17 / 07 / 2024

Vatandaşlar kiralara yüzde 25 zam sınırını geri istiyor: Ev sahipleri kafalarına göre zam yapmamalı!

Vatandaşlar kiralara yüzde 25 zam sınırını geri istiyor: Ev sahipleri kafalarına göre zam yapmamalı!

1 Temmuz 2024 tarihinde kaldırılan kiralara yüzde 25 zam sınırı gündemden düşmüyor. Vatandaşlar kiralara yüzde 25 zam sınırını geri istiyor. İşte ayrıntılar...


Döviz ve altında al-sat kolaylığı!


Kovid-19 pandemisiyle beraber hem kiralık hem satılık konut fiyatlarında fahiş artışlar yaşandı. Bu fahiş artışların önüne geçilmesi amacıyla Haziran 2022'de konut kiralarına yüzde 25 zam sınırlaması getirildi. Söz konusu uygulama 1 Temmuz 2024 tarihinde sona erdi. 

1 Temmuz itibariyle kira artışlarının 12 aylık enflasyona göre yapılacağı belirtildi. Açıklanan enflasyon rakamlarına göre de kirada tavan yüzde 65,07 oldu. 

Vatandaşlar kiralara yüzde 25 zam sınırını geri istiyor: Ev sahipleri kafalarına göre zam yapmamalı!

Kira artış oranlarında yüzde 25 zam sınırının kaldırılmasının ardından, ev sahiplerinin yüzde 100'e varan oranlarda zam talepleri gündeme gelmeye başladı. 

Özgür Kocaeli'de yer alan habere göre, vatandaşlar yüzde 25’lik limitin kaldırılmasının olumlu bir gelişme olmadığını dile getiriyor. Kocaelili vatandaşlar kira artışında oranın yüzde 25 ile sınırlandırılmasının doğru karar olduğuna dikkat çekiyor. 

Sınırlamanın devam etmesi gerektiğine dikkat çeken vatandaşlar, uygulamanın neden kaldırıldığını da anlamakta zorlandıklarını belirtiyor. 

Vatandaşlar kiralara yüzde 25 zam sınırını geri istiyor: Ev sahipleri kafalarına göre zam yapmamalı!

Öğrenci olan Yiğit Gönülalan, konu ile ilgili "Bir öğrenci olarak kira artışında yüzde 25 sınırının sona ermesi beni zorlayacak, yüzde 25’lik üst limit sürerken dahi zorlanıyordum. Hem ailemden destek alıyorum, hem de çalışıyorum. Yüzde 25 sınırının kalkması öğrencileri zorlayacak ancak toplumun geri kalan kesimini de zor duruma düşürecek. Son olarak memura zam uygulandı fakar asgari ücrete ve emeklilere zam yapılmadı. Yapılmayan bu zamlar sonrası sınırlama kaldırıldı ama bence sürmeliydi. Ev sahipleri kafalarına göre zam uygulamamalı çünkü olan kiracıya oluyor" diye konuştu. 

Bir başka vatandaş Fahrettin Kır da devletin kira konusunda biraz daha elini taşın altına koyması gerektiğini dile getirdi ve "Vatandaşımızda biraz açgözlülük bulunuyor. Yüzde 25 kira artışında kısıtlama devam etmeli mi sorusuna, her şeyi devletten beklememek lazım diyerek yanıt verebilirim. Konut sahiplerinin biri kiraya çıkarken, onun kiraya çıkmak zorunda olduğunu bilerek hareket etmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı. 

Kararın kaldırılmasının haksızlık olduğuna dikkat çeken Yunus Köse de "Ucuza kiralık bir evde oturanlar olabilir ama yüksek fiyatla oturanlar da var, onlar daha yüksek bir fiyatla mı kira ödeyecek? Denetleme olmadıktan sonra isteyen istediği konuta, binaya istediği fiyatı biçebilir ama bu çok saçma. Kira yükselişlerinde en fazla yüzde 25 artış yapılabilir kararının sürmesinin gerektiğini düşünüyorum" dedi. 

Mobil evler beton yapılaşmanın sonu olacak! Talep gittikçe artıyor!

Küçük ve orta ölçekli işletmeler bel büken kiralar nedeniyle ticari hayatını sonlandırabilir!

Marmara için 7.2 büyüklüğünde deprem uyarısı: Kandilli tarih verdi ve en riskli yerleri bir bir sıraladı!


 


Geri Dön