67 arttığını belirtti.