Ekonomi

Vatandaşın gıda fiyatlarına neden yetişemediği ortaya çıktı! İşte acı gerçeği ortaya koyan o rapor!

Türkiye’de hemen her gün aşırı şekilde artan gıda fiyatları ve bu alanda yaşanan enflasyon çok çarpıcı bir raporla tescillendi. Vatandaşın artık cebini değil, canını yakan gıda fiyatları ile ilgili Dünya Bankası’nın hazırladığı rapor akıl almaz bir gerçeği de gözler önüne serdi. Özelikle de artık diğer her türlü ihtiyaç lüks sayılırken, hayatta kalabilmek için gerekli olan gıdaya ulaşmak da gün geçtikçe zorlaşıyor

Türkiye’de vatandaşın en fazla şikayet ettiği konu pahalılık. Özelikle de artık diğer her türlü ihtiyaç lüks sayılırken, hayatta kalabilmek için gerekli olan gıdaya ulaşmak da gün geçtikçe zorlaşıyor.

Gıda fiyatlarındaki artışa yetişebilmek için sabit ve dar gelirli vatandaş, her gün başka bir ihtiyacından kısarak, fiyatlara yetişmeye çalışıyor. Kimi ya daha az alıyor kimi de en ucuzunu bulabilmek için saatlerce market market geziyor.

İşte yaşanan bu içler acısı durum, yani Türkiye’deki gıda fiyatlarında yaşanan enflasyon, belgeleriyle ortaya kondu ve  Dünya Bankası tarafından yayımlanan gıda raporu kara tabloyu ortaya çıkardı. Rapora göre Türkiye, gıda enflasyonunda dünya beşincisi oldu.

Dünya Bankası ‘Gıda Güvenliği’ başlıklı raporunu yayımladı. Buna göre, 30 Ocak tarihi itibarıyla, dünyada en yüksek gıda enflasyonu yüzde 285 ile Afrika ülkesi Zimbabve'de görülürken, bunu yüzde 158 ile Venezuela ve yüzde 143 ile de Lübnan takip etti.

TÜRKİYE BEŞİNCİ SIRADA

Dünya sıralamasında gıda enflasyonun yüzde 95 seviyesine ulaştığı Arjantin, dördüncü sırada yer alırken, Türkiye ise yüzde 77 gıda enflasyonuyla beşinci oldu. Listede ilk 10 sırada yer alan diğer ülkeler sırasıyla Gana, Sri Lanka, Ruanda, Surinam ve Haiti olarak sıralandı.

Dünya Bankası’nın raporunda, düşük gelirli ülkelerde gıda enflasyonun yüzde 83,5 olarak gerçekleştiği vurgulanırken, üst-orta gelir grubundaki ülkelerde gıda enflasyonu yüzde 91 olarak kaydedildi.

Bunun dışında ayrıca, 2021 yılı ocak ayına  göre mısır fiyatlarının yüzde 31, buğday fiyatlarının yüzde 12 ve pirinç fiyatlarının ise yüzde 5 arttığı bildirildi.

FİYATLARDA DÜŞÜŞ SÜRÜYOR!

Birleşmiş Milletler (BM) Küresel Gıda Fiyatları Endeksi ve gübre fiyatlarındaki düşüşün devam ettiği de bildirilen raporda, ancak gübre fiyatlarının hâlâ normal seviyelerin üzerinde olduğu açıklandı.

Raporda, gıda krizinin bazı ülkelerin uygulamaya koyduğu ticareti kısıtlayan kararlarla daha da kötüleştiği vurgulandı ve Aralık ayı itibarıyla 19 ülkenin 23 gıdanın ihracatına engel getirdiği; 8 ülkenin ise ihracatı kısıtlayan 12 önlem karar aldığı belirtildi.