27 / 04 / 2024

Vatandaşın ev alma umudu dip seviyede!

Vatandaşın ev alma umudu dip seviyede!

Tüketici Güven Endeksi verilerine göre vatandaşın ev ve araba alma umudu dip seviyede. Otomobil alma beklentisi ise konuttan sonra en düşük ikinci değeri aldı.



Tüketici Güven Endeksi, kasım ayında yüzde 2,7 yükselerek 75,5’e çıktı. Ölçümde dikkate alınan alt endekslerden konut satın alma beklentisi dip seviyi gördü. Otomobil alma beklentisi ise konuttan sonra en düşük ikinci değeri aldı.

Konuyu köşesine taşıyan Dünya Gazetesi yazarı Naki Bakır çarpıcı detayları paylaştı...

Ekonomideki gidişatla karşılıklı etkileşim içinde olan psikolojik faktörlerden ‘tüketici güveni’, dip seviyeyi gördüğü ağustos ayından sonra son üç aydır yavaş da olsa yükselişine devam ederken tüketicilerin konut ve otomobil satın alma umudu ise dip seviyelerde kalmaya devam ettiğine dikkati çeken Naki Bakır söz konusu konuyu "Ev, otomobil alma umudu diplerde" başlığı altında değerlendirdi. İşte Naki Bakır'ın konuya ilişkin yazısı....

Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası iş birliği ile sürdürülen aylık Tüketici Eğilim Anketinden hesaplanan Tüketici Güven Endeksinin kasım ayı sonuçları belli oldu. Buna göre, ağustosta 68’e kadar düştükten sonra eylül ayında önceki aya göre yüzde 5,1 artarak 71,5’e, ekim ayında da yüzde 4,4 yükselerek 74,6’ya çıkan Tüketici Güven Endeksi, kasım ayında da yüzde 2,7 artarak 75,5’e yükseldi.

Endeks, son 3 aydaki artışına rağmen, 76,6 düzeyinde bulunduğu bir yıl önceki değerinin ise yüzde 1,6 altında kaldı. Tüketici Eğilim Anketi verilerine göre hesaplanan Tüketici Güven Endeksi, seçim ayı mayısta 91,1’le son 5 senenin zirvesine çıktıktan sonra, haziran ve temmuzda ise yaşanan kur şokunun da etkisiyle sert biçimde düşüşe geçmiş, bu eğilim dövizdeki yükseliş hız kesse de ağustosta da yükselerek devam etmiş ve endeks 68’e kadar inmişti.

Tüketicilerin, genel ekonomik gidişat ve kendi mali durumlarına dair beklenti ve değerlendirmeleri ile harcama ve tasarruf eğilimlerini ölçen ve dünyada ekonomideki gelişmeleri yakından takip etmek için kullanılan öncü bir gösterge olan tüketici güven endeksinin 100’den büyük olması tüketici güveninde iyimser, 100’den küçük olması kötümser durumu yansıtıyor. Son 3 aydır artışa rağmen endeksin yer aldığı bu düzey, tüketici güvenin hala en kötümser bölgede olduğunu ifade ediyor.

Vatandaşın ev alma umudu dip seviyede!

EN DÜŞÜK BEKLENTİ EV ALMAKTA

Tüketici güven endeksini oluşturan değerlendirme ve beklentilerle ilgili alt endekslerin çoğu, kasım ayında önceki aya göre artış kaydederken, yine çoğu 1 sene önceki düzeyinin altında kaldı. Alt endeksler içinde en düşük değer, ev alabilme beklentisine ait. Hanelerin gelecek 12 ayda konut inşa ettirme veya konut satın alabilme ihtimalini gösteren endeksin ekim ayında 7,7 olan değeri, kasımda 8,4’e ulaştı. Buna rağmen endeks, 1 sene önceki değerinin ise yüzde 21,7 altında kaldı.

Baz değerin 100 olduğu dikkate alınınca konut alma umuduna dair alt endeksin değeri, ‘umutsuz’ durumu ifade ediyor. Son dönemde kredi kullandırımlarında kısıtlama, faizlerde aşırı yükselme ve konut fiyatlarının ulaştığı aşırı yüksek düzeyleri korumasının bu durumda etkisi olduğu düşünülüyor. Konut tamirine para harcama ihtimaline ilişkin alt endeks de ekimdeki 27 düzeyinden kasımda 29,8’e çıkmakla birlikte düşük düzeyde kalmaya devam etti.

Vatandaşın ev alma umudu dip seviyede!

OTOMOBİL UMUDUDA DÜŞÜK

Gelecek 12 ayda otomobil alma beklentisini yansıtan endeksin değeri kasımda yüzde 19,3 artışla 15,5’e yükseldi. Otomobil endeksinin ekim ayı değeri bir yıl önceki düzeyinin de yüzde 11,3 üzerine çıktı. Ancak otomobil alma umudunu gösteren endeks, tüketici güvenini oluşturan alt endeksler içinde konut alma beklentisinden sonra en düşük ikinci değeri almaya devam etti.

Buna göre tüketicilerin evin yanı sıra otomobil alma hayali de diplerde. Kasımdaki kıpırdanmada 2.el piyasada fiyatların aşağı doğru inmesi etkili olurken, buna rağmen otomobil umudunun hala diplerde olmasının, aşırı vergilerle şişen sıfır otomobil fiyatları ve taşıt kredisi faizlerindeki yükseklikten kaynaklandığı tahmin ediliyor.

Kağıthane Belediyesi'nden satılık arsa!

Akaryakıt fiyatlarında 50 TL sinyali! Benzin ve motorine zam kapıda mı? SON DAKİKA!


Geri Dön