Kent Haberleri

Vatandaşlar adeta borç batağında: TOKİ’ye 67 milyar TL'lik taksitli konut borcu var!

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, vatandaşların bankalara olan borçlarındaki hızlı artışın altını çizdi ve TOKİ'ye olan borçlara da değindi. İşte Gürer'in o açıklaması...

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, vatandaşların bankalara olan borçlarındaki hızlı artışa dikkat çekti ve konu ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Borçlanmanın boyutunu rakamlarla gözler önüne seren Gürer, bireysel kredi ve kredi kartı borçlarının ciddi oranda yükseldiğinin ve pek çok kişinin borç yükü altında hayatını sürdürmek zorunda kaldığının altını çizdi. 

Sözcü Gazetesi'nden Sonuç Sürmeli'nin haberine göre; Ömer Fethi Gürer, söz konusu açıklamasında "4-11 Ekim haftasında vatandaşların bireysel kredi ve kredi kartı borçları 21,9 milyar TL arttı ve toplamda 3 trilyon 597 milyar TL'ye yükseldi. Bu dönemde bireysel kredilerin bakiyesi 15,4 milyar lira artışla 1 trilyon 917 milyar TL'ye çıkarken, kredi kartı borç bakiyesi ise 6,5 milyar lira artarak 1 trilyon 680 milyar TL olarak gerçekleşti" ifadelerini kullandı. 

BATIK KREDİ VE KART BORÇLARI UÇUŞA GEÇTİ

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2023 senesinin sonundan itibaren tüketici borçlarının yüzde 31,9 oranında yükseldiğine ve toplamda 869 milyar lira arttığına vurgu yaptı. Gürer, "Bu yükselişin 359 milyar TL'si bireysel kredilere, 510 milyar lirası ise kredi kartı borçlarına ait oldu" dedi.

Bankaların ve finans kuruluşlarının, zamanında tahsil edemedikleri için icra takibine aldığı bireysel kredi ve kredi kartı borçlarının son haftada 222 milyon TL yükseliş göstererek, toplamda 92,3 milyar TL olduğunu aktaran Ömer Fethi Gürer, şunları söyledi:

"Senenin başından bu güne icra takibine alınan borç miktarı yüzde 103,6 oranında artarak 47 milyar TL'ye ulaştı. Bu borçların varlık yönetim şirketlerine düşük bir karşılıkla devredildiği için gerçek rakamların daha yukarıda olduğu görülüyor."

Gürer, söz konusu açıklamasında batık kredi kartı borçlarındaki artışın yüzde 193,2'ye ulaştığını, batık bireysel kredi borçlarındaki artışın yüzde 57,7 olduğunu belirtti ve "Yüksek faiz oranları ve yüksek enflasyon, geliri yeterince yükselmeyen vatandaşların borçlarını geri ödemelerini gittikçe zorlaştırıyor ve yeni bir borç krizi kapıda" diye konuştu. 

TOKİ'YE, BANKALARA, FİNANS KURULUŞLARINA, VARLIK YÖNETİM ŞİRKETLERİNE OLAN BORÇLAR 3.71 TRİLYON TL OLDU

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, vatandaşların, bankalar, finans kuruluşları, varlık yönetim şirketleri ve Toplu Konut İdaresi'ne (TOKİ) olan toplam borçlarının 3,71 trilyon TL'ye yükseldiğine dikkat çekti. 

Ömer Fethi Gürer, Merkez Bankası'nın Finansal İstikrar Raporu'na göre varlık yönetim şirketlerinin kontrolünde 47 milyar TL'lik batık tüketici kredisi alacağı olduğunun altını çizdi ve vatandaşların, faizler ve icra masrafları hariç yaklaşık 140 milyar lira icralık kredi borcu olduğuna vurgu yaptı. 

Gürer,  Ayrıca TOKİ’ye olan 67 milyar liralık taksitli konut borcunun da ilave bir borç yükü oluşturduğunu dile getirdi. 

Milli Emlak, taksit ve yüzde 20 indirim fırsatıyla 9 araziyi satıyor! 10 bin TL'den ucuz araziler son günler! 

TOKİ’den hiç evi olmayanlara 4 bin 750 TL taksitle konut fırsatı! Son tarih 25 Ekim!

Citi Bank, altın ve gümüş tahminin yükseltti! 3 ay sonra altının geleceği rakam…

Altın gümbür gümbür geliyor! Rekora doymayan altında rakamlar sil baştan değişti! 22 Ekim 2024 altın fiyatları