Kira

Vatandaşlar kiralara devlet müdahalesini bekliyor! 

Özgürlük Araştırmaları Derneği tarafından hazırlanan “Türkiye’de Liberal Değerler 2024” kamuoyu araştırmasında yer alan bilgilere göre, vatandaşlar, fiyatlardan kiralara kadar birçok alanda devletin ekonomiye müdahalesini istiyor. İşte ayrıntılar... 

Özgürlük Araştırmaları Derneği tarafından, 20 Mayıs – 10 Haziran 2024 tarihleri arasında 28 ilde 2011 kişi ile yüzyüze görüşerek hazırlanan "Türkiye’de Liberal Değerler 2024” araştırmasının sonuçları açıklandı. Söz konusu araştırmada, Türkiye'de vatandaşların ekonomiye bakışıyla ilgili çarpıcı veriler ortaya çıkıyor. 

Yapılan anket sonucu elde edilen araştırma sonuçları raporda şu şekilde sıralandı:

KİRALARA DEVLETİN MÜDAHALESİ İSTENİYOR 

"Faizler düşünce insanların alternatif yatırım aracı şeklinde konuta yönelmesi ve göçmenlerin konut piyasasına dahil olması sonucunda konut talebi yükselmiş ve bu durum kiraların da yükselmesine nedenolmuştur. Hükümetin ise enflasyonun çok daha yüksek olmasına rağmen kiralara yüzde 25 zam sınırı koyması ve bu yolla ekonomiye müdahalesi piyasanın dengelerine ciddi anlamda zarar vermiş ve bunun neticesi olarak 2024 yılı konut sahipleri ve kiracılar arasında neredeyse fiziksel şiddete varan problemlere sebep oldu. 

Katılımcıların yüzde 91,7’si kiraların gerilemesi için devletin müdahalesini talep etmekte, sadece yüzde 3,92‘si hükümetin kiralara müdahalesini yanlış buluyor.

Bütün yaş, cinsiyet, eğitim ve meslek gruplarında kira yükselişlerine müdahale çok yüksek düzeyde talep edildiğinden, bu gruplar içinde göze çarpan bir farklılık söz konusu olmasa da bu önermeye en yüksek düzeyde karşı çıkanlar yüksek lisans mezunları ve işletme sahipleri oldu."

ENFLASYON NASIL KONTROL ALTINA ALINABİLİR? 

"Serbest piyasa ekonomisinde (oligopol, düopol veya monopol gibi yapıların olmadığı durumlarda), fiyatlar arz ve talep ile belirlenir ve bu, piyasada hiçbir kişi ya da grup, tüm toplumu kapsayacak bilgiye sahip olmadığından fiyatların oluşumu “kendiliğinden doğan düzen (spon-taneous order)” ismi verilen bir süreç içinde işler. Bu nedenle müdahale ederek fiyatları kontrol etmeye çalışan devlet, aslında piyasanın arz ve talep dengesine zarar veriyor.

Araştırmanın sonuçlarına göre, katılımcıların neredeyse tümü (yüzde 93,01) devletin fiyatları denetlemesiyle enflasyonun kontrol edilebileceğini düşünüyor. Yaş ve eğitim açısından sonuçlarda göze çarpan bir farklılık bulunmamakta, işletme sahipleri denetimlerle enflasyon kontrolüne en az inanan grup şeklinde görülüyor. Kısaca, hükümetin fiyatların yükselmesinden marketlerin sorumlu olduğuna yönelik propagandası karşılık bulmuş görünüyor."

ÖZELLEŞTİRME 

"Kamu işletmeleri etkin çalışmadıkları için özelleştirilmelidir.

Bu önerme, bir önceki soru gibi devletin ekonomideki rolü ile ilişkili. Devletin rolü yalnızca kural koymak ve denetlemek midir yoksa ekonomik bir aktör şeklinde piyasada daha büyük bir yer mi işgal etmelidir sorusu sermayesinin tümü ya da çoğunluğunun kamu tüzel kişilerine ait olan kamu işletmeleri ile ilişkilendirilerek soruldu. Kamu işletmeleri ekonomik bir aktör gibi mal ve hizmet üretir ancak bunu kâr amacı güderek yapmaz.

Kamu işletmelerinin etkin çalışmamaları sebebiyle özelleştirilmesi önermesine katılımcıların yüzde 41’77’si katılıyor, yüzde 37,84’ü karşı çıkıyor. İlginç bir şekilde yüksek lisans mezunları hariç eğitim düzeyi arttıkça korumacı yaklaşımın da arttığı görülüyor."

İnşaat sektöründe çalışan sayısı tüm zamanların rekorunu kırdı! Sektör kurumsallaşması ve kentsel dönüşüm etkiledi! 

İslam Memiş'ten bomba altın haberi! İlk kez paylaştı! Gram altın tam o tarihte 4.500 TL olacak!

Konut kredisi faizleri düşüyor! 3 milyon TL'nin aylık taksitleri ne kadar oldu?

Konut fiyatları ucuz, gidin evinizi alın!