Vatandaşın bireysel borçları son bir yılda iki katına çıktı!
Fahiş fiyatlar ve yüksek enflasyon nedeniyle zor durumda kalan vatandaş çareyi borçlanmakta aradı. Son bir yıl içerisinde nakit avans, taksitli kredi kartı ve ihtiyaç kredisindeki toplam bakiye yüzde 84 oranında 925,4 milyar lira arttı.Tüketici kredileri ve kredi kartı borçlarından oluşan toplam bireysel borç bakiyesi, 1 Ocak-2 Mayıs tarihleri arasındaki dönemde yüzde 32,5 oranında artış göstererek 2 trilyon 28 milyar liraya çıktı
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, bireysel borçlar son 4 aylık dönemde 2 trilyon 28 milyar liraya yükseldi. Tüketici kredileri ve kredi kartı borçlarından oluşan toplam bireysel borç bakiyesi, 1 Ocak-2 Mayıs tarihleri arasındaki dönemde yüzde 32,5 oranında artış göstererek 2 trilyon 28 milyar liraya çıktı. Bireysel borçlanmadaki hızlı artış nakit avans, taksitli kredi kartı ve ihtiyaç kredisi kalemlerinden oluştu.
Dunya.com’dan Naki Bakır’ın değerlendirmesine göre toplam bireysel borç bakiyesinde, 4 aylık dönemdeki net 498 milyar liralık artışın 178,5 milyar liralık kısmı, yurttaşların dayanıklı tüketim malı alımlarına yönelmesi ve birikmiş kredi kartı borçlarını ya da diğer nakit borçları için aldığı ihtiyaç kredilerinden oluştu.
427,1 milyar lira olan konut kredilerinde ise yılbaşından bu yana net artış 66,9 milyar lira ile düşük düzeyde kaldı. 78,5 milyar liralık taşıt kredileri ise bu dönemde net 28,9 milyar lira artış yaşadı.
KART BORÇLARINDA HIZLI ARTIŞ
Kredi kartı borçlarında ise hızlı bir artış seyri var. Yılbaşından 12 Mayıs’a kadar olan dönemde bu borçlar yüzde 50,1 oranında net 223,7 milyar lira büyüyerek 670,3 milyar liraya yükseldi.
Artan miktarın 142,6 milyar liralık bölümü taksitli kredi kartı borçlarından oluştu. Peşin yapılan kart borçlarının tutarı da bu dönemde 81 milyar liralık net artış gösterdi.
BİREYSEL BORÇLAR 925 MİLYARA ÇIKTI
Toplam bireysel borç bakiyesi 12 Mayıs itibarıyla son bir yılda yüzde 83,9 oranında net 925,4 milyar lira artış gösterdi. Bu artışın net 504,1 milyarı tüketici kredilerinden, 421,3 milyarı bireysel kredi kartlarından oluştu. Tüketici kredileri içinde en çok artış 343,9 milyar lira ile ihtiyaç kredileri oldu. Konut kredilerinde yıllık artış oranı ise yüzde 31’de kalırken reel bazda düşüş yaşandı. Bu kredilerin hacmi son bir yılda net 101 milyar lira arttı.
Toplam bireysel borçların son bir yılda ikiye katlandı. Kredi pastası toplamında en büyük payı olan ticari ve diğer kredilerdeki büyüme yüzde 46,8’de kaldı. Bankacılık sektörünün her 100 liralık kredi alacağının 22,4 TL ile yaklaşık dörtte biri, tüketimin fonlanması şeklinde yurttaşlara verilen borçlardan oluştu.